Judetul Tulcea este situat la extremitatea de est si sud-est a Romaniei, iar aproximativ 40% din suprafata sa este formata din Delta Dunarii si Complexul Lagunar Razim Sinoe.

Zona se mandreste atat cu partea citadina, cu blocuri inalte si cafenele la tot pasul, dar si cu o multime stradute incarcate de case mici, in care modernul nu a patruns inca si cu nenumarate locasuri sfinte.

Comunele din jurul orasului Tulcea, precum Baia, Murghiol si Nufaru, se bucura de intinderi impresionante de terenuri cultivate cu plante agricole, pasuni si sate mici.

“Cel mai important obiectiv turistic in judetul Tulcea este Delta Dunarii. (…) Infrastructura insa este cel mai important lucru, pentru ca e foarte greu sa faci planuri si sa te gandesti la reglaje fine pana nu ai infrastructura. Din pacate, in 20 ani foarte putin s-a lucrat la aceasta”, a declarat pentru wall-street.ro vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Chichi Nicolae.

El a adaugat ca in ultimii trei ani in judetul Tulcea au fost reabilitati peste 150 de kilometri de drumuri judetene si exista proiecte pentru alti 500 de kilometri, precizand insa ca sunt necesare si investitii importante in infrastructura navala.

„Ne mai sunt necesare si investitii in infrastructura navala, sunt obligatorii pentru noi. Tulcea este singurul judet cu transport naval, si va trebui sa il punem la punct. Este foarte important ca o nava de croaziera care pleaca din Austria si ajunge in portul Tulcea sa fie legata la toate utilitatile, iar in prezent sunt mari probleme in acest sens. Cel mai important lucru pentru noi este ca turistii sa debarce pe mal romanesc, insa deocamdata trec foarte putini si nu opresc sa intre pe traseele turistice pe care noi le pregatim”, a explicat Nicolae.

Pe de alta parte, el a spus ca o oportunitate aparuta in ultima perioada pentru dezvoltarea turismului din Delta Dunarii ar putea fi turistii care vin pe litoralul bulgaresc.

„Pentru ca Delta e ca un magnet, turistii de pe litoralul bulgaresc incep sa vina in excursii de o zi si de doua zile in Delta Dunarii. Agentiile de turism din Bulgaria au inceput sa aiba contact cu marii touroperatorii din Romania si sa aduca turisti la noi”,a precizat Nicolae.

De asemenea, potrivit acestuia, si turistii straini isi manifesta interesul de a vizita tara noastra, fascinati de zona Deltei Dunarii.

Pentru a incuraja turismul in zona Deltei Dunarii, autoritatile din Tulcea deruleaza in prezent mai multe proiecte de investitii, printre care si trei mini-porturi in judetul Tulcea.

„Probabil ca in miniporturile pe care le-am creat sau urmeaz asa fie realizate vor veni vase de croaziera de pe Marea Neagra. Sunt multe investitii de facut pentru facilitatea accesului turistilor straini in Delta”, a mai spus vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, care a precizat ca investitiile in infrastructura se vor cifra la mai multe milioane de euro.

Hristu Caraman, proprietarul celor doua hoteluri Delta din Tulcea, de trei si patru stele, a declarat ca unitatile sale de cazare sunt preferate de turisti din Germania, Austria, Italia, Spania, dar si Japonia.

„Avem trei vapoare cu care efectuam excursii de o zi in Delta Dunarii. Cei care au circuit stau in general doua nopti in unitatile noastre de cazare si apoi pleaca mai departe”, a spus Caraman, care a adaugat ca 2011 a fost un an foarte bun din punct de vedere al gradului de ocupare.

Citeste si:

El a precizat ca aproximativ 50% din turistii cazati in hotelurile Delta au fost straini.

Tarifele in hotelul de patru stele Delta poate ajunge pana la 150 euro pe noapte pentru un apartament de lux si pana la 56 euro pe camera pentru grupuri.

Printre hotelurile de patru stele din orasul Tulcea se numara si unitatile Rex si Esplanada.

Pe langa hotelurile deja existente, zona Deltei Dunari reuseste sa atraga noi investii in domeniul hotelier.

Astfel, omul de afaceri tulcean, Mihai Puflene, care detine si hotelul Rex din Tulcea, va deschide un complex turistic cu 300 locuri de cazare in localitatea Murighiol.

Unitatea va dispune printre altele de cinci sali de conferinta, casino, centru SPA, centru fitness si piscina.

„Nu dau bancile bani, ca altfel ar fi usor sa deschidem”, a spus Puflene.

Cu toate acestea, turistii care aleg Delta Dunarii pentru a-si petrece vacantele au la dispozitie o gama variata de obiective turistice si culturale de vizitat in aceasta zona.

Printre acestea se numara Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Parcul National MuntiiMacinului, Muzeul de Istorie si Arheologie, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii, Muzeul de Etnografie si Arta Populara, Muzeul de Arta si Muzeul Farul Vechi din Sulina.

De asemenea, alte atuuri importante ale zonei sunt cetatile istorice tulcene, precum si manastirile Cocos, Saon, Uspenia si Vovidenia.

„Cea mai importanta din punct de vedere turistic pentru judetul Tulcea este Delta Dunarii, dar incercam sa ne ducem si spre terase. In plus, avem cetati care merita vizitate, incercam sa scoatem si localitatile in zona de acces, lucram la o dragare de canal pentru Dunavatul de sus, ca si cei cu pensiuni in acea zona sa aiba acces la Delta Dunarii”, a mai adaugat vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Chichi Nicolae.