Romanii care primesc tichete de vacanta le folosesc in special pentru turismul urban (23%). Pe locurile urmatoare in topul destinatiilor se situeaza Valea Prahovei si Brasov (21%), statiunile balneare (19%), statiunile de pe litoral (17%) si Bucuresti (10%), potrivit datelor companiei Sodexo Solutii pentru Motivare, jucator pe piata romaneasca a tichetelor.
Alte destinatii turistice preferate de beneficiarii de tichete de vacanta au fost manastirile, orasul Sibiu, Maramures si Delta Dunarii, reiese dintr-o analiza realizata in perioada iunie 2012 – iunie 2013.



„Pe langa faptul ca tichetele de vacanta beneficiaza in prezent de cea mai importanta facilitate fiscala din categoria beneficiilor extrasalariale, de 4.800 de lei/an/angajat, acestea reprezinta si un instrument eficient de motivare a angajatilor din companiile private. Echivalentul in bani al aceleiasi recompense poate fi mai usor directionat catre nevoile zilnice ale beneficiarului, altele decat petrecerea timpului liber”, a declarat Jean Istasse, director general Sodexo Solutii pentru Motivare.

Angajatii din industria chimica si metalurgica, in top

Cercetarea Sodexo reflecta faptul ca peste jumatate din beneficiarii tichetelor de vacanta provin din companiile mari, cu peste 1.000 de angajati, in timp ce 21% lucreaza in companii cu 500 – 999 de angajati. Si companiile mici (10 – 49 angajati) se afla in top 3, detinand 10% din cerere.

Industria chimica si metalurgica, distributia si serviciile sunt principalele domenii de activitate ai caror angajati beneficiaza de tichete de vacanta.

Pentru sumele acordate sub forma tichetelor de vacanta, angajatorii sunt integral scutiti de la plata contributiilor sociale. De exemplu, pentru acordarea tichetelor de vacanta in cuantum de 4.500 de lei, cheltuielile totale ale angajatorului sunt mai mici cu 2.422 lei decat daca ar opta pentru acordarea aceluiasi venit net in bani. Pentru sumele primite in tichete de vacanta in limitele stabilite prin lege, angajatul plateste numai impozitul pe venit de 16%, beneficiind, in acest fel, de o putere de cumparare mai mare cu 54% decat daca ar primi echivalentul valoric al acestora in bani.

Tichetele de vacanta sunt acordate numai de catre companiile private, in prezent institutiilor din domeniul public fiindu-le interzisa acordarea acestui tip de beneficiu.

Compania Sodexo a fost infiintata de catre omul de afaceri francez Pierre Bellon, in anul 1966, cu credinta ca o buna calitate a vietii contribuie la progresul indivizilor si la performanta organizatiilor.

Din 1998, Sodexo Solutii pentru Motivare Romania, care numara astazi 160 de angajati, pune la dispozitie Solutii cuprinzatoare pentru Motivare: Beneficii pentru Angajati





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri