Licitarea plajelor va diminua fluxul de turisti din urmatorii ani, litoralul romanesc pierzandu-si totodata si valoarea patrimoniala. La aceasta concluzie a ajuns Gheorghe Fodoreanu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, care protesteza fata de impartirea plajelor. "Plajele si apa marii sunt bogatiile natiei. De exemplu, Mamaia este patrimoniu national. Nu poate fi un lucru pozitiv cand vine un particular si va face ce vrea cu plaja pe care o cumpara", ne-a spus presedintele ANAT. El sustine ca, in acest sistem, plaja nu poate sa aiba un vector de progres de calitate pe termen mediu. "Lucrurile se vor strica; nu vor merge".

Pentru fiecare roman - 0,01 metri patrati de plaja

"Mare atentie! Dorinta de a face comert cu plajele se poate intoarce "bumerang" impotriva proprietarilor de hoteluri de pe Litoral!", se arata intr-un comunicat al patronatului. Fodoreanu este de parere ca hotelierii vor avea mult de suferit in urma impartirii plajelor. "Fiecare hotel de pe litoral are dreptul la plaja. Iar turistul vine la mare sa stea la hotel si sa aiba parte de plaja. Acest lucru nu se va mai intampla daca particularii vor restrictiona cum vor ei accesul pe nisip", a adaugat reprezentantul ANAT.

Mai mult de atat, acesta crede ca volumul turistilor pe litoralul romanesc se va micsora. "In sezon, in Mamaia, de exemplu, gasim zilnic circa 200.000 de turisti. Unde vor incapea acestia daca un particular da in folosinta publica doar o parte de plaja?", puncteaza Gheorghe Fodoreanu. Conform unui calcul al acestuia, pentru fiecare roman revin 0,01 metri patrati de plaja. "Vom ajunge sa facem plaja in picioare", a incheiat presedintele ANAT.

Pana acum, 350 de caiete de sarcini, 83 oferte

Reamintim ca Directia Apelor Romane Dobrogea Litoral - Constanta a scos la licitatie publica 33 de sectoare de plaja de pe litoralul romanesc, care urmeaza sa fie inchiriate pe o perioada de zece ani. Pentru licitatie, agentii economici au cumparat aproape 350 de caiete de sarcini, dar au fost depuse doar 83 oferte. Din aceasta cauza cu doar cateva zile inainte de 1 mai, DADL Constanta trebuie sa faca o noua licitatie pentru mai mult de jumatate din sectoarele de plaja. Si asta pentru ca dupa trei zile in care s-au licitat plajele aproape toate ofertele depuse au fost respinse.

Mai multe spatii de plaja din zonele Navodari, Constanta, Agigea, Eforie Nord, cordonul litoral Eforie Nord - Eforie Sud, Eforie Sud, Tuzla, Costinesti, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, cordon litoral Venus - Saturn si Mangalia vor fi licitate in jur de 25 aprilie, dupa cum a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al DADL. Desi aceste zone au ramas neinchiriate, el spera ca situatia va sta altfel. "Nu cred ca la urmatoarea licitatie vor ramane mai mult de unul sau doua sectoare. Spre exemplu, la Costinesti, din 8 agenti economici s-a calificat doar unul, pentru ca ceilalti 7 nu aveau un singur document. Acum vor sti ce le lipseste si nu vor mai exista probleme", a spus Anton.

Autoritatile publice vor plajele inapoi

Autoritatile publice locale au sustinut ca plajele trebuie sa fie in administrarea lor, in vreme ce ministerul de resort a tinut mortis ca Apele Romane sa fie administrator si sa liciteze plajele. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut presedintelui Autoritatii pentru Turism, Ovidiu Marian, ca, pana la finele lunii martie, sa prezinte Guvernului un cadru legislativ unitar de reglementare a activitatilor desfasurate in timpul sezonului sau extrasezonului pe Litoral. In Hotararea Guvernului nr. 241 din 16 februarie 2006 este prevazut ca jumatate din fondurile obtinute prin inchiriere sa fie incasate de Administratia Nationala Apele Romane - Directia Apelor Dobrogea Litoral, in timp ce restul de 50% din sume vor fi varsate la bugetul de stat, iar fondurile vor fi folosite pentru reabilitarea plajelor.

Sume de pornire a licitatiilor

La Olimp, licitatia pentru portiunea de plaja va porni de la 2,7 miliarde de lei vechi, la Neptun, cele doua portiuni de plaja de la 1,3 miliarde de lei si respectiv 1,04 miliarde de lei, la Jupiter - 2 miliarde de lei, la Cap Aurora - 430 milioane de lei, la Venus 510 si 630 milioane de lei, iar la Mangalia - 480 milioane de lei. La Mamaia sunt vehiculate preturi de 4,6 miliarde de lei vechi pentru 10.000 mp.

Anul trecut, pentru inchirierea plajelor s-au platit sume destul de mici. Datele aparute in presa, furnizate de DADL indica faptul ca, in 2005, statul a inchiriat plajele incepand de la 4.900 de lei vechi pe metru patrat fara TVA pe sezon in statiunile Eforie, Techirghiol, 2 Mai, Olimp, Navodari, 1.800 in Vama Veche si Jupiter si de maximum 35.000 de lei pe metru patrat in Mamaia, Olimp si Neptun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri