Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, a acceptat imediat propunerea wall-street.ro de a sta de vorba la un pranz. El s-a dovedit o persoana deschisa pe toata durata celor doua ore in care am discutat o plaja larga de subiecte.
Am servit masa de pranz la restaurantul hotelul Best West, pe care omul de afaceri il detine in Bucuresti.

Cu scuzele de rigoare pentru intarzierea de peste 30 minute, Burcea a dat imediat ordine chelnerilor sa ridice temperatura din restaurant si sa ne aduca mancarea.

Si-a comandat un “meniu al zilei” cu snitel de pui, cartofi prajiti si muraturi. Imediat ne-am pus pe discutii. “Eu mananc absolut orice, insa nu foarte mult peste, dar cand merg in strainatate imi plac fructele de mare. De asemenea, imi place sa mananc si sa ascult muzica lautareasca”.

Pentru ca este om de business, isi aminteste cu placere de primii bani pe care i-a castigat pe forte proprii.

“Am intrat in business inca din perioada facultatii si pentru ca am urmat facultatea de turism primii bani i-am facut ca ghid. Pe langa asta, am facut bani si schimband valuta. Aceasta a doua activitatea era putin mai periculoasa, insa eram tineri si ne placea”, povesteste Burcea.

Punand ban pe ban a reusit ca in 1986 sa depuna banii pentru prima Dacie, pe care in 1990 i-a pierdut.

Se caracterizeaza insa un tip comic si si-a simtit talentul, pe care l-a valorificat chiar daca nu a intrat la actorie.

“Am dat la Teatru, insa nu am intrat, asa ca am urmat facultatea de turism. Am jucat insa piese prin baruri si teatre de reviste. Sunt un tip comic”, isi aminteste Burcea.

El mai povesteste cu a facut primii bani dupa Revolutie, ca ghid pentru turistii straini.

Povestea Paralela 45

In martie 1990 a infiintat Paralela 45 impreuna cu un prieten. “Ideea de a pune acest nume vine de la un artist plastic, prieten cu partenerul meu, care ne-a spus sa facem ceva foarte puternic vizual, cu cifre si cu ajutorul lui am decis sa numim agentia Paralela 45”, povesteste Burcea.

Primele excursii in strainatate prin Paralela 45 le-a realizat in Turcia si apoi in Grecia, iar primul charter al agentiei a fost catre Antalya. “Am avut profit inca din primul an, insa la inceput mai mult chefuiam, aveam 26 de ani si am facut praf primii bani”, recunoaste Burcea.

Cel mai bun ministru al Turismului – Dan Matei Agathon


De vremurile in care a fost secretar de stat la Ministerul Turismului (2001-2002) isi aminteste ca desi era prieten cu ministrul de la acea vreme, Dan Matei Agathon, nu era mereu in asentiment cu acesta.

“Am fost doi ani la minister, cand era Dan Matei Agathon, cu care m-am certat, pentru ca noi suntem diferiti, eu fiind extrem de tehnic, iar el vorbea foarte mult. Comparativ insa cu Elena Udrea, care este un exemplu de antipatie si grandomanie, el a fost un ministru bun, cu putere de decizie instantanee. Insa si Dan Matei Agathon m-a dezamagit pentru ca si el a tras foarte tare pe partea asta de vorbarie politica fara acoperire”, afirma Burcea.

El e de parere ca un bun ministru sau secretar de stat nu trebuie sa deruleze multe proiecte, ci cateva care sa aiba efecte.

Daca i s-ar mai propune un post in minister, Burcea nu l-ar mai accepta decat pe cel de ministru.

“Nu m-as mai duce pe pozitia a doua pentru ca desi eram prieten cu Dan Matei Agathon, el lua deciziile. Daca de maine as fi ministru, as sti ce am de facut incepand de poimaine. Cred ca cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le schimbam tin de partea de imagine”, a adaugat Burcea.

Despre vacante, peste tot in Europa si nu numai

Spune ca a vazut toata Europa, insa cea mai frumoasa vacanta a petrecut-o in Statele Unite ale Americii.

“O vacanta foarte frumoasa a fost in America, unde am stat destul de mult, ne-am plimbat mult cu masina si am fost in savana. De fapt, toate vacantele mele sunt frumoase, doar mi le fac eu pentru mine”, recunoaste zambind Burcea.

El admite insa ca nu se poate desprinde de munca lui nici atunci cand pleaca in vacanta.

“De obicei cand merg undeva fac si treaba. De exemplu, la 1 octombrie am vazut Albania, nimeni nu stie nimic despre aceasta tara, plus ca aveam si niste perceptii gresite. Tirana arata insa mai bine decat Bucurestiul si o sa scoatem si noi oferte. Vad destinatii, locuri de cazare, negociez preturi, chiar daca sunt si cu familia in vacanta”, a adaugat Burcea.

Burcea spune ca in general ii place peste tot in lume, insa are o problema cu Slovenia,” o tara mica in care tot timpul ni s-a intamplat ceva, de multe ori am luat amenzi acolo” si si-ar dori sa mearga in America de Sud.

"Astazi totul inseamna vanzare"

Alin Burcea are o fiica eleva in clasa a 12-a, iar tatal sau spune ca in continuare ea se va specializa in marketing si vanzari.

“Va urma cursuri de marketing si vanzari, pentru ca astazi totul este vanzare, in Londra, o alegere pe care am facut-o impreuna. Consider ca parintii trebuie sa discute astfel de alegeri cu copii. Parintii trebuie sa ii indemne, sa ii sfatuiasca”, adauga Burcea.

Femei vs barbati – pentru niciun barbat nu conteaza destinatia

“Femeile si barbatii sunt foarte diferiti. De exemplu, pe niciun barbat nu-l intereseaza unde merge in vacanta. Daca se simt bine in destinatia respectiva totul este ok. La noi in familie, avand in vedere locul meu de munca, eu vin cu propunerile de vacanta si le supun aprobarii sotiei si fiicei”, spune Burcea.

Cand nu pleaca in strainatate, lui Alin Burcea ii place sa mearga la Navodari, unde are un apartament.

“Noi avem un apartament in Navodari, in primul bloc construit in 2002. Un apartament simplu de trei camere pe malul marii, iar acolo merg cu mare placere. E placut sa te trezesti dimineata, sa bei o cafea, si sa citesti presa pe iPad. Cu foarte mare placere merg si la Predeal sau in Bucovina”, ne-a povestit Alin Burcea.

Fotografiile a fost realizate de Mircea Dragos (fotografii-profesionale.ro).

Nota de plata

Meniul zilei - 19 lei

Salata de pui - 22 lei

Clatite cu ciocolata - 7 lei

Apa plata (2) - 10 lei

Suc de mere (2) - 7 lei

Total: 65 lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »


Setari Cookie-uri