Numele sau romanic ii poate induce in eroare pe profani. Insula Cuprului te poarta cu gandul la o pata rosiatica in mijlocul marii. La o stanca din inima careia minerii extrag valorosul metal. Insa, chiar daca a jucat un rol important in istoria Ciprului, cuprul ramane doar un simbol brut, pentru un taram de vis.

Dintre zecile de insule ale planetei, in a caror atmosfera parca musteste romantismul, Ciprul isi merita, cu siguranta, apelativul de Insula a iubirii. Doar aici a fost salasul Afroditei, zeita dragostei si a frumusetii. Si cum orice legenda se bazeaza pe anumite personaje, fapte sau locuri reale, e neindoielnic ca refugiul terestru al frumoasei Olimpului nu ar fi putut fi plasat altundeva.

Insula are forma unui peste-spada, ce inoata in dreptul coastelor mediteraneene din sudul Turciei, cu botul ascutit indreptat spre Rasarit. Cu o arie cat doua judete medii ale Romaniei, Cipru este a treia ca marime (dupa Creta si Sicilia) si cea mai estica dintre insulele marii ce desparte Europa de Africa.

Nu e vis, e de vis

Pentru foarte multi vizitatori, Ciprul coincide cu viziunea pe care o au in privinta Raiului pe Pamant. Nu degeaba e destinatia favorita a indragostitilor. O insula inconjurata de o mare calma, ocrotitoare, cu plaje strajuite de palmieri, ce alterneaza cu tarmuri stancoase (dar nu abrupte) si cu multe refugii, pentru cei care prefera izolarea. Pe campurile si dealurile insorite se cultiva toate speciile de citrice, banane, curmale si alte fructe exotice, iar plantatiile viticole sunt un laitmotiv al Ciprului. Stand pe tarmul marii, privirea poate prinde, printre crengile raschirate ale unui bananier, coroanele pinilor de pe culmile muntilor aflati la circa 30 de minute de condus fara depasirea vitezei legale.

Clima e mediteraneana, cu bonusuri atat pentru cei mai frigurosi, cat si pentru cei care nu suporta caldura in exces. Verile sunt, ce-i drept, toride, cu temperaturi ce rareori coboara sub 40 de grade, dar in munti, inclusiv in capitala Nicosia, cele 20 de grade ale serilor de vara sunt o adevarata desfatare. Locuitorii insulei sunt gazde primitoare, care isi conserva cu sfintenie bogatele traditii, avand un adevarat cult pentru imensul patrimoniu istoric, pentru produsele artei seculare. Aceasta se traduce prin valorificarea maximala a potentialului turistic al locurilor.

De toate pentru toti

Turismul este sursa principala de venituri a cipriotilor, oferta extrem de generoasa putand satisface orice preferinte si standarde. Cei pentru care vacanta de vis inseamna soare, plaja, apa limpede si distractie maxima in statiuni cochete nu vor fi dezamagiti, iar pentru pasionatii de istorie, cultura si arta, Cipru este locul unde legendele Olimpului prind viata, ca si Marile Imperii ale vremurilor apuse. Abonatii spectacolului naturii au la dispozitie trasee montane ce le vor dezvalui peisaje mirifice, adevarate comori la indemana botanistilor, zoologilor, geologilor. In acelasi timp, insula reprezinta un loc de reculegere si rugaciune pentru crestinii ortodocsi, prilejuind pelerinaje spirituale de neuitat. Iar daca nu va sta mintea decat la afaceri, Ciprul exceleaza in oportunitati si facilitati, fiind cel mai apropiat paradis fiscal.

Romania - tinta a expansionismului cipriot

Din pacate, Cipru nu este o destinatie accesibila pentru orice buzunar - in nici un caz pentru al romanului cu venituri medii. Un sejur in insula costa, in medie, dublu sau chiar triplu fata de un sejur in Grecia, de pilda. O cheltuiala importanta este, desigur, transportul cu avionul - de aceea si zborurile de tip charter sunt extrem de vanate. Dar aproape totul este mai scump in Cipru. Moneda locala este lira cipriota, care valoreaza aproximativ 2 euro.

De regula, un produs care pe continent se vinde cu un euro costa in Cipru o lira sau chiar mai mult. Doar in lunile considerate de iarna (din noiembrie pana in februarie) tarifele la cazare sunt ceva mai omenesti, fiind extrasezon. Cu toate acestea, reprezentantii Organizatiei (guvernamentale) pentru Turism din Cipru sunt foarte optimisti, considerand ca, pe langa cei peste 3 milioane de turisti care le viziteaza insula anual, vor veni si multi romani. Oficialii ciprioti au fost convinsi sa incurajeze dezvoltarea turismului pe relatia cu Romania de agentia de turism Deltanet Travel din Bucuresti.

Sfaturi practice

- Experimentati cu precautie celebrele Meze cipriote. Sunt taverne care nu au meniuri in sensul clasic al cuvantului si ofera o serie de pana la 32 de preparate (se intampla sa fie doar peste si fructe de mare), care se aduc succesiv, la o singura comanda. Meze-ul este ideal pentru cei cu apetit pantagruelic si fara grija banilor - Pentru a putea folosi aparatura electrica trebuie sa va procurati un convertor de la sistemul european clasic la cel cipriot (stecherul are 3 picioare si la prize se livreaza 240 de volti) - Pe sosele circulatia se face
in sistem britanic, pe banda din stanga, cea din dreapta fiind pentru depasire, iar volanul este montat si el pe partea dreapta.

Masinile inchiriate au placute de inmatriculare pe fond rosu, pentru a le atrage atentia localnicilor sa circule cu prudenta atunci cand le intalnesc, intrucat strainii au tendinta de a circula asa cum sunt obisnuiti, pe banda din dreapta, fapt care a provocat numeroase accidente - Este mai convenabil sa inchiriezi o masina decat sa circuli cu taximetrul. Exista si microbuze cu tarife mai convenabile, care fac legatura intre diverse localitati, functionand in regim de taxi (in sensul ca preiau si lasa clientii la adresele indicate), dar circula numai in anumite intervale orare.

Recomandarile SFIN

- Muzeul Arheologic si Centrul Cultural Municipal din Nicosia; Catedrala Sf. Ioan, care adaposteste fresce unicat. Laiki Yitonia, partea restaurata a orasului, cu stradute pietruite de-a lungul carora se insira magazine cu suveniruri pentru toate buzunarele - Lefkara, sat din imprejurimile Nicosiei, vestit pentru dantela lucrata manual (lefkaritika) si pentru argintarie - Castelele din Kyrenia (oras din nordul insulei, controlat de turci); in castelul care poarta numele orasului este adapostita cea mai veche epava - Bellapais (tot in Kyrenia) este una dintre cele mai frumoase manastiri construite in stil gotic - Moscheea lui Pasa Lala Mustafa, adapostita in fosta Catedrala a Sf. Nicolae din orasul-cetate Famagusta (tot in partea turceasca a Ciprului), ridicat in timpul stapanirii egiptene - Turnul lui Othello (din Famagusta), guvernatorul maur al insulei din timpul stapanirii venetiene, care a inspirat opera shakespeareana cu acelasi nume - Agia Napa (asezare seculara si statiune litorala moderna situata langa Famagusta) - Ruinele romane de la Salamis (langa Famagusta) - Teatrul greco-roman din Kourion (Limasol) - Castelul Kolossi (Limasol), locul de origine al Commandaria - cel mai vechi vin cu denumire, produs de Ordinul Cavalerilor Ioaniti - Templele feniciene din Kition (Larnaca), oras litoral, situat la sud-est de Lefkosia, loc de bastina al filozofului Zenon, parintele scolii stoice - Moscheea Hala Sultan Tekke (Larnaca), ridicata in onoarea profetului Mohammed - Biserica Sf. Lazar (Kition). nviat din morti de Iisus Hristos, Lazar si-a trait aici ultimii 30 de ani din viata, fiind si episcopul orasului.

- Ruinele asezarilor neolitice de la Choirokoitia (langa Larnaca) - Cramele din Limasol (oras-port la sud de Lefkosia) - Ruinele romane cu vechile mozaicuri de la Pafos (oras litoral la sud-vest de Lefkosia). Legenda spune ca Pafos a fost ridicat chiar pe locul unde s-a nascut Afrodita. Templul zeului Apollo din Pafos - Manastirea Sf. Neofit (regiunea Pafos), sapata in stanca de cucernicul cipriot - Polis si Peninsula Akamas sunt pentru iubitorii de natura salbatica si sate pitoresti. Aici se gasesc inclusiv golful Afroditei si baia naturala unde zeita obisnuia sa se clateasca dupa ce se scalda in apa sarata a marii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri