\"A fost o pura intamplare. Eram medic in Germania, lucram la un spital si o cunostinta din Romania, care avea autocare, m-a rugat s-o ajut sa faca curse de Germania. Dupa multe ezitari s-a intamplat ca un pacient de la spital sa lucreze la Ministerul Transporturilor din Germania. I-am povestit despre ce este vorba, m-a initiat in ce era de facut si asa, incet-incet, am inceput sa intru in afacerea cu transportul de persoane\", isi aminteste Dragos Anastasiu, presedintele grupului \"Touring Eurolines\", despre cum a intrat in afaceri.
Capitalul de pornire a fost de 30.000 de marci germane, adica aproximativ 15.000 de euro.

Dupa aproximativ 10 ani de experienta in business, Dragos Anastasiu conduce un grup de 14 firme, cu aproximativ 570 de angajati care realizeaza o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, iar profitul este de aproximativ un milion de euro.

Considerat milionar in dolari, Dragos Anastasiu nu a stat niciodata sa-si evalueze valoarea firmelor, insa daca ar face-o spune ca: "valoarea firmelor pe care le detin in Romania, Germania si Moldova este de peste patru milioane de euro".

Nu a avut o reteta a succesului, dar faptul ca a trait in Germania, ca vorbeste ambele limbi si cunoaste bine ambele mentalitati au fost atu-urile care l-au facut sa vorbeasca "aceeasi limba" si cu unii si cu ceilalti, creeand o legatura, atat intre oameni, cat si in afaceri.

Pentru ca este un bun manager, in 10 ani de cand este in business nu a scos nici un ban prin dividende, de la nici o firma pe care o detine.

Seriozitatea si perseverenta au fost calitatile absolut necesare pentru succesul afacerilor de lunga durata pe care le-a desfasurat. "Nu am luat niciodata nici un credit, am platit mereu la timp, atat angajatii cat si partenerii chiar si atunci cand am luat leasing-uri exclusiv pe semnatura mea si fara nici un fel de garantie" spune Dragos Anastasiu.

In plus, a avut si spirit de initiativa si s-a luptat atunci cand l-a deranjat ceva, pentru a schimba lucrurile.

Pentru ca stie care ii sunt calitatile stie si care-i sunt defectele. "O prea mare incredere in oameni poate deveni in afaceri un defect, faptul ca eu cred prea repede ca oamenii inteleg ce le zic si faptul ca nu am prea mare rabdare in asteptarea rezultatelor" sunt cateva dintre defectele pe care le enumera Dragos Anastasiu.

Experienta in business, l-a pus fata in fata si cu lectiile mai dure din acest domeniu. Financiar, cea mai dura lectie a fost atunci cand a pierdut 120.000 de marci germane in doua luni, pentru ca nu se mai putea face schimb valutar si moneda nationala s-a devalorizat.

Daca nu ar fi luat calea afacerilor presedintele grupului "Touring Eurolines" spune ca si astazi ar fi fost medic in Germania.

Pentru cei care vor sa inceapa acum o afacere, managerul in turism Dragos Anastasiu spune ca ar trebui sa se gandeasca bine daca sunt facuti pentru asa ceva, si daca au calitatile necesare de manager. Cel mai important este sa nu creada ca banii se fac usor, fara munca multa si peste noapte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri