Nu stim cati s-au gandit sa faca o calatorie in China, dar faptul ca lumea buna a turismului mondial a declarat aceasta tara destinatia anului arata ca lucrurile stau cu totul altfel decat stateau - sau pareau ca stau - cu ani in urma. Dincolo de prejudecatile inevitabile, Marele Zid Chinezesc, Raul Yangtze, templele si monumente budiste sunt doar cateva motivele pentru a cere de la agentie un bilet catre China.
Cand spui turism in China, automat gandul te duce catre Marele Zid. Adevarata opera de arta, monument al civilizatiei umane, zidul ce strabate China de la est la vest este o veritabila ilustrare a istoriei zbuciumate a acestei tari. O vizita in tara cu cei mai multi locuitori de pe glob nu poate sa nu includa si vizitarea Marelui Zid. Dar in niciun caz o singura calatorie nu este suficienta pentru a admira de la un capat la altul uriasa constructie. Si cum portiunea recomandata de cunoscatori se afla chiar in apropiere de Beijing, vacanta din China va incepe bine, chiar din capitala.

Beijing, orasul dintre civilizatii

Odata ajuns in Beijing, orice turist va avea ocazia sa constate ca orasul arata ca orice alta metropola din lumea civilizata, cu gigantice cladiri de birouri infasurate in sticla, zgarie-nori ce aglomereaza centrul orasului si pe care se intind reclame ale marilor companii, nenumarate artere comerciale, bulevarde largi, presarate cu restaurante, dar si parcuri, monumente, temple. De fapt, dincolo de elementele civilizatiei moderne, Beijing pastreaza identitatea, atmosfera inconfundabila, detaliile arhitectonice specifice acestei civilizatii. In plus, pregatirile pentru Jocurile Olimpice din 2008 transforma si mai mult orasul, facandu-l irezistibil. Nici viata de noapte nu este mai putin interesanta. Numeroase baruri, cluburi, intesate deopotriva de localnici si de strainii care traiesc in Beijing, sunt imprastiate de-a lungul si de-a latul stradutelor din cartierele centrale.

Pentru turistii impatimiti, exista destule locuri incarcate de istorie ce pot fi vizitate. Constructii ramase din vremea dinastiilor Yuan, Ming si Quing, precum Palatul Imperial, Palatul de Vara sau Templul Raiului sunt tot atatea puncte de atractie. Chiar in zona centrala se gaseste Orasul interzis, Gu Gong, la nord de piata Tiananmen, intins pe nu mai putin de 74 de hectare. Uriasul complex, fost palat imperial, este format din 9.999 de cladiri, inconjurate de un zid inalt de 10 metri, accesul in interior facandu-se pe doua porti situate in parti opuse.

Marele Zid vs Yangtze

Marele Zid trece la doar 100 de kilometri de Beijing si intamplarea face ca portiunea de aici sa fie cel mai bine conservata. La Simatai zidurile au ramas intr-o stare destul de apropiata de cea originala, paradoxal zona nefiind una excesiv dezvoltata turistic. Insa excursiile organizate pot cuprinde si calatorii in zone mult mai populate, cu servicii destinate turistilor dintre cele mai diverse. Numeroase portiuni au fost renovate de-a lungul timpului, astfel ca zidul arata pe alocuri ca si nou. Pot fi cumparate suveniruri de toate felurile, exista posibilitatea de a cumpara mancare sau bauturi racoritoare, dar numai in cateva locuri special amenajate pentru turisti. In rest, o calatorie de-a lungul zidului presupune o conditie fizica medie, haine potrivite, fiind vorba despre o zona de munte, si imbracaminte pe masura.

Croazierele pe Raul Yangtze pot fi un obiectiv de sine statator pentru o excursie in China. Exista companii specializate in astfel de calatorii, iar programul oferit poate cuprinde zile intregi. De fapt, calatoria este o veritabila incursiune in istoria si cultura chineza, decorata cu peisaje unice si locuri fascinante.

Raul se intinde pe mai bine de 6.000 de kilometri, din muntii Tanggula pana in Qinghai, de la vest la est. Cele mai multe croaziere pornesc din Chongquing, iar tinuturile strabatute si localitatile vizitate reprezinta o experienta uluitoare pentru orice turist.

Armata Razboinicilor din Lut

Lista obiectivelor ce nu ar trebui ratate de cei care ajung in China este insa mult mai mare, ba chiar nesfarsita si cuprinde, de exemplu, grotele de la Longmen si Pinyang cu cele 10.000 statui ale lui Budha, grota Chusien-Si, unde se afla statuia lui Budha, inalta de 17 m. In Baoxin poate fi vizitata pagoda celor sase armonii, cu o inaltime de 60 m, construita numai din lemn. Tot aici se afla templul lui Yin Si, pazit si astazi de calugarii budisti, in interiorul caruia se gaseste statuia lui Sakyamuni, o constructie de aproape 20 de metri, poleita cu aur, datand din secolul al IV-lea d.Cr. Nu trebuie ocolita nici misterioasa colectie-monument denumita Armata Razboinicilor din Lut, din satul Xuan, aflata la 2 km de soseaua ce duce catre orasul Shaanxi. Cu o vechime de 2.000 de ani, ascunsa la 12 metri sub pamant, armata este formata din 530 de statui ce reprezinta tot atatia soldati cu echipament complet, care de lupta si cai, toate in marime naturala. Descoperirea, la care arheologii inca lucreaza, a fost nominalizata de UNESCO pe lista patrimoniului cultural universal.

Nici lumea misterioasa a Tibetului, regiune cu o istorie atat de controversata, nu trebuie omisa de pe lista punctelor ce trebuie vizitate. Festivalurile tibetane, Palatul Potala din capitala Lhasa, salbaticia locurilor si atmosfera localitatilor, alaturi de uriasul Everest, pot face uitata orice alta vacanta de pana acum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri