Aproximativ 80% din agentii imobiliari vor ramine fara locuri de munca. Se pregateste un proiect legislativ ce va stabili conditiile in care acestia pot activa.

In Parlament se lucreaza in momentul de fata la un pachet de acte normative ce va reglementa piata imobiliara. Ar putea lasa, insa, pe drumuri aproximativ 80% din agentii imobiliari. Potrivit lui Gabriel Zamfir, presedintele UNIM si deputat PNL, fost presedinte al UNAI, doar 10% din agentii imobiliari din tara noastra sint cu adevarat profesionisti si respecta deontologia acestei meserii. Acesta sustine ca numarul agentilor care se vad in anunturile publicitare se ridica la aproximativ 10.000. In 30 de zile vom finaliza proiectul. Speram ca pina in luna iunie sa avem pachetul de legi finalizat, astfel incit din toamna aceasta sa-si produca efectul, a declarat deputatul PNL.

Asigurari de mal praxis

Proiectul de lege ce va reglementa raspunderea profesionala a agentilor imobiliari prevede, printre altele, obligarea persoanelor care ofera servicii de consultanta imobiliara de a avea o asigurare de raspundere profesionala. De asemenea, agentiile imobiliare ar putea fi nevoite sa detina un capital social minim, de 500 de milioane de lei. Proiectul de act normativ mai stipuleaza faptul ca agentii imobiliari trebuie sa contribuie cu bani la formarea unui fond de garantii, ce va functiona ca un fond de investitii privat. Zamfir sustine ca acestea sint practicile intilnite in Uniunea Europeana. Nu in ultimul rind, se va constitui un Registru National, in care se va mentiona daca un agent are asigurare de raspundere profesionala sau nu, si ce sume a virat catre fondurile de garantare. 2007 ne va gasi in situatia ca tepele sa fie o legenda, a declarat Zamfir.

Conflict cu Europa imobiliara

Liderii celorlalte organizatii ale agentilor imobiliari considera ca aceasta initiativa nu este bine venita si constituie o incercare a presedintelui UNIM de a se impune, dupa ce tentativa UNAI a esuat. Este o aberatie sa faci o lege care nu are nici o legatura cu ce se intimpla in Europa. In Conferinta Europeana de Afaceri Imobiliare s-a luat decizia sa realizam, pentru tarile membre, o certificare comuna a agentului imobiliar. Prioritatea trebuie sa fie introducerea acestui standard. O lege a imobiliarului va fi bine venita dupa armonizarea completa a intregului sistem legislativ romanesc cu cerintele UE, spune Cristian Popescu-Ialomita, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare si al Conferintei Europene de Afaceri Imobiliare. Daca este neconstitutionala si lezeaza drepturile marii majoritati a agentilor imobiliari vom ataca acest act normativ in contencios administrativ si vom sesiza organismele europene, spune Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri