Proaspata absolventa de medicina, ambitioasa, renunta in 1993 la dorinta de a-i scapa pacientii de durere si le ofera mobila. Dupa 12 ani de comert cu mobilier, Camelia Sucu da Class(a).
Revolutia a venit atunci cand era in ultimul an la Medicina. Avea deja doi copii, iar schimbarile din Romania venisera la timp: nu mai traia cu spaima repartitiei! Camelia Sucu nu mai era obligata sa practice meseria pentru care facuse atata amar de scoala in cine stie ce sat uitat de lume. Ia diploma si ajunge la Spitalul Victor Babes, dar lucrurile nu aveau sa fie asa cum spera: N-avea nimeni timp de noi, medici abia iesiti de pe bancile facultatii. Era o mare confuzie atunci, nu se stia ce va fi cu noi, daca vom face secundariat sau rezidentiat, medicii cu experienta nu aveau rabdare sa ne explice ce aveam de facut in meseria pe care abia atunci o invatam, isi aminteste, cu o umbra de regret, milionara de azi. Dar a fost ambitioasa si a continuat: a trecut si pe la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar suferinta copiilor a impresionat-o. Isi va aminti mereu de micii pacienti, le-a oferit sprijinul si ii va ajuta de cate ori va avea ocazia.

Nu poti sa faci mai multe lucruri bine in acelasi timp

I-a fost greu sa faca pasul: Ma implicam mult in meseria mea. Faceam naveta la Domnesti, la dispensar, cumparam medicamente din banii mei, mi se spunea ca o sa aduc bani de acasa ca sa-i fac bine pe cei care-mi cereau ajutorul. Era greu, copiii cresteau, afacerile pe care le dezvoltase sotul nu mergeau stralucit, asa ca a trebuit sa aleg, rememoreaza Camelia Sucu inceputul anilor 90. S-a hotarat sa fie alaturi de sotul ei, Dan Sucu, si sa se implice in firma. A facut-o neconditionat, adica a renuntat la meseria pentru care se pregatise si pe care o iubea: Nu poti sa faci mai multe lucruri bine in acelasi timp, pare sa fie sloganul ei. E greu sa renunti la o meserie, la un statut social si sa incepi de la zero? N-a fost greu!, afirma cu tarie doamna Sucu. I s-a parut motivant si credea in ceea ce face: A fost mai degraba rapid, a trebuit sa ma adaptez din mers la o afacere care s-a dezvoltat incredibil. Nici unul dintre cei implicati atunci nu credea ca va avea acest succes. Oricum, nimeni nu a avut o astfel de previziune, afirma doamna mobilierului de lux din Romania.

Frumos, curat, corect

Acesta poate fi conceptul dezvoltarii Mobexpert. Aveam expuse in Unirea cateva piese de mobilier care aveau marca Expert. Am adaugat in fata Mob si asa a iesit numele actual, zambeste Camelia Sucu, amintindu-si ca partenerul sau de viata de atunci, Dan Sucu, nu era prea convins de impactul acestui nume. Nu stiau mai nimic despre comertul cu mobilier: Am inchiriat o anumita perioada spatiul din Unirea unei firme straine care vindea mobila. Am avut un avantaj reciproc! Ei au vandut bine, iar noi am invatat sa facem comert cu mobila. Asa ca afacerea a inceput. Cu acel deja celebru camion de mobila, mai spune Camelia Sucu.

De succes

Asa a fost inca de la inceput afacerea cu mobilier. Era un vid pe piata de mobilier, mai ales de birou, care a fost umplut de Mobexpert. Totul a plecat de la o casa vanduta, iar trei sferturi din bani au fost bagati intr-un camion cu mobila. Sotii Sucu au riscat, dar au castigat! Iar prima suma incasata a fost pentru 1994 ceva imens. Nu stiu cat a stat mobila expusa in magazin, dar imi amintesc si acum suma pe care am incasat-o: 8.132.000 de lei. Era o avere, iar apoi a trebuit sa tinem pasul. Clientii cereau intotdeauna mai mult. N-a fost deloc usor, dar n-aveam timp sa ne dam seama de asta. Eu nu stiam mai nimic despre afa-ceri, asa ca a trebuit sa invat ce-i ala chitantier, factura si restul. Ca sa nu mai vorbesc de amenajari interioare: cand am vandut primul set de mobilier de birou am vorbit cu clientul! A fost infernal! Am reusit sa-l conving ca-i voi face un birou superb. Dar eu nu stiam nimic despre amenajari interioare si ce era mai grav e ca nici n-aveam pe cine sa intreb. Asa ca am invatat singura!, spune calm Camelia Sucu, dar se simte in voce un dram de mandrie.

Class

Chiar daca afacerea s-a dezvoltat cu mobilierul de birou, sotii Sucu s-au gandit si la mobila de casa. Cei care dezvoltasera afaceri, care-si facusera biroul ca-n Vest au simtit ca a venit timpul sa-si schimbe mobila de acasa. Si, normal, au ales ce era in top. Chiar daca nu stia de la inceput ce vor clientii, Camelia Sucu era acum in masura sa le ofere mobilier de lux. Iar daca doreau mobilier de marca, tot Mobexpert Class le-a oferit. Design cu semnatura recunoscuta international, calitate, dar si ceva in plus. Nu ne-am multumit sa vindem mobila, ci ceva mai mult. Vindem si atmosfera! Dupa ce au ajuns cu mobila acasa, multi simt ca lipseste ceva! Asa ca revin si cumpara o cuvertura de casmir, care era aruncata pe patul din magazin, un tablou sau alte accesorii care se afla tot la noi in magazin!, spune Camelia Sucu. Iar acest lucru nu s-a facut la intamplare. Stau mult in magazin, vorbesc cu oamenii, care, chiar daca nu cumpara, au opinii. Asa ca am facut studii care ne sunt foarte folositoare acum. Identitatea consumatorului de mobila de lux e aproape cuantificata de noi. Stim ca cel care cauta mobila in magazinele noastre este satisfacut de afacerile sale, e consumator de evenimente culturale, e relaxat, cumpara si prin procura, accepta propuneri din partea specialistilor. Iar noi suntem pregatiti sa-i satisfacem dorintele!, afirma doamna Sucu.

Perpetuum mobile

Asa ii spun cunoscutii. Are multa energie si asta a ajutat-o mereu. Si atunci cand si-a crescut fetele, a invatat in facultate sau a dezvoltat afacerea. Uneori vine si la sfarsitul saptamanii la magazin, nu neaparat sa supravegheze afacerea, ci pentru ca nu poate sa stea acasa. Nu stiu ce o sa fac peste 15 ani, dar singurul lucru pe care-l vreau e sa fiu mandra de ceea ce am facut. Iar pana acum nu am de ce sa ma rusinez, spune Camelia Sucu. Nu regreta nimic, chiar daca succesul in afaceri i-a adus si divortul de Dan Sucu. De ceea ce a iesit bine nu am de ce sa ma rusinez. Iar daca sunt si lucruri care nu au iesit bine, sau asa cum mi-am dorit, nu e nimic grav. Si de aici am avut de invatat!, explica fara urma de regret doamna Sucu. Chiar daca medicina mai e prezenta in inima ei: Stiu ca nu ma mai pot apuca de medicina, dar voi investi in acest domeniu. Vreau sa deschid o maternitate privata, in care sa asigur conditii excelente mamelor si copiilor, priveste in viitor Camelia Sucu. Dar si acum ajuta, programul de preveni-re a cancerului de san fi-ind dezvoltat si cu bani de la Mobexpert.

Masini, sport, excursii

Dar mai ales acasa. Imi place prin multe locuri, dar dorul de acasa ma macina crunt. Aici mi-e cel mai bine! Stiu ca te intereseaza locurile exotice, dar sa stii ca multe locuri din Romania sunt frumoase! Chiar acum cateva zile vorbeam cu niste prieteni care erau in Bucovina, dar auzeam si niste italieni vorbind. Credeam ca sunt in Italia si ma pacalesc: erau insa turisti care venisera acolo. Atunci mi-am dat seama ca nu mai fusesem la manastirile din nordul Moldovei de cand eram pioniera, asa ca am decis sa plec cat de curand sa le vizitez. Camelia Sucu schimba cateva vorbe cu o prietena, prezenta la intalnirea noastra, iar planul excursiei se contureaza in fata mea. Va pleca cu BMW-ul sau seria 6, masina de care e mandra. O intreb daca e agresiva la volan. O vedeam la volanul altui automobil, BMW fiind parca prea mare pentru ea. Cei 333 de cai ai masinii sunt buni, dar nu i-am folosit niciodata la maximum. Vreau sa-i stiu acolo, ca pe un barbat puternic, dar care nu foloseste forta niciodata, zambeste Camelia Sucu, amintindu-si si de prima masina: Era un Oltcit. L-am cumparat cu pile inainte de 89. Trebuia sa fie neaparat rosu si cu tapiterie gri. Am plecat la Craiova sa-l luam, iar eu am lasat un examen pe vara pentru acea masina. Eram mandri de el si culmea e ca si acum il mai vad. L-am vandut unui angajat al nostru care are mare grija de el!.


Dar Camelia Sucu nu alearga doar cu BMW-ul, ci si cu propriile picioare. 10 km pe zi, de mai bine de 10 ani. N-a facut niciodata socoteala kilometrilor alergati, dar pare incantata de idee. Ar fi interesant sa stie de cate ori a inconjurat Ecuatorul. Cele doua fete sunt importante pentru ea, dar nu vrea sa vorbeasca despre ele. E mai bine sa fie lasate in pace, sa-si traiasca varsta cat mai normal. Nici despre bani nu vrea sa vorbeasca: Nu m-au schimbat, ci m-au ajutat sa ma educ!, isi spune opinia despre bogatie Camelia Sucu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri