Trenul regal se afla in gara din Targu Jiu, incepand de luni, pentru trei zile, intr-o actiune de promovare turistica a zonei, Consiliul Judetean Gorj organizand pe parcursul intregii saptamani o serie de actiuni menite sa creasca numarul turistilor interesati sa viziteze judetul.

Trenul regal este tras pe linia 1 din gara Targu Jiu, fiind deschis vizitarii incepand cu ora 11.00, desi cei interesati sa-l vada au venit mult mai devreme. Intrarea este gratuita, iar de acest lucru au profitat inclusiv turisti veniti in Targu Jiu, scrie Mediafax.

Intre cei care au vizitat trenul s-a aflat si istoricul Dorin Stanescu, din Ploiesti, care a declarat ca nu a vazut pana acum acest obiectiv, desi el este specializat in istoria cailor ferate din Romania.

"Este pentru prima data cand il vizitez si sunt foarte impresionat de ceea ce vad. Nu am avut ocazia sa urc in el pana acum, desi, culmea, ma ocup de istoria caii ferate de la noi din tara. Trenul acesta este foarte important pentru ca regalitatea din Romania este legata de istoria caii ferate, regele Carol I fiind cel care a creat pur si simplu reteaua de cai ferate de la noi din tara", a mentionat istoricul.

Trenul a fost vizitat si de reprezentanti ai Cailor Ferate Romane, dar si ai autoritatilor judetene din Gorj, in frunte cu presedintele Consiliului Judetean, Ion Calinoiu, care a avut initiativa aducerii trenului regal la Targu Jiu.

Citeste si:
Ministrul Culturii cere demisia sefului Muzeului National din Tg. Jiu
Ministrul Culturii cere...

Calinoiu a declarat ca si-ar dori ca anul viitor, in gara din Targu Jiu, sa ajunga nu doar trenul regal, ci si un reprezentant al Casei Regale a Romaniei.

Calinoiu a semnat in cartea de onoare a trenului, unde, de-a lungul timpului, au semnat diferite personalitati care au vizitat garnitura, inclusiv principesa Margareta si principele Radu Duda.

Directorul sucursalei Gorj a BNR, Gheorghe Birau, implicat in amenajarea de catre Banca Nationala a Romaniei a unui Muzeu al Tezaurului la Manastirea Tismana, a cerut lamuriri reprezentantilor CFR in privinta trenului cu care, dupa al doilea razboi mondial, regele Mihai ar fi venit in Gorj pentru a se interesa personal de soarta tezaurului adapostit intr-o pestera, la manastirea respectiva.

"Daca a venit in Gorj Majestatea Sa, asa cum spuneti, dupa cel de-al doilea razboi mondial, doar cu acest tren a venit. Deplasarile pe calea ferata doar cu acest tren se faceau", i-au spus reprezentantii CFR lui Gheorghe Birau.
Trenul regal, folosit pana in 1978 inclusiv de fostul presedinte Nicolae Ceausescu, va ramane in gara din Targu Jiu pentru a fi vizitat de turisti si localnici pana miercuri seara.

Citeste si:
6 tipuri de angajati care nu sunt niciodata promovati
6 tipuri de angajati care nu...

Reprezentantii autoritatilor judetene care au vizitat trenul regal luni au plecat din gara Targu Jiu spre Petrosani cu trenul turistic Moldovita, pentru a marca, la Petrosani, implinirea a 65 de ani de la inaugurarea caii ferate ce strabate Defileul Jiului, respectiv Bumbesti Jiu - Livezeni.

Ulterior, reprezentantii autoritatilor din Targu Jiu si Petrosani se vor intalni la Teatrul Dramatic "I.D. Sarbu" din Petrosani pentru a viziona filmul "Rasuna Valea", produs in 1949, dupa care va fi lansat albumul foto "Lucrari de arta feroviara in Defileul Jiului".

Toate aceste actiuni fac parte dintr-o serie de manifestari care se intind pe parcursul unei saptamani, acestea fiind organizate de Consiliul Judetean Gorj pentru promovarea turistica a judetului.

Programul mai include spectacole de muzica populara organizate in centrul municipiului Targu Jiu, dar si o caravana ciclista intre satul in care s-a nascut Constantin Brancusi, Hobita, si municipiul Targu Jiu, unde sunt amplasate cele mai importante opere ale sculptorului, respectiv Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Coloana Infinita.

Citeste si:
Cat au incasat vloggerii care promoveaza mersul cu STB
Pagina de Media: Cat cheltuie...

De asemenea, miercuri seara, la Poarta Sarutului va avea loc un concert de sunet si lumini sustinut de Mike Godoroja & Blue Spirit, iar joi este programat, in localitatea Bolbosi, un festival al lautarilor din Gorj.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
PwC Romania anunta promovarea a opt directori