Aproximativ 47,4% dintre romani vor petrece acasa, cu familia, Ziua Internationala a Muncii, iar in ceea ce priveste ziua de Paste situatia nu este diferita, peste 60% dintre preferad sa ramana in familie cu aceasta ocazie, se arata intr-un studiu al companiei Mednet Marketing Research Center.
Cu ocazia zilei de 1 Mai, traditionala iesire la iarba verde se regaseste printre optiunile orasenilor de petrecere a Zilei Internationale a Muncii, 20,1% dintre acestia intentionand sa mearga la padure, in parc sau cel putin intr-un spatiu amenajat pentru gratare.

Tinerii vor continua sa se deplaseze pe litoralul Marii Negre, in timp ce persoanele peste 35 ani vor pleca la munte sau chiar in strainatate.


Romanii din orase vor aloca acestei sarbatori in medie 179,89 lei.

In acest context, cei care petrec in localitatile de domiciliu au alocat pentru aceasta sarbatoare sume mai mici de 300 lei, in timp ce aceia care isi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau in strainatate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.


Un procent de 38,0% dintre persoanele intervievate apreciaza ca bugetul planificat pentru sarbatorirea Zilei Internationale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, in timp ce numai pentru 8,5% dintre acestia suma va fi mai mare.

Cu toate acestea, mai mult de 1 din cinci oraseni cuprinsi in esantion, nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situatiei financiare, fie datorita faptului ca vor lucra.

Pastele, cel mai bun prilej pentru o reuniune de familie

Potrivit datelor studiului, peste jumatate dintre oraseni (62,7%) vor petrece Pastele acasa, alaturi de familie, in timp ce 16,2% vor sarbatori alaturi de prieteni. Foarte putini vor parasi localitatea de domiciliu pentru a merge la prieteni/rude (15,6%), la munte (3,1%), la mare sau in strainatate.

Bugetul alocat pentru aceasta sarbatoare este, in medie, de 358,43 lei.



Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat cumparaturilor de Paste o suma cuprinsa intre 101-300 lei, 21,8% intre 301-500 lei, in timp ce 13,7% estimeaza ca vor cheltui de Paste peste 500 lei.

Circa 1 din 3 persoane intervievate a scazut bugetul alocat sarbatoririi Pastelui va fi mai mic, comparativ cu cel de anul trecut.

Din datele studiului reiese ca 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate de Paste nu mai primesc beneficii extra-salariale.

Dintre cei norocosi, 16,7% vor primi zile libere suplimentare (2-3 Mai), in timp ce numai 12,7% vor primi prima de Paste in bani si 9,0% prima constand in tichete cadou.

Studiul a fost realizat online, pe un esantion reprezentativ la nivel national, urban, in perioada 18 – 23 aprilie 2013. Au fost intervievate 1.138 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 – 70 ani. Marja de eroare a studiului este de ±2,91%.






Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri