Marii operatori aerieni low cost de pe piata europeana au inregistrat pentru prima data o crestere care nu a depasit 15%, pe fondul conditiilor de piata, marirea taxelor, scumpirea combustibililor, scrie anna.aero.

Cele mai mari sase companii aeriene low cost din Europa sunt Ryanair, easyJet, Norwegian, Vueling, Wizz Air si Germanwings.

In primul trimestru din 2011, doar doua companii aeriene din cele sase nu au raportat cresteri, Germanwings si Vueling, in timp ce Ryanair a inregistrat un avans de sub 10% in ultimele cinci luni, ceea ce in trecut reprezenta o raritate.

Anul trecut, cei sase mari transportatori europeni low cost au avut 165 milioane de pasageri.

Toate companiile aeriene au raportat un trafic in crestere anul trecut, care a fost de 8% pentru easyJet (49,7 milioane pasageri), 8% pentru Germanwings (7,7 milioane pasageri), 11% pentru Ryanair (72,7 milioane pasageri), 21% pentru Norwegian (13 milioane pasageri), 23% pentru Wizz Air (9,6 milioane pasageri), 35% pentru Vueling (11 milioane pasageri).

Anul trecut, cele 33 de companii aeriene apartinand Association of European Airlines (AEA) au transportat 261 milioane pasageri pe rute interne sau europene transfrontaliere. Capacitate de incarcare a fost de 70%.

Companiile aeriene low cost vor lansa rute noi in speranta ca numarul de pasageri va creste si vor renunta la cursele neprofitabile.

Ryanair a anuntat ca va lansa peste 40 de rute, Norwegian va adauga trei destinatii de la Helsinki, Germanwings va introduce patru rute noi spre Italia, Vueling vine cu patru zboruri noi, Wizz Air va lansa opt rute de la noua baza din Vilnius, iar easyJet va adauga Sevilla. Aceste rute noi vor avea frecvente medii (doua - patru zboruri pe saptamana).

Ryanair va reduce zborurile din Spania (Girona, Alicante), Germania, Franta (Marseille), Marea Britanie si Irlanda.

easyJet a anuntat ca nu va mai zbura din Helsinki si ca este posibil sa mai reduca numarul de zboruri si pe alte destinatii din cauza pretului ridicat al combustibililor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un avion Ryanair pe ruta Bucuresti - Londra s-a umplut de fum