Exemplul miliardarului rus Mihail Hodorkovsky, ex-presedintele Yukos, este inca viu in memoria presei si a lumii financiare. Felul in care a reusit sa il calce pe bataturi pe Vladimir Putin seamana foarte mult cu ce face in prezent alt nume greu, Roman Abramovici. Sau cel putin asa pare.
Hodorkovsky a fost "decapitat" pentru ca s-a amestecat neintrebat in politica, iar Abramovici nu e nici el departe, prin functia de guvernator al provinciei Chukotka. Yukos afost acuzat ca a ignorat taxele statului. Sibneft, cel de-al cincilea producator de petrol din Rusia, pe care Abramovici il controleaza, a exploatat la maximum "optimizarea" taxelor, un termen generic pentru a desemna o inginerie financiara foarte abila.

La fel ca si Hodorkovsky, Abramovici se afla printre primii din generatia "new Russians", care au transformat un mediu de afaceri opac, incalcit, intr-un cadru profitabil pentru comunitatea internationala de afaceri.

Cu yachturi si vile somptuoase, Abramovici duce o viata mult mai stilata si luxoasa.

In timp ce taxele i-au pus capac fostului gigant Yukos, Sibneft este bine sanatos, dupa ce presedintele companiei a reusit sa ajunga pe cale amiabila la o nota de plata mult mai decenta.

Si in timp ce Hodorkovsky, condamnat la noua ani de inchisoare, tocmai isi imparte spatiul din celula cu alti 10 condamnati, Abramovici, pretendentul la titlul de "cel mai bogat rus" va petrece week-endul in prezenta jucariei sale favorite, clubul Chelsea.

Spre deosebire de predecesorii sai, care si-au pierdut capul in fata "Curtii", Abramovici a inteles mult mai bine cu cine are de face si care este reteta unui echilibru perfect. Generozitatea sa in raport cu guvernul lui Putin este edificatoare: finantarea unui stadion national de fotbal de prima clasa, cedarea unui pachet de actiuni de la o televiziune in favoarea Kremlinului, si lista ar putea continua.

Astfel, Abramovici a demonstrat ca nu vrea sa tulbere apele politice. Nu influenteaza Parlamentul sau sa cultive demnitari straini, asa cum facea Hodorkovsky. Chukotka este legata mai mult de afaceri decat de politica. Ba exista chiar fani ai lui Abramovici care sustin ca oligarhul a ales aceasta provincie arctica indepartata, din considerente ... umanitare, pentru a imbunatati nivelul de trai al celor 50.000 de locuitori, ceea ce s-a si intamplat. Altora le miroase a public relations si reduceri de taxe pentru zone defavorizate.

Abramovici a stiut sa se pastreze intact in afara clicilor dominante din Kremlin, pline de fosti (sau poate actuali) KGB-isti. El este o ramasita a erei Yeltsin (perioada in care a fost poreclit "Pusculita"), deci potential vulnerabil.

Ramane de vazut daca Abramovici a inteles ceva din exemplul Yukos si va reusi sa reziste in top inca multi ani. Intre timp, ne zambeste elegant din tribunele clubului de fotbal Chelsea.

Sursa: The Economist
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri