Terenurile agricole romanesti sunt printre cele mai ieftine din Europa, motiv pentru care strainii au cumparat in ultimii ani peste 25.000 hectare de pamant. Pretul terenurilor creste doar daca sunt introduse in intravilan.

Pretul unui hectar de pamant in Romania este in multe cazuri mai redus decat nivelul salariului mediu. Cele mai scazute preturi la terenurile aflate in extravilan sunt inregistrate in judetele cu activitate preponderent agricola. Un hectar de teren agricol nu poate fi vandut cu mai mult de 5-7 milioane de lei in judete cu traditie in agricultura ca Olt, Mehedinti, Teleorman, Ialomita sau Dolj. In schimb, preturile cele mai mari sunt inregistrate la terenurile cumparate cu scopul de a fi scoase din circuitul agricol.

Actorii de pe piata imobiliara (hypermarketuri, cash & carry, dealeri auto, firme de constructii, parcuri rezidentiale etc) sunt interesati de terenurile din vecinatatea marilor orase, terenuri care sunt trecute dupa achizitionare in intravilan. De exemplu, in judetul Ilfov, pretul mediu al unui hectar de pamant care are mari sanse de a fi scos din circuitul agricol este de aproape 200 milioane de lei. Dupa ce sunt introduse in intravilan, pretul acestor terenuri creste inzecit. Taxa pentru scoaterea unui teren din circuitul agricol si introducerea acestuia in intravilan se situeaza intre 0,5 dolari si 1,5 dolari pe metru patrat. "Este variabil. Dar exista un paradox: cu cat terenul se afla mai departe de utilitati, cu atat taxa este mare. In mod normal, asa cum se intampla in statele europene, ar trebui sa fie invers", ne-a spus Emil Giurgiu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI).

In Snagov, se va inzeci pretul

Emil Giurgiu ne-a mai declarat ca intr-un an-doi, boom-ul pe piata terenurilor din jurul Capitalei se va inregistra in zonele Snagov si Corbeanca. "In acest moment, pretul unui teren in Snagov este destul de redus, cam 15-20 euro pe metru patrat. Va creste la 100-150 euro pe metru patrat. Aceasta zona se misca foarte bine, pentru ca are cadru natural si utilitati la indemana. In plus, valoarea va creste si datorita autostrazii care se va construi intre Bucuresti si Brasov, iar DN1 se va lati", a precizat Emil Giurgiu. Daca va fi intocmit un plan urbanistic viabil, in urmatorii 10-15 ani, Bucuresti si Ploiesti se vor uni si vor fi o singura entitate. Acest lucru este inevitabil", a mai spus presedintele UNAI.

Paradoxal, terenurile din zonele cu specific turistic au inceput sa se ieftineasca. Un exemplu il constituie judetul Prahova, unde in urma cu un an, pretul mediu al unui hectar era de aproximativ 80 milioane de lei. Acum este sub 40 milioane de lei. Cam la acelasi nivel se situeaza si preturile la pamanturile din judetul Brasov.

Strainii se inghesuie la pamant romanesc

Pretul foarte mic al pamantului romanesc a determinat o multime de straini sa devina, prin diverse mijloace, proprietari. Conditia pentru a putea intra in posesia unui teren este sa obtina cetatenie romana. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, din 1998 pana in prezent, 4.094 de persoane fizice straine cu cetatenie romana au obtinut terenuri in suprafata totala de 25.446 hectare, cam cat are si Bucurestiul. Multi altii cumpara, insa, prin intermediari.

Terenurile se vand mai bine acolo unde se poate construi ceva si nu unde se poate cultiva. In acest moment nu este rentabila achizitionarea unui teren agricol, din cauza situatiei grele din agricultura. Sunt proprietari de terenuri disperati care au nevoie de bani si care isi vand pamanturile chiar cu trei-patru milioane de lei. In alte state, un hectar costa mii de euro. In Polonia, terenul costa 6.500 euro/hectar, iar in Franta - 8.500 euro/hectar. Insa in aceste tari, agricultura reprezinta o afacere rentabila. Deocamdata, in Romania raman milioane de hectare nelucrate din cauza lipsei resurselor financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri