Desi turismul este considerat unul dintre atuurile Romniei si, ca atare, o sursa importanta de venituri, programele de finantare destinate acestui sector se pot numara pe degete. Daca prin 2004 Ministerul Integrarii Europene derula un program de finantari nerambursabile, destinat investitiilor n turism, astazi singura sursa de granturi pentru acest sector o reprezinta programul SAPARD.
Situatia din turism este n deplin acord cu interesul manifestat de guvern pentru acest domeniu. n cele peste 130 de file ale programului de guvernare al Aliantei, capitolului dedicat Politicii n domeniul turismului i este alocat cel mai mic spatiu: o singura pagina. Aici se vorbeste despre orientarea si integrarea turismului n tendintele regionale si mondiale n termeni de definire a brandului, stabilire de prioritati n dezvoltarea infrastructurii, informatizarea promovarii sau mbunatatirea formelor educationale de profil. n total, opt masuri de promovare a turismului, prin care Guvernul spera, la acel moment, sa dubleze veniturile din turism pna n 2008. Daca domeniul hotelier se misca, sectorul micilor ntreprinzatori, axati n principal pe pensiuni si agroturism, are ca alternative sursele proprii, programul SAPARD sau creditele bancare.

SAPARD, de la pescuit la camping

n cadrul fondurilor europene, cei care vor sa demareze o activitate n domeniul turismului rural au la dispozitie programul SAPARD, Masura 3.4 Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, capitolele 2, Turism rural si 3 - Alte tipuri de activitati de turism n spatiul rural. Banii pot fi solicitati pentru o gama larga de activitati, pornind de la constructia sau extinderea cladirilor si a utilitatilor pentru cazare, recreere si divertisment si pna la finantarea lucrarilor pentru pregatirea terenurilor aferente acestor activitati, cuprinznd alei si platforme, spatii verzi, terenuri de sport si piste, zone de campare, precum si baruri-terase n aer liber. SAPARD acorda finantare inclusiv pentru dotarea cu echipamente si instalatii destinate administrarii unitatilor turistice. Aici intra centralele termice, echipamentele de iluminare, aer conditionat, telecomunicatii, software si hardware, dar si echipamente electrocasnice, mobilier si facilitati de servire publica. Tot prin programul SAPARD pot fi construite si modernizate cabanele turistice, cabanele de vnatoare si pescuit, refugiile turistice, cantoanele silvopastorale, locurile de popas, satele de vacanta, campingurile sau spatiile de campare organizate n gospodariile populatiei.

Bani de la UE pentru agrement

Existenta infrastructurii si a peisajelor frumoase nu reprezinta nsa o conditie suficienta pentru reusita unei afaceri n turism. Asa ca, pe plan mondial, o dezvoltare deosebita o cunosc, de ctiva ani buni, serviciile de agrement oferite clientilor, mergnd de la vnatoare, sport extrem, calarie si pna la turismul cultural. Noi ncercam sa le sugeram celor care ncep sa construiasca o pensiune sa se gndeasca si la partea de agrement, n conditiile n care diversificarea serviciilor oferite este foarte importanta pentru atragerea turistilor, afirma Daniela Ditoiu, director executiv al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Si banii ar exista: prin submasura Alte tipuri de turism rural, sunt disponibile 23,02 milioane de euro, suficiente pentru finantarea a peste 300 de proiecte SAPARD.

Cu acesti bani pot fi finantate activitati de genul turism ecvestru SAPARD pentru achizitionarea de animale de agrement, cum ar fi pauni, ponei, cai (exceptie fac caii de cursa), cinegetic (pentru popularea parcurilor de vnatoare), piscicol, montan, eco-turism, dar si cicloturismul. Cicloturismul, de exemplu, o activitate deosebit de atractiva n Uniunea Europeana, beneficiaza de sprijin financiar n vederea achizitionarii de biciclete performante si adaptate pentru diferite terenuri, afirma Daniela Ditoiu.

Pentru turismul piscicol se pot achizitiona nave fluviale destinate transportului turistilor sau chiar pentru cazarea acestora (hotel plutitor), dar se finanteaza si construirea ori modernizarea anexelor turistice de genul platforme, parcari auto, grupuri sanitare, refugii, bacuri si pontoane. Finantare se poate obtine si in vederea achizitionarii de mijloace de transport noi la dispozitia turistilor cazati n unitatile proprii. Aici intra mijloace de transport pasageri (cu o capacitate de 8+1 locuri), barci si barci cu motor cu lungime de pna la 6 metri, hidrobiciclete, skijeturi si canoe.

Profit de minimum 5%

Aceste tipuri de finantari nerambursabile sunt destinate persoanelor fizice autorizate, asociatiilor familiale, societatilor agricole si societatilor comerciale cu capital integral privat. Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului, iar 50% contributia publica. Valoarea minima a sprijinului financiar SAPARD este de minimum 2.500 de euro si maximum 100.000 euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se ncadreze ntre 5.000 si 200.000 de euro. Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este demonstrarea viabilitatii economico-financiare a investitiei. Cu alte cuvinte, beneficiarul va trebui sa demonstreze ca si poate plati obligatiile si datoriile n mod regulat si sa genereze un profit net de minimum 5%.

Pentru construirea, modernizarea si dotarea pensiunilor turistice rurale se solicita un nivel de confort si calitate de minimum trei margarete. Capacitatea minima de cazare pentru a fi acceptat n program este de patru camere, iar nivelul maxim de 10 camere.

Birocratia ne ngroapa...

n cazul construirii de pensiuni turistice este necesar nsa avizul Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin Autoritatea Nationala pentru Turism. Si aici urmeaza nebunia: pentru emiterea avizelor este necesara depunerea documentatiei prevazute de Hotarrea Guvernului nr. 31/1996, respectiv nu mai putin de 15 cereri, certificate, documentatii, memorii, planuri de situatie si de amplasament Abia dupa obtinerea acestor avize de specialitate va puteti adresa Agentiei SAPARD sau Birourilor Regionale ca sa obtineti Ghidul solicitantului pentru proiectul pe care doriti sa-l dezvoltati. Tot de la sediul Agentiei, al Birourilor Regio-nale sau de pe pagina de web, www.sapard.ro, potentialii beneficiari pot intra n posesia Cererii de finantare, care se completeaza electronic.

Zero la servicii agricole

Pna n prezent, gradul de angajare al fondurilor europene pentru turismul rural este de 75%, dintr-un total de 7,51 milioane euro. Potrivit datelor puse la dispozitie de Agentia SAPARD, n cadrul submasurii Alte tipuri de activitati turistice n spatiul rural (cabane, turistice, pentru vnatoare si pescuit, parcuri de vnatoare), gradul de angajare este de numai 5%, desi UE ne pune la dispozitie 23,02 milioane euro. La mestesuguri stam si mai prost, cu doar 2% fonduri atrase din 28,63 milioane euro bani comunitari. La servicii agricole suntem fruntasi: nu am reusit sa atragem nici un ban din cei 4,85 milioane euro alocati acestui sector. ntre aceste submasuri pot fi facute realocari n functie de cererile de fonduri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri