Radu Enache, omul de afaceri care detine lantul hotelier Continental, considera ca atata timp cat economia Romaniei nu se «misca» intern, turismul local nu va iesi din criza.

Istoria Continental Hotels in date si cifre

Enache se declara sceptic in ceea ce priveste evolutia sectorului turistic romanesc, mai ales dat fiind ca pe plan local nu exista predictibilitate. Tocmai din acest motiv, omul de afaceri nu intentioneaza sa realizeze anumite investitii anul acesta.

"Criza ne-a schimbat planul de dezvoltare. Aveam in plan sa ajungem la 24 de unitati si la peste 3.000 de camere. In prezent insa avem doar 1.860 de camere. Nu exista predictibilitate in piata pentru a ne asuma anumite investitii", a declarat acesta.

De la debutul crizei economice, compania detinuta de Radu Enache a redus cheltuielile cu 30% si a redus preturile, a micsorat echipa. Daca in 2008 lantul hotelier avea 1.300 de angajati, in acest moment are doar 900.

In februarie, Continental Hotels si-a consolidat echipa de marketing. Vezi mai multe detalii aici.

"Corectia pietei a fost deosebit de puternica. Criza ne-a franat puternic, aveam un plan la care a trebuit sa renuntam", a completat managerul. O dovada a stoparii proiectelor este aceea ca grupul Continetal are obtinute, in prezent, trei autorizatii de constructie (in Timisoara, Targu Mures si Bucuresti), pe care nu le va demara in viitorul apropiat.

Anul trecut a fost unul dificil pentru Continental Hotels, care a inregistrat o pierdere de 4,8 milioane euro, generata indeosebi de cheltuielile financiare. Compania estimeaza afaceri in crestere cu 10% in acest an, pana la aproximativ 25 milioane euro, de la 22,4 milioane euro in 2010.

Daca se va reusi atingerea cifrei de afaceri prognozate pentru anul in curs, compania ar putea intra pe profit. Rezultatele pozitive estimate pentru 2011 vor putea fi atinse daca se va adopta o politica de marketing mai agresiva decat de obicei si daca se vor introduce grile de tarifare mai atractive pentru clienti.

Cu toate aceste tinte, este dificil de estimat daca turismul romanesc va iesi din criza. Pietei de profil ii lipsesc multe, in opinia lui Enache.

"Fiscalitatea incurajeaza munca la negru, care reprezinta un fenomen extrem de raspandit in turism. Plus ca piata turistica romaneasca are un mare defect – nu este structurata. Nu avem turisti pe categorii – de o stea, patru sau cinci – avem doar turisti", a afirmat el.

In plus, hotelierii din Romania au tendinta de a canibaliza acest segment de clienti si scad preturile. Romania este o piata ghidata de pret, conform sefului Continental Hotels.

Lantul Continental Hotels a fost infiintat in 1991. Orasele in care lantul este prezent sunt Bucuresti, Constanta, Sibiu, Arad, Oradea, Tirgu Mures, Suceava, Turnu Severin si Portile de Fier, totalizand peste 1.860 camere.

Citeste si
Radu Enache transforma un hotel de 3 stele in centru de training

Compania opereaza, in prezent, opt hoteluri, dintre care trei unitati Continental Forum (de 4 stele), trei hoteluri Continental (3 stele), un Grand Hotel Continental (5 stele) si o unitate Hello Hotel (de 2 stele). De asemenea, Continental Hotels detine cinci restaurante (Balkan Bistro, Mondo si Concerto), patru cafenele si cofetarii Tekaffe si un bar – Victoria Club.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri