Costurile la gaze si energie vor umfla pretul pe metru patrat
ectorul constructiilor ar putea fi afectat in urmatoarele luni de majorarile tarifelor la gaze si energie, care vor provoca o crestere in lant a costurilor de pe piata. Astfel, atat producatorii de materiale, cat si antreprenorii vor fi nevoiti sa-si adapteze strategiile de afaceri in functie de costul utilitatilor si sa-si ajusteze preturile in functie de evolutia pietei.

Majorarile tarifelor la gaze, din acest an, care reprezinta o crestere totala de 20-25% fata de nivelul actual, si cele la energie electrica cu 2,5-5% se vor regasi in preturile la beton, armaturi, caramizi si sistemele metalice destinate constructiilor. Cum procesele de productie aferente materialor de baza utilizate in domeniul constructiilor sunt mari consumatoare de energie si gaze, specialistii estimeaza o majorare de aproximativ 10% a costurilor de achizitie pentru urmatoarea perioada. Spre exemplu, tamplaria din PVC cu geam termoizolator ar putea fi mai scumpa cu 10%, iar fierul-beton cu aproximativ 12%. Daca materialele de constructii vor fi achizitionate la preturi mai mari, atunci si metrul patrat construit va fi mai scump. Este posibil ca antreprenorii sa mai adauge 5-10% la tarifele pe care le practica in prezent. Cu toate acestea, multi producatori si constructori se abtin sa comenteze evolutia preturilor si sa faca publice noile tarife pe care le vor practica.

Probabil nu doresc sa afle concurenta care este strategia proprie in aceasta privinta sau nu vor ca prin declaratiile lor sa influenteze piata. Cert este ca, pe cei care planuiau sa inceapa in aceasta primavara constructia propriei locuinte, aceasta scumpire ii va arde la buzunar. Asta, dupa ce preturile apartamentelelor de bloc au dat deja in clocot.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri