Castelul Corvinilor din Hunedoara este mentionat intre constructiile de gen din lume care par a fi desprinse din basme, intr-un clasament alcatuit de site-ul american huffingtonpost.com.

Castelul din Romania se numara printre cele 10 palate "de poveste" prezentate de huffingtonpost.com.

Imaginea dedicata castelului Corvinilor surprinde aceasta cetate impreuna cu impresionantul pod de acces in edificiu.

Intre palatele de basm se numara si castelul Leslie din Glaslough (Irlanda), castelele Neuschwanstein si Hohenschwangau din Germania, castelul din Sussex (Marea Britanie), castelul Eltz din Germania si castelul Lichtenstein din Baden-Württemberg.

Unicitatea Castelului de la Hunedoara consta in gradul inalt de reprezentativitate pentru arhitectura militara din sud-estul Europei secolului XV, el intrunind cele mai dezvoltate elemente de arhitectura civila. Palatul Mare este o constructie de inspiratie franceza, unica in spatiul dominat de regatul maghiar in acea perioada, ilustrand maretia unei mari familii, cea a Hunedorestilor, capabila sa imprumute modele arhitecturale dintr-un spatiu care gazduieste una dintre cele mai stralucite civilizatii medievale: Franta, se arata pe site-ul Castelului Corvinilor, scrie Mediafax.

Castelul Corvinilor a gazduit mai multe productii cinematografice (filme artistice, documentare si clipuri publicitare), intre care si pelicula "Ghost Rider 2", cu Nicolas Cage in rolul principal.

Conform site-ului CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Muzeul Castelul Corvinilor este adapostit in Castrul regal, care este amintit in documente prima data in anul 1364 si care, in 1409, este donat cneazului Voicu si rudelor sale. Iancu de Hunedoara intreprinde lucrari de mare anvergura in doua etape intre anii 1441-1456, initial marind dimensiunile fortificatiei militare si apoi transformand-o intr-un castel somptuos prin lucrari unde predomina stilul gotic. Matei Corvin continua dupa anul 1458 lucrarile, insistand mai ales pe aspectul de infrumusetare a constructiei existente, astfel patrunzand influente renascentiste.

Ultima etapa de constructie are loc intre anii 1618-1624, cand principele Transilvaniei Gabriel Bethlen realizeaza ultimele constructii de mare anvergura (turnul nou al portii si palatul baroc de pe latura de est - actualmente cu fatada neogotica). In anul 1724 castelul intra in proprietatea tezaurizatului habsburgic, situatie care se mentine pana in 1880. Noua destinatie, dupa anul 1724, produce monumentului daune insemnate, printre care si doua incendii, ultimul, cel din 1854 transformandu-l intr-o ruina, dupa care este abandonat pana in 1868 cand incepe restaurarea care dateaza pana in 1914. Castelul a suportat o noua etapa de restaurare intre anii 1956-1968.
Dupa 1997 incepe proiectul de punere in valoare a monumentului care este unic in partea rasariteana a Europei si reprezentativ pentru arhitectura civila si militara medievala. Muzeul infiintat in 1974 cuprindea initial piese de lapidariu provenite de la lucrarile de restaurare efectuate asupra monumentului la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. In prezent, muzeul detine si colectii de arheologie - ceramica, piese litice, metalice si osteologice provenite din sapaturile sistematice efectuate in zona Hunedoarei, acoperind cronologic perioadele istorice din paleolitic si pana in evul mediu; etnografie - piese si recuzita din portul padurenesc, unelte specifice acestei zone; arta decorativa - piese de mobilier sculptat, lazi de breasla, farfurii din ceramica si metal, icoane pe lemn si sticla, tablouri pe panza, statui din lemn; numismatica - monede din secolele XVI - XIX; tehnica militara - arme de taiere, impingere, lovire, arme de foc (marea majoritate fiind replici).

Castelul Corvinilor - Trailer film documentar 720p from Phantom Video Productions on Vimeo.

Sursa foto: www.castelulcorvinilor.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Complexul Energetic Hunedoara isi cere insolventa in ciuda ajutoarelor
Setari Cookie-uri