Exista, fara indoiala, mii de pasionati ai schiului de la noi care de ani intregi merg pe Valea Prahovei iarna. Numai ca practicarea sporturilor de iarna presupune, in afara de incaltatul bocancilor si pusul schiurilor in picioare, o seama de activitati adiacente, absolut necesare: incantatii ca sa ninga in Poiana, matanii sa nu bata vantul prea tare la Sinaia, ca sa functioneze telecabina, trezitul cu noaptea-n cap ca sa nu fie aglomeratie pe DN1, rugaciuni aprinse pentru a gasi locuri de cazare si asa mai departe.
Daca macar unul dintre acesti factori - clima, trafic, cazare - nu este indeplinit, vacanta se poate narui. Exista insa si o solutie, mai la indemana decat acceptarea fatalitatii: o vacanta la schi in Austria, un loc parca inventat de Dumnezeu in acest scop.

Dintre cele trei criterii importante pentru alegerea destinatiei unei vacante de iarna - accesul, conditiile de schi si pretul -, la unul singur Romania este cat de cat competitiva: primul. Si asta doar pentru amatorii de schi din Bucuresti sau din zona estica a tarii, pentru care cateva sute de kilometri pana la Predeal suna, poate, mult mai tentant decat 1.500 pana in Austria. Iar daca vacanta e scurta, s-ar putea sa fie un criteriu foarte important. Mai departe, toate argumentele merg in cealalta directie.

La vale, pe felia de paine cu unt

Una dintre cele mai mici si mai neinsemnate statiuni din Austria, a cincea din ultima vale inainte de Elvetia (nu-i dam numele, pentru ca nu are nici o relevanta), are un domeniu schiabil de 40 de kilometri, deservit de o telegondola de mare capacitate, doua telescaune cu patru locuri, un telescaun cu doua locuri, patru teleschiuri, doua baby-schiuri si o banda rulanta. Skipass-ul costa in jur de 30 de euro pe zi, pret care scade simtitor daca numarul zilelor creste. Exista si varianta unei urcari simple cu telegondola, care costa 8 euro.

Asadar, nu e tocmai ieftin, insa merita! Am descoperit inca din prima zi slabiciunile sistemului de control (acolo oamenii nici nu iau in calcul posibilitatile de frauda!) si, desi as fi putut sa schiez mult mai ieftin, n-am facut-o, pur si simplu pentru ca am simtit ca e de datoria mea sa contribui la veniturile unei companii preocupate sa le demonstreze clientilor sai ca schiatul este (doar) o placere. In banii pe care ii platesti nu intra doar un transport supercivilizat pe cablu, conceput in asa fel incat sa nu stai la coada mai mult de 5 minute in momentele de superaglomeratie, ci si intretinerea exemplara a partiilor. In fiecare seara, dupa oprirea instalatiilor, nu mai putin de 12 utilaje plecau la arat, astfel incat in fiecare dimineata toate partiile sa semene cu niste felii de paine cu unt, pe care placerea coborarii este determinata exclusiv de abilitatile schiorului. Adaugam si cele peste 100 de tunuri de zapada artificiala, care functionau aproape non-stop, chiar daca stratul de zapada depasea un metru, pentru a corecta micile imperfectiuni ale partiei sau, pur si simplu, pentru atmosfera.

O mentiune aparte pentru centrele de inchiriat echipament de schi, aflate atat jos, in statiune, cat si sus, pe partie. Oferta este practic nelimitata, iar preturile te fac sa regreti ca te-ai carat cu echipamentul din Romania. In plus, servirea este supereficienta, sistemul fiind informatizat, ceea ce face ca gasirea echipamentului potrivit fiecaruia, in functie de masuri si abilitati, sa fie o simpla formalitate care dureaza mai putin de un minut.

Stelele lor sunt mai stralucitoare

Statiunea la care ne referim se afla la altitudinea de 1.300 de metri si are o biserica, un oficiu postal, o agentie mica a unei banci, un club, doua hoteluri, doua magazine alimentare, doua magazine de echipament sportiv si circa 100 de case, toate fiind pensiuni turistice. Mai exista, pentru situatii neprevazute, doua cabinete medicale, un mic service auto, doua taxiuri si un utilaj de deszapezire, ce intra in functiune odata cu primii fulgi de zapada care cad si nu se opreste pana cand soseaua si toate aleile de acces nu sunt curate ca-n palma. Tot ce se intampla in aceasta mica localitate este legat de turism in general si de schi in mod special. Numai ca, spre deosebire de intreprinzatorii romani din domeniul turismului, principala preocupare a austriecilor nu este aceea de a-ti baga mana cat mai adanc in buzunar, ci aceea de a justifica cat mai bine, prin servicii si produse, banii pe care ii incaseaza de la turisti. Intotdeauna primesti exact lucrul pentru care ai platit, iar de multe ori cate ceva in plus.

Preturile nu sunt foarte mici, in perioada sarbatorilor de iarna sunt chiar piperate, dar sunt comparabile celor de la noi, la un nivel net superior al serviciilor. Poti gasi, spre exemplu, locuri la pensiune incepand de la 20 de euro/ noapte/persoana, chiar mai ieftin in cazul rezervarilor facute cu doua-trei luni inainte, comparabile din punctul de vedere al conditiilor cu hotelurile noastre de 3 stele, dar si camere de hotel de 4 stele cu 100 de euro pe noapte, micul dejun fiind inclus in pret. Ofertele sunt foarte variate, in functie de locatie si de pachetul solicitat (mic dejun, demipensiune, pensiune completa), dar cel mai avantajos este sa platiti cazarea, preferabil printr-o agentie, iar cu masa sa va descurcati la fata locului. Orientativ, daca va aprovizionati de la magazinele alimentare, un mic dejun copios nu costa mai mult de 3-4 euro pe zi! La restaurante puteti manca pe saturate cu 8-12 euro/persoana in cazul meniurilor fixe sau cu 30-40 de euro o masa compusa din trei feluri a la carte, incluzand si bauturi alcoolice.

Comparati si-apoi schiati!

Spre deosebire de Romania, unde fiecare statiune incearca (fara prea mare succes) sa ofere totul, in Austria statiunile sunt impartite in trei categorii: cele destinate exclusiv schiului, unde posibilitatile de distractie sunt limitate, cele destinate in special tinerilor, care abunda de cafenele, discoteci, cluburi, si cele de fite, pentru cei cu buget nelimitat, unde schiul este doar un pretext pentru socializare, shopping sau petreceri. Pe scurt, fiecare poate gasi in Austria exact ceea ce-si doreste, iar daca nu a nimerit in locul visat, din lipsa de informatii sau pur si simplu de noroc, va gasi cu siguranta o compensare in apropiere.
In concluzie, diferenta dintre a schia in Austria si a schia in Romania este exact aceeasi dintre a conduce masina pe autostrazile occidentale si pe strazile de la noi.

Buget aproximativ

Transport (auto) 500 euro
Cazare (7 nopti, apartament cu bucatarie) 850 euro
Cazare (2 nopti la motel,pe drum) 120 euro
Mic dejun (in camera) 80 euro
Dejun (pe partie) 280 euro
Cina (la restaurant) 560 euro
Skypass (7 zile) 700 euro
Inchiriere schiuri si clapari 420 euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri