Supersonicul de transport al rachetei spatiale Haas, pe care Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) il construieste pentru Competitia Google Lunar X Prize, a primit oficial numele I.A.R.-111.

ARCA va contribui la traditia I.A.R., nume care din 1925 si pana in prezent a fost purtat de aeronave fabricate la Brasov precum: I.A.R.-11CV, I.A.R.-80, I.A.R.-93, I.A.R.-99.

"Realizarea unui aparat din seria I.A.R. este o sansa de care orice constructor de aeronave din lume ar fi mandru. I.A.R.-111 va trebui nu numai sa contribuie la continuarea traditiei numelui I.A.R., ci si sa reprezinte aeronava care sa zboare mai sus si mai repede decat predecesoarele sale, ajutand astfel la progresul Romaniei", a declarat presedintele ARCA, Dumitru Popescu.

Finalizarea lucrarilor la aparatul I.A.R.-111 este stabilita pentru jumatatea anului 2012, urmata de prima decolare la sfarsitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului I.A.R.-111 este prevazut pentru prima jumatate a anului 2013.

Avionul I.A.R.-111, fabricat la Valcea, va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000 metri, in cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 metri.

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, in domeniul cercetarii aerospatiale.

Video - primul avion supersonic romanesc.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si