Centrul Vechi din Bucuresti si atractiile pe care aceasta zona din Capitala le ofera turistilor romani si straini sunt promovate intr-un editorial elogiativ, publicat in sectiunea "Travel" de pe site-ul grupului britanic BBC.
In editorialul intitulat "Noul Oras Vechi al Bucurestiului" ("Bucharest's new Old City"), jurnalistul Mark Baker de la BBC vorbeste in termeni elogiativi despre Centrul Vechi din Capitala, laudand totodata eforturile depuse in ultimii ani de autoritatile romane pentru a reamenaja aceasta zona cu scopul de a-i exploata potentialul turistic si istoric, scrie Mediafax.

"Turistii care vizitau in trecut capitala Romaniei, Bucuresti, se aflau de cele mai multe ori doar in trecere prin acest oras, in drumul lor spre destinatii mai interesante, precum Transilvania, Bulgaria sau Istanbul. Imaginea tipica (si depasita) a orasului era aceea a unui oras ponosit si murdar, in care nu aveai prea multe lucruri de vazut, cu exceptia Casei Poporului, o constructie a carei arhitectura supradimensionata reflecta egoul exacerbat al fostului dictator Nicolae Ceausescu. Era un oras in care puteai sa te opresti pentru o noapte, dar asta era tot", spune jurnalistul britanic in partea introductiva a articolului sau.

In prezent, insa, turistii au multe motive pentru a ramane mai multe zile in Bucuresti, continua Mark Baker, laudand eforturile depuse de autoritatile romane pentru a restaura centrul istoric al Capitalei, prin amenajarea unui "cartier pietonal incantator, in care exista suficient de multe distractii care sa te tina ocupat in timpul zilei si suficient de multe baruri si cluburi pentru a te tine treaz intreaga noapte".

Renovarea Centrului Vechi nu a fost insa o sarcina usoara, intrucat a fost nevoie de aproape un deceniu pentru ca proiectul sa fie finalizat, reaminteste jurnalistul britanic, care vorbeste despre "agonia" lucrarilor de reamenajare, adeseori intrerupte, si despre macaralele si buldozerele aduse in zona, dar care ramaneau uneori nefolosite vreme de cativa ani. Mark Baker vorbeste si despre scandalurile de coruptie in care au fost implicate unele dintre firmele contractate de municipalitate si despre rezidentii saraci care traiau in Centrul Vechi, multi dintre ei fiind familii de tigani. Intre 2007 si 2011, Centrul Vechi era o zona "in care nu trebuie sa mergi", spune jurnalistul britanic, prost luminata si cu multe gauri in pavaj.

Aceste vremuri par foarte indepartate in prezent, intrucat, desi multe dintre cladirile din Centrul Vechi se afla intr-o stare precara, asteptand investitori cu bani multi si planuri indraznete, strazile din acest cartier sunt placute, perfect pavate si infrumusetate prin magazine de arta si antichitati, librarii, teatre si nenumarate terase, cafenele, baruri si cluburi. "Intr-adevar, Orasul Vechi pare sa fi intrecut asteptarile tuturor", spune Mark Baker.

In continuare, jurnalistul ii invita pe cititorii de pe BBC intr-un veritabil periplu prin istoria orasului Bucuresti si a Valahiei, vorbindu-le despre primele asezari din secolul al XV-lea, despre aparitia breslelor din secolul al XVIII-lea, despre planul lui Ceausescu de a demola cartierele vechi pentru a construi o capitala socialista si despre decaderea Centrului Vechi, transformat in ultimele decenii de comunism intr-o mahala cu case darapanate in care se adaposteau familii sarace din minoritatea tiganeasca.

Toate acestea s-au schimbat, spune Mark Baker, dupa ce valoarea istorica a zonei a fost in sfarsit recunoscuta de autoritati. Prezentand atractiile turistice din Centrul Vechi, jurnalistul britanic face descrieri elogiative ale strazii Franceze, pe care se afla ramasitele Curtii Vechi si ale Palatului Voievodal, folosit in trecut de domnitorii Valahiei, inclusiv de Vlad Tepes - sursa de inspiratie a scriitorului Bram Stoker atunci cand a creat personajul Dracula.

Jurnalistul britanic vorbeste apoi si despre cladirile din secolul al XIX-lea de pe strazile Covaci si Smardan, pe care le descrie ca fiind "excentrice", si despre strada Selari, pe care o considera "ceva mai conventionala", dar si despre Biserica Stavropoleos, construita in 1724, in care abunda fresce colorate si ornamente sculptate.
Intr-un paragraf despre o replica a Columnei lui Traian de la Roma, expusa la Muzeul National de Istorie, aflat in apropiere de Centrul Vechi, jurnalistul britanic vorbeste despre Dacia, imparatul Traian, Imperiul Roman si originea latina a poporului roman.

In afara de obiectivele istorice, Mark Baker descrie in termeni apreciativi gastronomia locala, restaurantele - Caru' cu Bere, Divan - cafenelele, barurile si cluburile de pe strazile Smardan, Covaci si Lipscani, mentionand Atelier Mecanic si Old City Bar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri