Peste 15.000 de romani calatoresc in lume "la schimb", prin metoda numita couchsurfing. Cei mai multi sunt din Bucuresti si Cluj, iar 80 la suta dintre ei sunt studenti. In lume, sunt peste 3.000.000 de couchsurferi, majoritatea americani, potrivit site-ului couchsurfing.com.
Un hunedorean care a descoperit "couchsurfing-ul" in urma cu patru ani, cand studia in Danemarca, si-a amenajat o cabana intr-o fosta fierarie de la poalele Retezatului, unde pana acum a cazat gratuit peste 2.000 de oameni, plecand de la principiul ca "lumea poate fi vazuta si cu buzunarele goale", potrivit Mediafax.

In varsta de 37 de ani, hunedoreanul a amenajat o cabana intr-o fosta fierarie a parintilor sai, in care, in ultimii patru ani, au fost cazati gratuit peste 2.000 de turisti, majoritatea straini.

"Couchsurfing-ul (surfing de canapea, in traducere literala - n.r.) este o adevarata comunitate care a impanzit lumea intreaga. Sute de mii de membri ai acestei comunitati merg prin tari straine unde li se pune la dispozitie, gratuit, din partea altor membri, mancare si cazare, iar gazdele devin ghizii strainilor. Toate contactele se iau de pe internet, pe site-ul www.couchsurfing.com.

Frumusetea couchsurfing-ului ca ospitalitate organizata este ca e dezinteresata, adica nu sunt obligatii. Poti sa cazezi turisti sau poti sa te cazezi la ei fara sa fie obligatorie reciprocitatea. Am cazat, in decursul a patru ani, cam 2.000 de oameni si eu am fost in vreo 15 tari din Europa. Nu pot sa ajung acasa la toti care mi-au trecut pragul cabanei. Ma costa bani sa ajung acolo si fiind mobilitate sociala unii care lasa adresa acum peste patru ani nu mai e valabila", povesteste Mihai Bursesc.

El a aflat despre "surfing-ul de canapea" in urma cu patru ani, cand era la studii in Danemarca, de la un coleg norvegian care obisnuia sa calatoreasca in felul acesta.

"Cand am revenit in Romania, in 2007, am inceput si eu sa ocup cum trebuie de modul acesta de a face turism, mai ales ca aveam o amica la Cluj care avea ceva experienta in couchsurfing, iar noi aveam multi prieteni comuni. Acesta a fost inceputul", spune Mihai Bursesc.

Hunedoreanul si-a facut un cont pe site-ul de couchsurfing si astfel oameni din toata lumea carora le place sa calatoreasca au inceput sa il contacteze si sa vina la el, la Salasu de Sus.

Fosta fierarie transformata de Mihai Bursesc in cabana pentru turisti se afla la marginea satului Salasu de Sus, in apropierea de intrarea in Parcul National Retezat. Nu are apa curenta in cabana, doar un dus improvizat, la care curge apa din parau, si o toaleta in spatele curtii. Cabana e amplasata pe malul unui parau, intr-o zona de unde se pot admira muntii fara ca turistii sa fie nevoiti sa urce pe varfuri.

De la cabana se ajunge usor in zona Pietrele, cunoscuta de iubitorii muntelui. De aici traseele turistice ii poarta pe vizitatori spre Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Romania, care se intinde pe o suprafata de aproape noua hectare, situat la altitudinea peste 2.000 de metri, iar mai departe se poate urca usor pe varfurile Peleaga, Papusa si Retezat sau se pot admira lacurile si taurile glaciare.

Hunedoreanul le ofera turistilor cazare si mancare gratuit si ii duce pe munte.

In cabana au loc chiar si 50 de persoane, iar turistii vin din toate colturile lumii, din SUA, Ungaria, Franta, Germania, Polonia, Canada, chiar si din Tanzania, Israel si Egipt. Primul care l-a vizitat a fost un canadian, iar apoi au venit niste englezoaice.

"Au vazut fotografiile pe care le-am facut pe munte si le-am postat pe site, iar strainilor le-a placut mult zona si au hotarat sa vina. M-au contactat pe site si au venit. Canadianul, spre exemplu, era intr-un tur al lumii, de vreun an, iar destinatiile si le alegea de pe Couchsurfing. Calatorea peste tot cu autostopul. Cam asa calatoresc foarte multi dintre cei care vin aici. Ii cazez la cabana familiei mele, de la Pietrele, ori la mine acasa, la Salasu de Sus, iar ei sunt incantati de tot ceea ce vad aici", povesteste Mihai Bursesc.

El spune ca vizitatorii sunt incantati de Retezat, dar si de sat si de natura, pur si simplu.

De cateva zile, in cabana modesta de la poalelele Retezatului s-a cazat un cuplu de tineri din Germania. Nina Musters, de 24 de ani, si Benjamin Eberhardt, de 27 de ani, sunt studenti si s-au cunoscut in urma cu cativa ani la couchsurfing. Nina i-a fost gazda lui Benjamin, apoi invers, iar acum cutreiera lumea ca un cuplu.

"Suntem prima oara in Romania si am venit dupa ce l-am gasit pe Mihai Bursesc pe site si am citit recomandarile despre el. E minunat aici. Apa vine direct din rau si e un dus improvizat. Toaleta e in curte. Noua ni se pare foarte interesant si nu ne gandim ca e un mod de viata saracacios. E doar un mod de viata pe care il experimentam pentru cateva zile. Pana acum am avut parte de excursii in natura la lacul Bucura si in Muntii Retezat. Peisaje minunate", spune Nina Musters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri