Dintre romanii care s-au grabit in ultimii ani sa investeasca banii in terenuri, doar unii vor castiga (chiar si de cateva ori suma investita), daca si-au ales o zona buna. In schimb, daca si-au cumparat teren intravilan, dar fara acces rapid la utilitati, vor pierde - afirma reprezentantii agentiilor imobiliare. In topul celor mai bine vandute terenuri (cu potential de castig) se afla cele din imprejurimile Bucurestiului (Otopeni-Snagov) si cele din zonele turistice (in special fostele statiuni). Potrivit estimarilor din domeniul imobiliar, la Izvorani-Snagov-Vladiceasca preturile terenurilor vor creste de cateva ori in urmatorii doi ani. Circa 80% din cumparatori sunt mici patroni, care vor sa scape de viata la bloc, precum si persoane cu venituri peste medie, cu putere de economisire si acces facil la creditele bancare.

Agentii imobiliari recunosc in unanimitate faptul ca, pe fundalul majorarii preturilor locuintelor din cartierele-dormitor, tot mai multi romani se indreapta catre achizitia unor terenuri convenabile pe care, in cativa ani, sa-si ridice casele mult-visate. Exista insa o serie de impedimente serioase in calea realizarii acestor vise imobiliare. Astfel, principalul impediment este cresterea preturilor. Daca pana acum terenurile au putut fi achizitionate cu cateva mii de euro, usor de economisit pentru o familie cu venituri medii si peste medii, in prezent preturile pentru 500 de metri patrati de teren intr-o zona fara facilitati (apa, canalizare, energie) poate ajunge la 10.000-12.000 de euro.

Topul oraselor

Un clasament pe tara intocmit de reprezentantii agentiilor imobiliare arata ca, in afara de terenurile din imprejurimile Bucurestiului (cu aproximativ 30% mai scumpe decat in alte zone), terenurile din fostele statiuni turistice si climaterice reprezinta o investitie profitabila. "Au mare cautare de vreo 2 ani. Un metru patrat se vinde cu sume intre 5 si 25-30 de euro", ne-a spus presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), Emil Giurgiu. "Pe locul intai sunt Brasovul si imprejurimile. Un metru patrat de teren la Poiana Brasov ajunge la 150-180 euro. Pe locul al doilea este Sibiul, urmat de Timisoara, iar pe locul al patrulea se plaseaza Tg. Mures si Sighisoara", mai sustine oficialul UNAI.

Cele mai cautate zone din Ilfov

Dupa cativa ani de stagnare la preturi mici, piata terenurilor din Bucuresti si imprejurimile Capitalei cunoaste o dinamica spectaculoasa, cu cresteri importante de la o luna la alta. Practic, a innebunit lumea. Vanzatorii sunt surescitati la gandul ca isi vor instraina terenurile unor bucuresteni cu fite, angajati la companii puternice, sau unor straini plini de euro si atunci urca preturile foarte mult", ne-a declarat Adrian Moroianu, agent imobiliar la o firma de profil din Capitala. In opinia sa, problema care se pune este aceea ca negocierea dintre vanzator si cumparator asupra pretului are o marja extrem de mica de miscare, ceea ce lungeste timpul efectuarii unei tranzactii imobiliare. Vanzatorii nu cedeaza, si gata. Infierbantati de-a binelea de apropierea intrarii Romaniei in UE si de legendele cu stabilirea in tara a unor straini plini de euro, ei sunt dispusi sa astepte pana cand primesc cat vor", a afirmat Moroianu.
In perspectiva, potrivit datelor agentiilor imobiliare, au de castigat cei care deja au investit sau cumpara acum terenuri in zona Izvorani - Snagov - Vladiceasca. Motivele sunt acelea ca "zona are vecinatate foarte buna - padure, lac" si sunt trase ori se vor trage utilitati (gaze, curent, asfalt). "Pretul va creste de cateva ori in urmatorii doi ani. De la 10-15 euro/mp se va putea ajunge la 50-60 de euro/mp, chiar daca e mai departe de Bucuresti", sustine presedintele UNAI, Emil Giurgiu. Acesta arata ca in cazul zonelor unde nu exista planuri de urbanism coerente si nici posibilitatea de a aduce utilitatile in timp scurt, iar in loc de strazi sunt ulite, "banii sunt aruncati pe fereastra, fiindca terenul e intravilan doar pe hartie". Oficialul UNAI da drept exemplu localitatea Odai (aflata pe linia de centura), unde cumparatorii s-au inghesuit sa dea chiar si 100 euro pe mp, desi nu exista utilitati.

In topul celor mai cautate terenuri de langa Bucuresti pe locul doi se afla, dupa Snagov, Corbeanca si Mogosoaia, terenurile de la Pustnicul si Branesti - potrivit agentiilor imobiliare. Pe locul trei se situeaza terenurile din Pipera (Iancu Nicolae-Tunari), unde cresterea e mai lenta din cauza ca preturile sunt in competitie cu cele din oras, desi infrastructura este pe alocuri deficitara.
Preturile terenurilor au inceput sa creasca si in judetele Dambovita si Giurgiu, data fiind apropierea de Capitala. De la 1-2 euro/mp, cu cat se vindeau anul trecut majoritatea suprafetelor mari (de peste 5.000-10.000 mp), preturile au urcat la 4-20 euro/mp.

Profilul cumparatorului

Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca profilul cumparatorului ar fi asa: mic intreprinzator, cu venituri peste medie, care nu mai doreste sa locuiasca la bloc. "In proportie de 80% este vorba despre patroni de firme mici, care vor case de 100.000 de euro, pana la 200.000 de euro. Cam 5-10% sunt bogatasi (cu milioane de dolari). Ei vor terenuri ca sa-si construiasca vile de 300.000-500.000 de euro. Aproximativ 10% din cumparatori vor sa investeasca insa in construirea de blocuri. Cumpara teren, construiesc si apoi vand apartamentele", spune presedintele UNAI, Emil Giurgiu.

Strainii fenteaza legea romana

Pentru ca strainii nu pot cumpara inca terenuri, ei recurg la un artificiu - am aflat de la agentiile imobiliare: "Cumpara teren prin intermediul societatilor comerciale pe care le infiinteaza". In domeniu este arhicunoscuta aceasta modalitate de a "fenta" legea.
De la agentiile imobiliare am aflat ca 90% din tranzactii se fac in euro, 5% in lei si doar 5% in dolari.

Bucurestiul "bate" Sofia si Chisinaul

In imprejurimile Bucurestiului preturile terenurilor variaza intre 30 si 150 euro/mp, in timp ce in chiar buricul Capitalei, unde se pot construi centre de afaceri, un metru patrat de teren poate ajunge chiar pana la 500-1.000 de euro, sustine presedintele UNAI.

Preturile din Bucuresti sunt cam cu 30% mai mari decat in alte orase romanesti, potrivit datelor de la agentiile imobiliare. Adica daca in Bucuresti un metru patrat de teren este, teoretic, 40-50 de euro, in tara un metru patrat se vinde cam cu 10-15 euro (exceptand orasele turistice, unde preturile sunt mai mari).
"Bucurestiul bate, la preturile terenurilor, Bulgaria si Republica Moldova, in timp ce in Moscova si Budapesta preturile sunt mult mai mari. Ca preturi ale terenurilor, Bucurestiul este la jumatatea Moscovei si mai ieftin cu 50% fata de Budapesta. In schimb, e mai scump decat Sofia-Bulgaria cu 30%. Chisinau-Republica Moldova are cam 30% din preturile din Romania, insa acolo nici nu se fac investitii masive in terenuri din cauza instabilitatii politice", ne-a declarat presedintele UNAI, Emil Giurgiu.


Vanzatorii din Cornu folosesc numele lui Nastase

Terenurile si casele din comuna prahoveana Cornu s-au scumpit de doua-trei ori in ultimii ani, iar cererea se mentine mare, potrivit oficialilor unor agentii imobiliare. Cele mai multe vanzari se fac insa fara intermediari, proprietarii preferand sa dea anunturi pe pagina de internet a comunei, "prima comuna din Romania la standarde europene", dupa cum se arata pe site. In multe dintre anunturi, satenii s-au folosit de numele politicienilor care au vile la Cornu, unii luand drept reper ferma de gaini a ex-premierului Adrian Nastase. Un satean se lauda in anuntul pentru vanzarea a 1.000 mp ca proprietatea lui se afla "langa terenul lui Adrian Nastase". Tot la Cornu mai au case de vacanta si Ilie Sarbu, Serban Mihailescu si Misu Negritoiu. Terenurile din Cornu sar de 10-12 euro pe metrul patrat, datorita atat vecinatatilor ilustre, cat si utilitatilor. Cornu a beneficiat de fonduri SAPARD pentru alimentarea cu apa, iar iluminatul nocturn este feeric din cauza pungilor groase ale unora dintre locuitori.

Asemenea locuitorilor din Cornu, si alti sateni se folosesc de numele unor inalti demnitari ai statului roman cu care se invecineaza pentru a-si vinde terenurile. Este cazul proprietarilor de pamant din Silistea Snagovului, care il ridica in slavi pe vecinul lor, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cerand unul-doi euro in plus la metrul patrat de teren pe motivul alesei vecinatati.

Preturi orientative pentru terenurile din Capitala
Aparatorii Patriei 40-80 euro/mp
Vitanul Nou 100-300 euro/mp
Constantin Brancoveanu 200-300 euro/mp
Pipera 60-140 euro/mp
Mircea Voda 500-700 euro/mp
Bucurestii Noi 60-200 euro/mp
Titan 125-200 euro/mp
Lacul Morii 150-300 euro/mp
Tineretului 200-300 euro/mp
Militari 80-120 euro/mp

Preturi orientative pentru terenurile din jurul Bucurestiului

Balotesti 15-40 euro/mp
Snagov 20-60 euro/mp
Cernica 25-60 euro/mp
Afumati 14-18 euro/mp
Saftica 15-30 euro/mp
Frumusani 5-15 euro/mp
Scrovistea 4-15 euro/mp
Clinceni 8-12 euro/mp
Corbeanca 10-60 euro/mp
Buftea 6-15 euro/mp
Izvorani 6-10 euro/mp
Rosu 30-50 euro/mp
Popesti-Leordeni 10-20 euro/mp
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri