Un grup de magnati din topul celor mai bogati romani concentreaza in mainile lor 9% din capacitatea de cazare a Romaniei
Pe ultima pozitie, dar deloc de neglijat, se afla libanezul Fathi Taher, care controleaza 555 camere, din care 402 in cel mai luxos hotel din Capitala, JW Marriott, recent evaluat la 150 milioane euro. Pozitia numarul opt este adjudecata, cu 644 de camere, de Viorel Paunescu, posesorul hotelurilor Intercontinental si Lido din Bucuresti, precum si al unei averi de 750 milioane dolari. Al saptelea loc este ocupat cu mult succes, mai ales de cand se afla la guvernare, de George Copos, care are in portofoliu 951 de camere, evaluate de revista Capital la 96 milioane euro. Ne apropiem de mijlocul clasamentului, iar pe pozitia a sasea se situeaza Iosif Armas, cu 1.247 de camere de doua stele, deci cu o valoare de piata de 13 milioane euro. Tandemul Gabriel Popoviciu & Radu Dimofte se afla pe locul cinci, iar daca ar vinde cele 1.102 camere pe care le administreaza, ar incasa 90 milioane de euro.

Pe locul patru si cel mai promitator candidat datorita investitiilor planificate in urmatorii cinci ani, este Radu Enache, proprietarul lantului Continental (1.700 de camere), evaluat la 65-70 milioane dolari. Iar acum, le creme de la creme.... Omul de afaceri Mohammad Murad, cu peste 2.000 de camere, majoritatea pe litoral, si o avere de 65-70 milioane dolari, si-a adjudecat al treilea loc. Pe locul al doilea, surpriza, se situeaza omul de afaceri din Timisoara Josef Goschy, cu 2.520 de camere in 25 de hoteluri din tara.

Iar locul intai ii revine lui.... Viorel Micula, ale carui 3.180 de camere si 16 unitati de cazare nu valoreaza, din pacate, decat 32 milioane euro, fiind clasificate doar la doua stele.

Topul proprietarilor de hoteluri din Romania

Cele mai importante 81 de unitati de cazare din turismul autohton sunt controlate de o mana de oameni de afaceri mai mult sau mai putin controversati. Dintre aceste hoteluri, 14 sunt clasificate la patru si cinci stele

Noua oameni de afaceri din topul celor mai bogati romani detin impreuna circa 30.000 de locuri de cazare, adica aproape 9% din capacitatea totala a Romaniei. Cum au reusit ei sa puna mana pe aceste portofolii fantastice?

Unii, prin privatizari despre care se mai vorbeste si acum, si nu de bine. Altii, prin investitii consecvente, planificate cu atentie an de an. Sau prin tranzactii spectaculoase, care i-au lasat cu gura cascata pe ceilalti jucatori din piata. Nici o poveste despre Cum sa ajungi magnat in industria hoteliera nu seamana cu cealalta, asa cum nici unul din cei noua oameni de afaceri nu seamana unul cu celalalt. Unul este vicepremier in actualul guvern, timp in care a reusit sa faca una dintre cele mai mari tranzactii din piata. Trei dintre ei investesc cu grija in fiecare an, asteptand sa culeaga roadele dupa integrarea in Uniunea Europeana. Un altul este prea putin preocupat de asta, in ideea ca se adreseaza turistilor cu venituri medii, neglijand potentialul miilor de camere pe care le detine. Cinci dintre ei sunt oameni de afaceri fie straini, fie romani, ale caror nume sunt conectate atat cu fosta, cat si cu actuala putere, lucru benefic pentru afacerile lor. Sa fie afacerile si politica combinatia norocoasa? Nu neaparat, pentru ca pe clienti ii atrage altceva: un hotel renovat, un bun raport calitate/pret si un brand adus de-afara.

Ca industria hoteliera este mai profitabila decat pare la prima vedere, o dovedeste numarul mare de hoteluri care rasar peste noapte. Din ce in ce mai multi oameni de afaceri care au castigat bani frumosi in alte industrii se arunca acum, in speranta imbogatirii peste noapte, intr-o piata in care competitia se va inteti abia anul viitor.

Conform estimarilor facute de compania de consultanta hoteliera Peacock Hotels, investitiile in industria hoteliera ar putea depasi un miliard de euro in urmatorii trei ani, dupa ce anul trecut s-au situat in jurul sumei de 400 milioane euro. O alta tendinta semnificativa pentru viitorul apropiat este orientarea investitiilor de cinci stele si catre orase mari din provincie, cum ar fi Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta si Sibiu.

Ioan si Viorel Micula 3.180 camere

Fratii Ioan si Viorel Micula sunt invidiatii posesori a 12 hoteluri de pe litoral, cumparate la privatizarea din 2002, plus inca patru unitati in judetul Bihor. In 2006, ne-am propus sa facem investitii majore in zona montana din judetul Bihor, fiind motivati de potentialul extraordinar al acesteia. De asemenea, intentionam sa dotam hotelurile de pe litoral si din Baile Felix cu echipamente si instalatii de ultima ora, spune Viorel Micula. Cifra de afaceri realizata anul trecut din activitatea turistica s-a ridicat la 8,2 milioane euro, relativ putin pentru numarul mare de camere din portofoliu.

Conform estimarilor revistei Capital, valoarea de piata a celor 3.180 de camere clasificate in mare parte la doua stele se ridica la circa 32 milioane euro. Acuzati de voci din piata ca lipsa investitiilor in hotelurile de pe litoral a dus la scaderea drastica a numarului de turisti in Neptun statiune unde se afla cele mai multe hoteluri ale celor doi oameni de afaceri cei doi spun ca au investit peste sapte milioane de euro in ultimii ani si ca hotelurile lor se adreseaza turistilor cu venituri medii.

Josef Goschy 2.520 camere

Dupa ce in 2004 a reusit performanta ca toate societatile din holding sa fuzioneze, in 2005, Josef Goschy a incetinit putin ritmul. Dar are motive sa fie multumit, mai ales ca a ajuns pe locul doi in topul celor mai importanti jucatori din piata. Valoarea de piata a proprietatilor Unita Turism Holding, al caror actionar majoritar este omul de afaceri, se ridica la 145 milioane dolari. Pentru anul 2006, ne-am propus inceperea lucrarilor de modernizare a tuturor spatiilor de cazare din toate unitatile hoteliere, asa incat pana la sfarsitul anului 2007 aceste lucrari sa fie finalizate in totalitate. De asemenea, vor incepe lucrarile de construire a unui complex multifunctional in statiunea Lacul Sarat, a carui valoare totala se va ridica la peste 4,5 milioane dolari, spune Josef Goschy.

In 2005, s-au facut investitii in valoare de 2,4 milioane dolari, iar cele mai mari sume au fost investite la hotel Moldova Iasi, hotelurile Deva si Sarmis din Deva, hotel Belvedere Cluj-Napoca, hotel Transilvania Alba Iulia, hotel Fantanele si hotelul Traian din Drobeta Turnu-Severin. Cel mai profitabil hotel este Belvedere din Cluj-Napoca, cu o cifra de afaceri pe 2005 de 1,5 milioane de dolari.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23122&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri