Numarul turistilor cazati in Romania a crescut in primele cinci luni ale anului cu 9,9% fata de perioada similara din anul trecut, la 2,14 milioane, din care un sfert au fost turisti straini, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Sosirile in hoteluri detin in perioada mentionata o pondere de 77,8% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 11,6% fata de intervalul ianuarie-mai 2010, informeaza Mediafax.

Totodata, innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 4,66 milioane, in crestere cu 4,7% fata de cele din primele cinci luni din 2010.

Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 78,2% din total, in timp ce cele ale innoptarile turistilor straini au reprezentat 21,8%.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in perioada ianuarie-mai 2011 a fost de 20,7% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 0,5 puncte procentuale. La hoteluri s-a inregistrat un indice de utilizare neta a locurilor de cazare de 24,7%.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada analizata de 2,57 milioane, in scadere cu 3%. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (94,6%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 59,9% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Dintre statele UE, cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (36,6%), Bulgaria (19,6%), Italia si Germania (cu cate 8,5% fiecare) si Austria ( 4,2%).

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au scazut cu 1,9% in primele cinci luni, fata de acelasi interval din 2010, la 4,17 milioane. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 71,3% din numarul total de plecari.

In mai, numarul turistilor cazati in Romania s-a situat la 584.500, in crestere cu 7,4% fata de aceeasi luna din 2010, iar ponderea turistilor straini a reprezentat 25% din total, apropiata de cea din mai 2010.

Sosirile in hoteluri detin o pondere de 79,1% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 10% fata de mai 2010.

Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica din a cincea luna a anului au insumat 1,39 milioane, in scadere cu 3,9% fata de aceeasi luna din anul anterior. Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 79,2% din total, in timp ce innoptarile turistilor straini 20,8%.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare din luna analizata a fost de 25,8% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 1,1 puncte procentuale fata de mai 2010. La hoteluri s-a inregistrat un indice de utilizare neta a locurilor de cazare de 31,2%.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in mai de 614.000, in scadere cu 2,9%. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (93,2%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 58,4% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Dintre statele UE, cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (35,4%), Bulgaria (17,6%), Germania (9,8%), Italia (8,7%) si Austria (4,5%).

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost de 940.800, in crestere cu 6,2%, comparativ cu luna mai 2010. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 70% din total.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri