Peste 20.000 de turisti din Israel au vizitat anul trecut Romania, in crestere cu 8%, potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, principalele atractii fiind statiunile montane, cele balneare si cazinourile, informeaza Mediafax.

Cele mai cautate sejururi de catre turistii israelieni in Romania sunt cele de 6-7 nopti si costa, in medie, intre 650 si 750 de euro de persoana.

"Fata de anii trecuti, cand veneau in statiunile romanesti generatii care aveau parintii nascuti in Romania, acum au inceput sa vina si tinerii. Cele mai noi mijloace de distractie ale acestora in statiunile romanesti sunt plimbarile cu jeep-urile, cu bicicletele si cu snowmobilele", a declarat Marian Schwartz, directorul hotelului Rina din Sinaia, prezent la targul International Mediterranean Tourism.

Market (IMTM), care se desfasoara in perioada 14-15 februarie la Tel Aviv si la care Romania participa cu un stand.

Ministrul Turismului din Israel, Stas Misezhnikov, a declarat marti ca a colaborat foarte bine cu fostul ministru al Turismului Elena Udrea si ca va continua cu succesorul acesteia proiectele incepute.

"La targ trebuia sa am o discutie cu doamna Udrea, dar inteleg ca unele lucruri s-au schimbat intre timp", a spus ministrul israelian, prezent la standul Romaniei.

Misezhnikov a mai spus ca spera sa aiba o intalnire, cat mai curand, cu noul sef al turismului romanesc, Cristian Petrescu, la care doreste sa gaseasca aceeasi deschidere ca la Elena Udrea.

Peste 300.000 etnici romani in Israel

Ambasadorul Romaniei in Israel, Edward Iosiper, a afirmat ca in aceasta tara sunt circa 300.000 de etnici romani.

"Este imbucurator ca in ultima perioada au inceput sa viziteze Romania nu doar etnici romani, ci si israelieni", a spus ambasadorul.

In general persoanele in varsta de peste 60 de ani sunt interesate de ofertele balneare sau vor sa viziteze locurile in care s-au nascut, in timp ce tinerii sunt atrasi de turismul activ si de aventura. Alta categorie este reprezentata de turistii familisti, cu 2-3 copii si varste de 35-50 ani, interesati de conceptul all-inclusive si de excursii scurte, in jurul hotelului si orasului unde sunt cazati.

Turistul israelian cauta circuite culturale care includ castele, palate, cetati, dar doar daca sunt legate si apropiate fizic de motivul principal al deplasarii sale in Romania.

Numarul turisilor israelieni ar putea creste in urmatorii ani, potrivit turoperatorilor, daca Romania s-ar promova pe aceasta piata.

"Romania nu se promoveaza in Israel pentru ca ani de zile s-a mers pe ideea turismului etnic, care mergea de la sine", a declarat Miriam Eliad, care conduce agentia Romania Travel Plus. Aceasta a adus anul trecut in Romania circa 5.000 de turisti din Israel.

Ea spune ca alta problema este lipsa agrementului din statiunile romanesti.
"De exemplu in Poiana Brasov turistii israelieni nu au ce face, nu au unde se distra si n-au un mall unde sa poata face cumparaturi", a afirmat Miriam Eliad.

Romania participa pentru a 16-a oara consecutiv la targul de la Tel Aviv, care anul trecut a reunit 1.120 expozanti din 38 tari si 22.000 vizitatori.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Mizele atacului presedintelui Ucrainei la adresa Romaniei