De la politicieni la oameni de rand, de la hotelieri la primari, si nu numai, cu totii stiu si repeta ori de cate ori au ocazia ca Romania are o multime de atuuri si poate fi destinatia perfecta de vacanta pentru turistii straini. Cu toate acestea, in afara granitelor nu se stie mai nimic despre tara noastra, cel putin nu lucrurile bune.
Acest lucru ne-a fost marturisit la unison de catre jurnalistii straini veniti in Romania la Conferinta Internationala de Turism "Identificarea avantajelor competitive ale unei destinatii turistice, oportunitati si provocari pentru dezvoltarea durabila a turismului" si la infotripul de documentare organizat de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Mediului de Afaceri si Turismului.

Sylvia Lief este jurnalist de mai bine de 30 de ani in Israel, insa recunoaste ca pana sa primeasca invitatia la evenimentul din Romania si sa confirme prezenta nu stia mai nimic despre tara noastra.

“Fiind jurnalist, sigur ca stiam cateva lucruri despre politica, Ceausescu, insa nimic mai mult. De fapt, mai primisem inainte cateva invitatii de a vizita Romania, insa le-am refuzat pentru ca nu aflasem lucruri bune despre aceasta tara. Am inceput sa caut informatii despre Romania pe Google si, pe masura ce citeam, mi se parea tot mai interesanta”, a spus aceasta.

Ea a adaugat ca inca din primele zile petrecute in tara noastra, unde a ajuns pentru prima data cu aceasta ocazie, si-a schimbat parerea si crede ca Romania este o tara frumoasa, cu oameni calzi.

Cu toate acestea, spune ca imediat dupa sosirea in tara a simtit lipsa informatiilor in limba engleza.

“Am vrut sa ii rog pe cei de la hotelul in care am fost cazata sa ma trezeasca dimineata, insa nicaieri in camera nu scria ce trebuie sa fac pentru a intra in legatura cu cei de la receptie. Textele in engleza, cel putin, sunt absolut necesare intr-o tara care asteapta turisti straini”, a explicat Sylvia Lief.

Inga Michaeli (foto), tot din Israel, este blogger si a tradus un ghid despre Romania. Si ea recunoaste ca nu a auzit prea multe despre Romania inainte sa ajunga in tara si cunostea doar informatiile din ghidul la care lucrase.

Am o prietena romanca si stiam putine lucruri despre Romania, stiam de capitala Bucuresti, despre Dracula si despre mamaliga romaneasca”, spune aceasta.

Dupa trei zile in Romania, remarca problemele de infrastructura din tara noastra, afirmand ca drumul din Bucuresti pana in Tulcea a fost destul de lung, insa admite ca nici Israelul nu sta mai bine la acest capitol.

Se arata incantata de Delta Dunarii si spune ca asteapta cu interes sa vada si centrul si nordul tarii.

Si jurnalista din Austria spune ca a vizitat Romania de peste 20 de ori pana acum, prima data in anii 90. Spune ca ii place Romania si merge in drumetii pe muntii Carpati ori de cate ori are ocazia.

Ea remarca progresul facut de Romania in ultimii 20 de ani.

“Romania este o tara foarte diversa, unde gasesti de toate, in care sudul este foarte diferit de nord. In aceasta Romanie diversa insa am intalnit peste tot oameni ospitalieri, care m-au facut sa ma simt bine. Observ cat de mult a evoluat aceasta tara dupa `90, ani in care cand veneam nu existau nici harti cu zonele montane”, a spus aceasta.

Negar Ghodstinat lucreaza pentru postul Travel Channel din Marea Britanie si a colaborat la proiectul Wild Carpathia. Nu a mai fost in Romania si spune ca in afara nu se stiu multe lucruri despre tara noastra.

"Cred ca Romania este o tara minunata, incarcata de istorie, cultura si cu o multime de resurse naturale, dar nu cred ca este promovata suficient. Daca nu lucram la proiectul Wild Carpathia nu as fi considerat Romania ca pe o destinatie de vacanta", a spus Negar Ghodstinat.

Odata ajunsa in Romania, Negar spune ca este incantata de Centrul Istoric al Bucurestiului, de magazinele de moda, precum si de arhitectura locala.

"Bucurestiului este un mic Paris, mai ales datorita Arcului de Triumf, dar si datorita arhitecturii. Se vad inca si urme ale comunismului, care dau insa unicitate orasului", a adaugat Ghodstinat.

Ea a mai spus ca a ramas surprinsa ca romanii vorbesc bine limba engleza, nestiind acest lucru inainta sa ajunga in Romania.

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Mediului de Afaceri si Turismului a organizat recent Conferinta Internationala de Turism de la Bucuresti, iar zilele acestea are loc o vizita de documentare in tara, la care participa diplomati si jurnalisti din strainatate.

Evenimentele, organizate in contextul in care Romania detine presedintia Consiliului Executiv al Organizatiei Mondiale a Turismului, au avut o alocare financiara de aproximativ 450.000 de lei.

Sursa foto: Wikipedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri