De profesie jurist, Aurel Besliu a reusit ca dupa mai bine de 10 ani, de cand este in business, sa acumuleze o avere estimata la aproximativ sase milioane de euro.
Primul pas in afaceri l-a facut in 1994, prin crearea firmei Turnover ABC, care avea ca obiect de activitate confectiile si incaltamintea. Compania a mers bine si a avut perioade cand a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de dolari. Firma a produs bani si la randul ei a investit pe piata de capital si in alte societati.

Aurel Besliu este un investitor pe piata de capital, iar anul acesta a obtinut un profit de peste un milion de euro ca persoana fizica din vanzarea unor actiuni. "In luna ianuarie si februarie am vandut pachete importante din care am obtinut profituri mari, pe care le-am reinvestit pe piata din nou si care la sfarsitul anului o sa-mi aduca profituri importante", spune Aurel Besliu.

Dupa cum spune, profitul obtinut a fost intotdeauna reinvestit, si nu a fost folosit pentru dobandirea de case si masini, asa cum se practica de obicei in Romania. In afara profitului pe care l-a reinvestit mereu, Aurel Besliu a mai folosit ca resursa pentru investitii si creditul furnizor. "De exemplu la o marfa de cinci miliarde de lei, aveam un TVA colectat de aproximativ un miliard, pe care eu il investeam pe piata de capital, iar produsele le aveam la mine", precizeaza Aurel Besliu.

In momentul de fata majoritatea firmelor care sunt organizate pe principiul de a crea foarte multe puncte de lucru, ele se sustin in general pe creditul furnizor si pe nimic altceva, mai spune Aurel Besliu.

1994-momentul optim pentru Aurel Besliu

A considerat anul 1994 ca fiind momentul optim de a face pasul in afaceri intrucat se contura o aparitie si dezvoltare a pietei de capital din Romania. "M-am desprins de slujba pe care o aveam in Ministerul de Externe si am creat societatea Turnover ABC de la care am plecat usor. Investitia minima a fost de 5.000 de dolari, pe care i-am investit in Cocor, am intrat in ascociatia salariatilor si am cumparat actiuni", isi aminteste Aurel Besliu cum a intrat in afaceri. .

Aurel Besliu spune ca orice cetatean din Romania poate face o avere de aproximativ un milion de euro, in 10 ani, fara nici un fel de problema. Din prima zi de cand s-a deschis piata de capital Aurel Besliu a fost un jucator pe aceasta piata. Participatiunile sale pe piata de capital pot avea o valoare minima de patru milioane de euro si pot depasi 10-12 milioane de euro in functie de cum se valorifica participatiunile respective. Ca persoana fizica joaca aproximativ cu un milion de euro, exceptand celelalte investitii care au caracter permanent.

In grupul de firme Cocor, detine 16 la suta. Grupul de firme Cocor inseamna reteaua de magazine Cocor, firmele: Cocor Turism, Conturist, Euxin si participatii la multe alte intreprinderi. De exemplu, participatia grupului de firme Cocor la Sif 3 este de aproximativ 250 de miliarde de lei. In momentul de fata, participatiile sale pe piata de capital ca persoana fizica sunt in Biofarm -unu la suta, in SIF-uri, in SNP Petrom si in Banca Transilvania.

Reteta succesului in cazul sau a fost munca, inteligenta cuplata cu insistenta de a lucra in mod legal in permanenta si specularea la maxim a oportunitatilor aparute pe piata in domeniul investitiilor. "Niciodata nu m-am considerat un om bogat ci m-am considerat un manager corespunzator. Au fost momente cand simultan conduceam cate 7-8 intreprinderi", spune Aurel Besliu.

Omul care detine 16 la suta din grupul de firme Cocor spune ca tot ce a initiat in domeniul afacerilor fost un succes, nu a fost afacere pe care sa o initieze si care sa dea faliment sau sa nu evolueze, toate societatile pe care le-a condus au avut profit.

Unul din criteriile pe care le-a avut a fost sa nu aiba datorii la stat si sa nu aiba nici o problema cu statul, intotdeauna a respectat acest principiu. "Oricine care vrea sa ajunga un om bogat si sa aiba resurse financiare trebuie sa-si creeeze un element de baza, respectiv sa aiba un management bun si conform pregatirii pe care o ai iti creezi o firma pe care ori o conduci singur ori iti gasesti specialisti", ii sfatuieste Aurel Besliu pe cei care vor sa inceapa o afacere.

Suma cu care ar trebui sa se plece pentru ca o firma sa fie de succes atat in Romania cat si pe mapamond este intre 50.000 si 100.000 de euro.

Cea mai mare greseala pe care a vazut-o la oamenii de afaceri autohtoni este ca primele resurse financiare pe care le obtin sunt cheltuite in interes propriu. "Aceasta e forma in care majoritatea firmelor dispar. Incep prin cumpararea de case si masini, care sunt cele care distrug orice firma nou creata".

Cea mai dura lectie pe care a invatat-o de cand este in business a fost ca nu o data intelegerile pe care le-a avut cu partenerii au fost incalcate. "Piata romaneasca este afectata de doua lucruri: alergia la progres si predispozitia la tradare", spune Aurel Besliu.

Calitatile pe care trebuie sa le aiba un om de afaceri de succes in opinia lui Aurel Besliu sunt: pregatirea profesionala si absenta compromisurilor pentru ca orice compromis compromite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri