Numarul locurilor de cazare oficiale de pe litoral nu trece de 93.000, incluzandu-le si pe cele din Constanta, si cu toate acestea asociatiile din turism anunta week-end-uri in care la mare sunt 200.000 de turisti, ceea ce inseamna fie ca restul se cazeaza la negru, fie dorm pe plaja, potrivit FPTR.
In fiecare an apar cifre diferite, mai mult sau mai putin veridice, privind numarul de turisti pe litoralul romanesc, datele fiind vehiculate de diverse organizatii, incepand cu Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), care citeaza Politia Romana, pana la fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, scrie Mediafax.

Pornind de la declaratiile care anunta in mod regulat numarul de turisti de pe litoral citand "sursele oficiale", Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) a facut un studiu privind numarul real de locuri de cazare aflate pe tarmul Marii Negre.

Astfel, in ultimul raport al Institutului National de Statistica (INS) pentru 2011, la sectiunea "structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica si capacitatea de cazare turistica, pe tipuri de structuri si destinatii turistice", anul trecut a fost centralizat un numar 80.690 de locuri de cazare pe litoral, excluzand orasul Constanta.

Din datele oficiale de pe site-ul MDRT, actualizate la data de 22 iunie 2012, numarul de unitati clasificate in care se regasesc hoteluri, pensiuni, vile, cabane, campinguri, bungalow-uri, hosteluri, apartamente in regim hotelier, popasuri turistice, este de 954 unitati, totalizand 41.286 spatii de cazare, care cumuleaza 88.235 locuri, ceea ce reprezinta o medie de doua locuri in camera.

Acestora li se adauga si structurile din orasul Constanta, unde sunt 78 de structuri de cazare cu 2.067 de spatii, totalizand 4.491 de locuri de cazare.

"Daca este sa privim lucrurile exact cum sunt publicate pe site-ul oficial al MDRT, pana in anul 2011 au fost clasificate 1.029 de stucturi de cazare, FPTR identificandu-le pe cele din anul curent 2012 inregistrate ca fiind in numar de trei (pana la data de 22.06.2012), ele fiind localizate in Schitu, Eforie Nord si 2 Mai. Am constatat ca nu exista concordanta intre cifrele oficiale, raportandu-ne la finele anului 2011, cand au existat, conform MDRT, un total de 88.178 locuri de cazare. Si atunci diferenta de 7.488 locuri de cazare ( 88.178-80.690) de ce nu a fost identificata in statistica oficiala?", afirma Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR.

El crede ca ar trebui sa existe o concordanta a datelor dupa care ar trebui sa se ghideze toti turoperatorii.

"Lasam astfel loc speculantilor, motiv pentru care portalurile de rezervari online sunt aproape neincapatoare pentru cei care isi etaleaza vilele, pensiunile si camerele de inchiriat la negru, sfidand legile si autoritatile competente. Estimam ca exista cateva sute de vile de pe litoral care cazeaza turisti la negru, iar alte cateva mii de persoane particulare stau si flutura cheile la intrarile in statiuni, acostand potentialii clienti chiar din momentul in care coboara din tren sau din alte mijloace de transport", a mai spus oficialul FPTR.

In afara acestora, sunt o serie de structuri de cazare, chiar si autorizate, care incaseaza bani, dar nu elibereaza niciun bon fiscal.

Principalul portal de rezervari online de unde FPTR a extras informatii pentru studiu arata ca exista 1.276 unitati de cazare pe litoral (fata de 1.029 raportate de MDRT), cele mai multe regasindu-se in stattiunile Eforie Nord, Costinesti, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche.

Potrivit FPTR, in topul structurilor de cazare care functioneaza pe litoral fara a fi autorizate se afla vilele, cu un numar de aparitii de 567 pe portaluri, fata de numarul real al celor clasificate, de 273, la care, daca se estimeaza o medie de zece camere duble, deci 20 locuri, reiese un numar de 6.600 de locuri ocupate de turistii cazati pe litoral la negru doar in vile.

"Dar situatia este cu mult mai grava, pentru ca nu doar in vile se cazeaza turistii la negru, ci si in case de vacanta, pensiuni, complexe turistice si apartamente in regim hotelier, practic in majoritatea tipurilor de structuri de cazare exista o astfel de forma ilicita de turism. Numarul exact al turistilor cazati in astfel de stucturi este foarte greu de estimat, dar banuim ca se situeaza in jurul a 40.000-50.000. Cu toate acestea, asa zisele surse oficiale vehiculate in toata presa in aceasta vara anunta in aproape fiecare sfarsit de saptamana cifre mult mai mari, respectiv 200.000 de turisti in week-end-urile aglomerate", spune Dragos Raducan.

Astfel, se ridica o alta problema: diferenta enorma de turisti unde se cazeaza? Direct pe plaja, in masini?

Fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, prezent din ce in ce mai des in media in ultima vreme cu comunicate pe teme turistice, a declarat ca atunci cand litoralul este plin, sunt 200.000 de turisti.

De unde are aceste date? "Informatiile le am de la asociatia hotelurilor din Mamaia si de la asociatiile hoteliere din sudul litoralului. Sunt observatiile directe ale hotelierilor. Au fost week-end-uri cand Mamaia a avut un grad de ocupare de 104%, iar in Venus de 108%. Este cel mai bun sezon de dupa Revolutie, si avem o crestere de 14% fata de 2008, care fusese pana acum cel mai bun an", a spus fostul ministru.

El explica succesul din acest an al litoralului prin faptul ca hotelierii l-au ascultat si au incercat sa creeze facilitati all inclusive, ceea ce a atras si mai multi turisti. Agathon uita sa spuna sau nu stie ca imaginea deteriorata a Greciei, problemele din nordul Africii si criza economica i-au facut pe multi romani sa mearga in vacanta in tara.

Intrebat cum este totusi posibil ca 200.000 de turisti sa doarma in 90.000 de locuri de cazare, Agathon a admis ca restul se cazeaza "cam la negru".

"Sunt o gramada de campinguri, structuri noi de cazare, sau stau la gazda...", a mai spus el.

Presedintele ANAT, Corina Martin, spune la randul ei ca oficial pe litoral sunt 110.000 de turisti in week-end-urile aglomerate, dar neoficial numarul acestora ajunge la 200.000, conform estimarilor Politiei.

"Nu stiu cum ii numara, probabil dupa masini, dar teoretic ar trebui sa se tina cont de fisele de cazare", a spus Martin, care a incheiat cu o gluma, intrebata unde ar putea dormi restul de tuirsti dintre cifrele oficiale si numarul record de 200.000: "Cine nu are loc pe plaja, doarme in parc".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri