Cand s-a deschis hotelul Marriott din Bucuresti, in anul 2000, piata hoteliera a resimtit din plin lovitura. Nume grele ca InterContinental sau Hilton au intrat atunci intr-un con de umbra, eclipsate de ceea ce a insemnat, la acea vreme, cea mai mare investitie straina din istoria turismului romanesc:150 de milioane de dolari. Patru ani mai tarziu, hotelul a devenit prima unitate inclusa in reteaua JW Marriott din Europa, care reuneste hotelurile de cinci stele distinse prin arhitectura, design interior si calitatea serviciilor.

Marca JW Marriott se situeaza, din punctul de vedere al clasificarii, intre standardul de cinci stele si cel de lux. “Aparitia hotelului Marriott a schimbat fata turismului de business din Bucuresti si i-a facut pe oamenii de afaceri sa isi doreasca ceva mai mult decat o simpla camera de hotel”, crede Fathi Taher, omul de afaceri libanez care, dupa cum sustine, detine, in proportii egale cu firma austriaca Strabag, 70% din actiunile companiei care controleaza hotelul JW Marriott.

Cazarea va costa peste 500 de euro pe noapte

Dupa succesul avut de hotel, care, cu o cifra de afaceri de peste 40 de milioane de euro anul trecut, s-a clasat lejer pe primul loc la nivel national, omul de afaceri crede ca piata romaneasca este acum pregatita pentru un hotel din asa numita categorie de sase stele. “Romania are nevoie de un hotel de lux, asa cum exista si in alte tari din zona, precum Ungaria sau Cehia”, sustine Fatih Taher. Asa ca, in parteneriat cu o firma straina, a decis sa deschida intr-o zona ultracentrala a Capitalei primul hotel de acest gen din Romania. Cum in centru nu exista un teren liber de o asemenea anvergura, este de presupus ca imobilul va fi construit fie pe o structura deja existenta, fie pe locul ramas gol in urma demolarii unei cladiri.

“Prima varianta era sa il construim in parcul Cismigiu, pe locul unde era restaurantul Monte Carlo, dar nu am primit aprobare de la primarie pentru acea locatie”, a declarat Fathi Taher pentru Capital. In schimb, arhitectii primariei si-au pus stampila pe toate avizele pentru noul amplasament. Planurile investitorilor prevad ca lucrarile sa inceapa in aceasta vara si sa se incheie dupa circa 18 luni. Hotelul va avea intre 220 si 250 de camere si va costa peste 150 de milioane de euro, finantarea urmand sa fie asigurata din credite externe. Omul de afaceri libanez va detine o participatie de 51% la capitalul societatii care va administra hotelul.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23406&shift=1