Ratele ridicate ale profitului, cererea in crestere si progresele economice sunt principalele atractii ale Romaniei
Marile fonduri straine de investitii se pregatesc sa "pompeze" sute de milioane de euro in proiectele imobiliare din Romania. Cererea spectaculoasa si randamentele superioare oferite de plasamentele imobiliare autohtone au ridicat interesul investitorilor la cote fara precedent.

Arhitectul britanic Jeff Kirby este de-a dreptul indragostit de Romania. Compania pe care a infiintat-o la Londra in urma cu opt ani tocmai a lansat un fond de investitii destinat pietei imobiliare romanesti. El vrea sa se dedice in intregime afacerilor de aici. S-a apucat sa invete limba romana, iar luna aceasta se va muta de la Londra la Bucuresti.

European Future Group, compania condusa de Jeff Kirby, ar putea pune la bataie in jur de 150 de milioane de euro numai pentru Romania. "Am lansat un fond de investitii care si-a propus sa aiba o capitalizare initiala de 13,5 milioane de euro. Intre timp, insa, am fost contactati de alte doua grupuri de investitori care doresc sa investeasca intre 40 si 70 de milioane de euro prin intermediul nostru. Aceste sume vor fi coroborate cu alte finantari individuale, ceea ce ne determina sa speram ca European Future Group va putea investi in jur de 150 de milioane de euro in urmatorii cinci ani", spune Jeff Kirby. European Future Fund nu vizeaza o anume investitie imobiliara, ci este gata sa se implice in orice tip de afacere din domeniu, care ii poate aduce un randament ridicat. Fondul si-a propus sa ofere finantatorilor sai un randament minim de 25% pe an. In vizorul sau se afla deja opt posibile achizitii importante.

La rata ridicata de profitabilitate a investitiilor imobiliare din Romania se uita si austriecii de la Meinl European Land, prezenti deja pe piata de retail autohtona. "Prima noastra investitie din Romania este Militari Center din Bucuresti, complex a carui valoare de piata depaseste 20 de milioane de euro", spune Nadine Gilles, investor relations manager la Meinl European Land. Incurajata de progresele economice si de potentialul Romaniei, compania a decis sa-si mareasca portofoliul de investitii concentrat pe retail. "Ne aflam in faza de negociere a catorva proiecte imobiliare in valoare totala de aproape 100 de milioane de euro. Ne asteptam ca acest contracte sa fie semnate in urmatoarele luni", adauga Nadine Gilles. Pe termen lung, Meinl European Land si-a propus ca investitiile de pe piata romaneasca sa depaseasca 10-15% din totalul portofoliului sau, preconizat sa atinga in anul 2007 o valoare de 2,5-3 miliarde de euro.

Alte 15 milioane de euro sunt asteptate sa vina in Romania din partea unui fond de investitii lansat recent de National Bank of Kuweit (NBK). Aceasta suma reprezinta insa doar o mica parte din cele 150 de milioane de euro pregatite de Watani Central European Fund pentru piata din regiune. Nabil Maroof, reprezentant al NBK, spune ca primele investitii din Romania sunt in analiza si urmeaza sa fie stabilite in scurt timp. Managerii fondului sunt TMW Pramerica Immobilien si Bank Austria.

Si Europolis, un fond sustinut de banca austriaca Investkredit si de BERD, a anuntat recent ca si-a suplimentat cu 300 de milioane de euro capitalul destinat proiectelor imobiliare din tarile recent admise in UE, precum si celor din Romania si Croatia. Europolis vrea sa investeasca in imobile de birouri de clasa A, in centre logistice si de retail situate in capitalele tarilor din regiune. La randul sau, compania americana Heitman LLC a anuntat ca a colectat de la investitori 175 de milioane de euro pentru plasamente imobiliare in Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.

Heitman Europe Property Partners III se va concentra asupra investitiilor in imobile de birouri, ansambluri rezidentiale si in sectorul comercial. Insa nici jucatorii de pe piata imobiliara locala nu stau cu mainile in san. Cefin Real Estate, care a dezvoltat langa Bucuresti cel mai important parc logistic si industrial din Romania, se uita acum si la piata rezidentiala. "Avem in vedere investitii, atat din fonduri proprii, cat si atrase, de pana la 30 de milioane de euro", spune Stefano Albarosa, director general al grupului Cefin Romania. Alte 75 de milioane de euro sunt planificate pentru extinderea Cefin Logistic Park pana in 2007. Stefano Albarosa crede ca marele avantaj al Romaniei este raportul optim dintre rata de returnare a investitei (estimata de unii analisti la 10-12%) si stabilitatea economica.

"Romania ofera o rata de amortizare a investitiei imobiliare mai mare cu 2-3% comparativ cu Polonia, Ungaria sau Cehia", spune Mihai Plaesu, consultant la DTZ Echinox. El crede ca, in perioada urmatoare, cererea isi va continua trendul spectaculos de crestere pe toate domeniile imobiliare, cu precadere pe cele industrial si rezidential. DTZ estimeaza ca un investitor care intra acum pe piata imobiliara poate obtine, in urmatorii ani, o rata a profitului brut cu 15-20% mai mare decat in tarile din regiune.

TRANZACTIILE CARE AU TINUT CAPUL DE AFIS

Preluarea de catre Europolis Invest, in 2003, pentru 31 de milioane de dolari, a imobilului de birouri Europe House din Bucuresti

Investitia de 73 de milioane de euro a Europolis in Cefin Logistic Park Bucuresti

Achizitionarea IRIDE Business Park de catre Immofinanz, in 2004, pentru 70 de milioane de euro

Vanzarea catre CA Immo, in 2003, a cladirii de birouri Opera Center I si II pentru 29 milioane de dolari. Fondul austriac are o participatie si la centrul de afaceri Charles de Gaulle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri