Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), institutie culturala cu traditie din 1906, intampina dificultati din cauza crizei, fenomen care s-a resimtit puternic si in acest domeniu. Cu venituri pe minus si mai putini vizitatori, Virgil Stefan Nitulescu, director general al muzeului nu vede nici in 2013 rezultate mai bune.
Activitatea muzeului a fost afectata in urma taierii bugetelor alocate de la stat si de reducerea numarului de angajati.

"Ca oricare alta institutie publica, si Muzeul National al Taranului Roman a avut de suferit, atat prin taierea drastica a bugetului (in perioada 2010 – 2012), cat si prin reducerea personalului, fara posibilitatea de a mai angaja pe perioada nedeterminata, ceea ce a fortat muzeul sa incheie contracte de colaborare (pentru a-si putea indeplini obiectivele stipulate in contractul de management pe care l-am incheiat cu Ministerul Culturii), fapt care a afectat, si mai mult, bugetul pentru bunuri si servicii. Pe de alta parte, scazand puterea de cumparare a vizitatorilor, au scazut si veniturile proprii ale muzeului, care, oricum, nu erau foarte mari", a declarat pentru wall-street.ro Virgil Stefan Nitulescu.

In 2012, muzeul a fost vizitat de circa 88.000 persoane si a inregistrat venituri de 1,2 milioane de lei.

Muzeul obtine venituri proprii din vanzari la magazinul muzeului, venituri din inchirieri si redevente, bilete de intrare in muzeu, bilete de intrare la filme si bilet de intrare la targuri.

"Nu ne-am atins obiectivele in anul 2013", a spus Nitulescu, care a adaugat ca numarul vizitatorilor muzeului ajungea la 135.000 inainte de criza economica, in 2008.



"In afara de scaderea, per total, a veniturilor proprii, mentionez scaderea vanzarilor la magazinul muzeului si la biletele de intrare in muzeu si cresterea veniturilor din biletele de intrare la filme si la targuri. Am favorizat cresterea numarului de targuri, pentru a atrage mai multi vizitatori in muzeu, indiferent de motivul pentru care acestia vin. Pe de alta parte, acest lucru a dus la scaderea veniturilor la magazinul muzeului, participantii la targuri si magazinul fiind, practic, concurenti. Prin schimbarea unor prevederi contractuale, am obtinut o crestere minora a veniturilor obtinute din proiectiile cinematografice", a explicat directorul general al muzeului.

2013, sub semnul intrebarii

Nitulescu nu se asteapta ca 2013 sa fie un an mai bun decat cel anterior.

"Este extrem de riscant sa fac estimari pentru 2013. Avand in vedere ca am fost avertizat ca bugetul va fi la fel de prost, banuiesc ca nu vom reusi sa facem investitiile pe care ni le-am propus. De asemenea, cred ca nici puterea de cumparare a vizitatorilor nu va creste, asa incat, in cel mai bun caz, probabil ca 2013 nu va fi un an mai prost decat 2012", a spus acesta.

Marirea bugetului Ministerului Culturii poate imbunatati activitatea muzeului, crede Nitulescu.

"Este necesara o interventie a Guvernului care sa accepte realizarea de investitii in domeniul culturii. Intregul buget al Ministerului Culturii este extrem de grav amputat. De asemenea, este nevoie de o modificare a legislatiei in domeniul achizitiilor publice, care sa permita muzeului sa faca achizitiile necesare atunci cand are nevoie de ele, deblocarea posturilor", a mai adaugat Nitulescu .

Muzeul Taranului Roman, Muzeu National de Arte si Traditii, detine cea mai bogata colectie de obiecte taranesti din Romania, avand in patrimoniu circa 90.000 de piese. Aici lucreaza 132 de persoane.


Sursa foto: Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri