Inca va mai ganditi daca anul acesta mai mergeti la mare, pe litoral, sau va cumparati mai degraba o excursie in strainatate? Exista persoane care vor sa va dea o mana de ajutor in decizia voastra si pastreaza statiunile de la Marea Neagra in stadiu de santier, cu gramezi de pamant pe alei, cladiri in lucru, panouri de tabla ori zgomote de bormasina, si toate acestea intr-un moment in care primii turisti au sosit deja in hoteluri.

Sezonul estival 2006 pe litoralul romanesc se deschide pe 1 mai si se incheie pe 31 septembrie. Acesta a fost mesajul transmis de Autoritatea Nationala pentru Turism cu cateva zile inainte de data oficiala de deschidere. Mai mult, incepand cu aceeasi data, a intrat in vigoare programul O saptamana la mare, derulat de ANT impreuna cu Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania si ANTREC. Asta inseamna ca, din data de 1 mai, pe litoral exista turisti care vor sa se bucure de concediu. I-am vazut si noi, fie ei studenti, pensionari sau sportivi. Incercau sa faca pe placul ANT, cea care a anuntat in repetate randuri ca doreste sa extinda sezonul estival intre 1 mai si 31 septembrie.

Presedintele Autoritatii, Ovidiu Iuliu Marian, a confirmat dorinta institutiei, declarand ca programele O saptamana la mare, O saptamana de refacere in statiuni balneare si Vacanta la tara fac parte din preocuparile Autoritatii de a prelungi sezonul estival. Prin sustinerea acestei initiative vrem sa ne asiguram ca toate categoriile de populatie se pot bucura de perioade de vacanta si relaxare. Doresc sa multumesc partenerilor nostri pentru implicare si interesul manifestat in a face Romania atractiva pentru toti romanii.

Macarale rad in soare

Cum arata insa o Romanie atractiva pentru turistii care au ajuns deja pe litoral? In Mamaia, de exemplu, e groaznic. Daca o parte din hoteluri, restaurante si terase si-au facut temele si isi asteapta clientii puse la punct, cealalta parte ignora cu desavarsire regulile economiei de piata, izgonind practic turistii. Unii dintre proprietari au renuntat sa se mai ingrijeasca de spatiile detinute, astfel ca nu sunt putine cladirile sau terasele cu aspect ponosit, neingrijit, ba chiar abandonate in bataia vantului si a ploilor.

Ceilalti s-au hotarat sa renoveze, sa construiasca, sa se extinda, dar abia acum. Acum sapa santuri, acum demoleaza, acum folosesc masinarii asurzitoare specifice santierelor, in timp ce molozul, gramezile de nisip, macaralele si muncitorii in salopete creioneaza o imagine plina de avant patriotic intr-o statiune in care primii turisti se plimba stingheri, sarind cu grija cate un maldar de pamant pentru a intra in terasa preferata sau ocolind cu teama un rotopercutor pentru a intra in magazinul de haine.

Romania, mereu surprinzatoare

Plaja nu face nici ea nota discordanta. Licitatiile desfasurate in ceasul al 13-lea au demonstrat ca sistemul este departe de a rezolva problemele, rezultatul fiind o alternanta tipic romaneasca de portiuni ingrijite cu suprafete dominate de resturi menajere, rogojini putrezite sau umbrele de stuf rostogolite de vant la umbra peretilor scorojiti. Aleile dintre hoteluri, laolalta cu promenada ce se intinde de-a lungul plajei s-au dovedit mult prea fragile in fata furiei constructorilor, dalele montate anii trecuti fiind acum extirpate pe alocuri, acolo unde pamantul a primit noi tevi sau cabluri in pantecele sale.

Din informatiile pe care le detinem, autorizatiile de constructie eliberate de Primaria Constanta au avut ca termen-limita data de 1 mai. Dupa aceasta zi, orice activitate trebuia intrerupta, iar constructiile neterminate trebuiau protejate cu panouri care sa imblanzeasca imaginea si-asa schimonosita a statiunii. Daca nu s-a intamplat asa, nu mai mira probabil pe nimeni intr-o Romanie mereu surprinzatoare, dupa cum suna sloganul propus de autoritati. Uimeste insa, ca in fiecare an, numarul din ce in ce mai mic de turisti care aleg litoralul romanesc in loc sa zboare catre tarile mult mai calde si suficient de civilizate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri