ssssst! Nu misca, o sa te auda! - este fraza cel mai des rostita intr-un safari si primul sfat pe care turistii il primesc de la ghizii locali. A doua expresie este The Big Five cele cinci mari mamifere pentru care turistii platesc bani grei: leul, leopardul, bivolul, rinocerul si elefantul.

Safari-ul este atractia numarul I a Africii, iar zona Masai Mara din Kenya, una din cele mai populare zone pentru aceasta experienta. Rezervatia are 1.500 kilometri patrati si adaposteste in jur de 80 de specii de mamifere si 300 de specii de pasari, astfel incat poti zari animalele din avionul inchiriat in Nairobi. Odata ajuns la campingul de langa raul Talek, descoperi ca nu-i nevoie sa parasesti cortul ca sa admiri animalele salbatice. Dincolo de gardul electric, pe malul celalalt al raului, trei elefanti mananca de o ora dintr-un tufis, in timp ce la cativa metri de ei un cocostarc a fost mancat de un sarpe. Sunt privelisti obisnuite aici....

Rezervatia Naturala Masai Mara, aflata in sud-vestul Kenyei, aproape de granita cu Tanzania, este cea mai atractiva zona de safari din Kenya. Campia care se intinde mai mult decat poti vedea cu ochii este teritoriul populatiei Masai, iar migratia anuala a animalelor salbatice reprezinta un motiv foarte bun pentru a vizita Africa. La sfarsitul lunii iunie, mii de antilope, zebre si alte animale salbatice pleaca din Tanzania traversand campiile Serengeti, pentru a se stabili pe pasunile bogate din zona Masai Mara. Traversarea raurilor de la granita este o chestiune de viata si de moarte pentru multe dintre animale, ele fiind urmarite de lei, leoparzi, hiene si alti pradatori, dar in acelasi timp un spectacol de neuitat pentru turisti.

In nici o alta zona banii turistilor nu sunt mai bine folositi pentru conservarea mediului inconjurator decat in Africa. Daca plateste, sta, spune o veche zicala africana, care rezuma perfect atitudinea localnicilor fata de turisti. Asa se explica faptul ca in Africa se gasesc unele din cele mai mari rezervatii naturale. Dupa unele estimari, un leu din Parcul National Amboseli din Kenya aduce anual circa 20.000 de dolari, iar o turma de elefanti castiga pe an in jur de 500.000 de dolari.

Daca acum zece ani turismul de safari insemna doar cabane haotic construite si turme de lei vanate de straini, acum lucrurile s-au schimbat radical. Prima tara care a inteles cati bani poate obtine din acest turism de aventura a fost Botswana, care a reusit sa atraga straini dispusi sa cheltuiasca bani multi pe sejururi de lux in parcuri nationale mici, dar foarte atragatoare. Duba Plains este un bun exemplu in acest sens si una din cele mai cautate locatii: aici incap doar sase corturi, inconjurate de 135 de kilometri patrati de campii populate de mii de lei si elefanti.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23662&shift=1