Cand a venit in Romania, in 1994, la 29 de ani si cu o avere de cateva sute de mii de dolari, Dan Pazara era un necunoscut pentru marele public. Este una dintre persoanele implicate in privatizarea Romtelecom, prin firma Danubius Securities, pe care a infiintat-o impreuna cu un alt roman care a facut avere in afara tarii, Dan Fischer. In 1999, la doar 34 de ani, a devenit sef al AVAB.
Familia lui Dan Pazara a emigrat in SUA in 1979, dupa ce sora tatalui sau plecase in 1970. ,,Tata lucra in Portul Constanta, ca medic veterinar. Cand sora sa a ajuns in SUA, nu a mai putut lucra pe motiv ca avea rude in strainatate. Si-a dat demisia din PCR, iar doi ani am trait din banii primiti de la un unchi care era doctor in Constanta", povesteste Pazara. Viza a venit la presiunile guvernului american. Presedintele Carter a facut o lista cu familii care sa fie lasate sa emigreze, ca o conditie pentru acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate. Pe lista figura si familia Pazara. Dan Pazara a ajuns in Ohio, chiar inainte de Craciun, la varsta de 14 ani. ,,Era un vis sa fii acolo inainte de Craciun, venind din Romania anilor '70", isi aminteste el.

Trei facultati in SUA

Liceul l-a inceput fara sa stie o boaba de engleza, asa ca notele mai mici au aparut la limba engleza, biologie si alte materii in care se povestea mult. ,,La matematica, fizica sau chimie eram la nivelul clasei a XII-a", sustine Pazara. Prima facultate a fost chimia, la Case Western Reserve University din Cleveland. Pe vremea aceea visa sa fie doctor. A si fost admis la medicina, dupa obtinerea diplomei de absolvire si dupa un masterat in chimie, dar s-a razgandit dupa ce a lucrat o vara intr-un spital. S-a angajat ca reprezentant de vanzari in departamentul de marketing al unei firme care vindea carcase de plastic pentru calculatoare, imprimante si alte echipamente.

,,Chimie" pe Wall Street

Ulterior s-a inscris la Georgetown University din Washington, urmand un MBA in finante, deoarece era atras de domeniu. ,,Ma interesau bursele. Pusesem deja niste bani la pusculita si era un bun prilej de a face altceva", povesteste el. Norocul a facut ca, in vara lui 1991, Salomon Brothers Inc, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume la timpul respectiv, sa aiba nevoie de un tanar specialist in finante. Initial, CV-ul lui Pazara nu a facut parte dintre cele selectate, din cauza lipsei de experienta a acestuia. ,,Au ales din 200 doar 8 pentru interviuri. Eu nu eram pe lista, dar voiau zece interviuri. Din intamplare, eram in birou cand au anuntat ca mai au doua locuri vacante si am semnat. Dupa interviul cu doua persoane in Washington, m-au invitat la New York, unde am mai dat interviuri cu alti opt oameni, si am fost singurul care a primit oferta de angajare", spune el, recunoscand ca a ajuns la Salomon Brothers printr-un noroc incredibil. Dupa terminarea MBA-ului, in 1992, s-a angajat la The Chase Manhattan Bank, a doua banca din lume la acel moment, tot in domeniul achizitiilor si fuziunilor in industria chimica.

Salariu de 200.000 de dolari

Dan Pazara pare nascut sub o stea norocoasa. Angajat al Chase Manhattan, participa, in 1993, la Singapore, la o conferinta dedicata industriei chimice. Aflat in Frankfurt, i-a venit ideea sa viziteze si Romania. Dupa weekendul petrecut aici, pe drumul de intoarcere la New York a stat in avion langa vicepresedintele firmei Wasserstein Perella, care tocmai deschisese prima banca de investitii in Romania, sub numele de Capital SA, impreuna cu BERD, Banca Tiriac si Bancorex. Dupa alte cateva intalniri la New York, a primit oferta de a reprezenta Wasserstein Perella in Romania. ,,O duceam foarte bine la New York, iar Romania era exact dupa perioada mineriadelor, asa ca m-am sfatuit cu prietenii. Cei sub 40 de ani, atat de origine romana, cat si americani, m-au sfatuit sa plec fara ezitare. Era zona Europei centrale si de est, a Rusiei, o zona foarte in voga la acea vreme. Cei peste 40 de ani, de origine romana, spuneau: ,,Esti nebun, te duci la comunistii aia, la securistii aia, stai linistit in banca ta!", rememoreaza Dan Pazara. Asa ca... a revenit in Romania, la 29 de ani, cu un cont bancar de invidiat. Salariul era de 180.000 de dolari pe an, apartament si alte beneficii, insumand in total un pachet anual de 230.000 de dolari.

Primele experiente romanesti

Structura actionariatului Capital SA si capitalul social de 10 milioane de dolari, o suma incredibila la momentul respectiv, constituiau premise serioase pentru succesul bancii de investitii. Avand in vedere insa ca era vorba de Romania, nu a fost suficient. A intervenit latura politica. ,,Una dintre reprezentantele conducerii bancii, in loc sa-si vada de afacere, facea declaratii de genul <

>. Ea facea un fel de opozitie, fiind si prietena buna cu Petre Roman. Si, bineinteles, cand mergeai la FPS pentru a face consiliere ti se spunea: Buna ziua, la revedere! Erau draguti, dar nu am primit nici o afacere de la FPS", explica Pazara. Asa ca, dupa doi ani, si-a dat demisia. Intre timp insa, s-a imprietenit cu un om de afaceri, tot roman de origine, Dan Fischer, cu care a infiintat Danubius Securities.

Episodul AVAB

La AVAB nu stie precis cum a ajuns. Un rol important pare sa-l fi jucat Nicolae Danila, presedintele BCR. ,,Nick Danila m-a sunat si m-a intrebat ce mai fac. Eu am spus mai nimic, pentru ca lucrurile s-au incetinit putin cu investitorii straini, iar el m-a rugat sa-i dau un CV, care a ajuns la premierul Radu Vasile. (...) Era o presiune foarte mare sa fie numit la AVAB un bancher, nu un politist, cum era Grecea. Exista chiar si un ultimatum al Bancii Mondiale, pentru derularea programului PSAL II, privind numirea unui profesionist. Neavand candidati, Radu Vasile m-a chemat, a vazut ca vorbesc romaneste, ca am experienta in domeniul bancar si a spus: Bai, eu nu te voiam pe tine, il voiam pe Crisan, care nu a fost interesat. Eu am acceptat si l-a sunat pe Radu Stroe pentru inde-plinirea formalitatilor", isi aminteste Dan Pazara.

Incep presiunile...

Proaspat numit la AVAB, a intrat in circuitul romanesc al telefonului scurt. ,,Presiuni au fost, dar nu aveau de unde sa ma apuce. Sunau senatori, ministri, deputati si isi luau un flit de nu se vedeau pentru ca nu aveau nimic impotriva mea, chiar nu ma interesa scaunul, iar daca ma dadeau afara eu stateam foarte bine din punct de vedere financiar, cariera mea era perfecta, aveam experienta, un bagaj de cunostinte, deci nu ma interesau astfel de presiuni", povesteste amuzat Pazara. In 2001, odata cu alegerile castigate de PSD, premierul Nastase l-a schimbat din functie.

...Si razboiul mediatic

Cand isi aminteste de perioada post-AVAB, amuzamentul dispare. ,,Au inceput niste lupte surde prin ziare. Asta m-a deranjat foarte mult pentru ca toate sunt neadevaruri. In Romania nu exista acest concept al nevinovatiei, luptele se fac prin ziare, sunt niste lupte murdare, cu multe neadevaruri. Este o lupta de imagine si pentru orice bancher imaginea este mai importanta decat salariul sau orice altceva. Ce s-a intamplat dupa ce am plecat de la AVAB m-a afectat din punct de vedere personal si am spus ca, daca in Romania se intampla asa ceva, eu nu am nevoie. Sa mearga altii sa-si faca datoria fata de tara lor, eu, unul, nu mai fac treaba asta". Pazara afirma ca nu mai este tentat de o functie administrativa. ,,La timpul respectiv, am considerat ca pentru orice om este o onoare sa lucreze pentru guvern. In Romania de azi, m-as gandi de o suta de ori inainte de a accepta. Atunci, cand mi s-a propus, m-am gandit doua minute. In SUA este o onoare sa fii secretar de stat, ministru, sa lucrezi pentru guvern, si multi oameni de succes, care au facut sute de milioane de dolari, trec in serviciile guvernamentale", sustine el.

Familia si afacerile

In anul 2000, Dan Pazara s-a insurat cu ziarista Tana Ardeleanu. Nunta a avut loc intr-o masina, intr-un drive-through din Las Vegas. ,,La fel cum comanzi un hamburger, noi am comandat un certificat de casatorie", spune Pazara. Ceremonia religioasa a avut loc in Constanta, intr-un cadru restrans. In prezent, Dan Pazara este director de relatii externe la Romtelecom, dar nu are de gand sa se retraga din afaceri, desi se considera realizat din punct de vedere financiar. Sustine ca a venit din SUA cu cateva ,,sute de mii de dolari, dar doua-trei sute de mii de dolari nu sunt de ajuns pentru a iesi la pensie". Pe ansamblu, apreciaza ca a castigat mai multi bani in America decat in Romania. Desi nu are afaceri personale, speculeaza foarte mult pe burse, atat in SUA, cat si in Romania. ,,Este un hobby care aduce bani. In SUA am facut foarte multi bani pe bursa, dar am si pierdut multi. Piata din Romania a mers foarte bine si sunt pe plus cu mult", spune cu mandrie Pazara. Timpul liber il dedica familiei. Are un copil care implineste trei ani in octombrie, iar al doilea este asteptat in ianuarie. Singurele hobby-uri care nu ii aduc bani sunt pescuitul ecologic si golful, sport la care era printre primii cand a venit in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri