Air France KLM Romania se asteapta anul acesta la o crestere a numarului de pasageri cu peste 10% fata de anul trecut si mizeaza in actiunile de promovare pe segmentul corporate care calatoreste la clasa intermediara (Premium Economy) pe zborurile intercontinentale, rutele europene fiind mai putin profitabile din cauza operatorilor low-cost, a declarat pentru wall-street.ro Nicoleta Visan, directorul de marketing al companiei.

Wall-Street.ro: Cum vedeti piata de aviatie din Romania?

Nicoleta Visan: Exista o usoara tendinta de crestere. Fata de anul trecut piata ar putea creste cu 5-7%.

Wall-Street.ro: Anul acesta a fost mai bun decat 2012?

Nicoleta Visan: Da, a fost un an mai bun decat 2012. Ne asteptam la o crestere de peste 10% al numarului de pasageri, de la 560.000 de pasageri care au zburat din si catre Romania anul trecut.

Air France a transportat anul trecut 260.000 de pasageri, in crestere cu 17% fata de 2011, iar KLM a transportat 256.085 (+6% fata de 2011), luand in considerare cursele tur-retur.

In prezent, operatorul aerian detine o cota de piata de 14%.

Wall-Street.ro: Va asteptati anul viitor la o crestere a numarului de pasageri?

Nicoleta Visan: Trebuie. Ramane de vazut daca din pricina concurentilor vom mai scadea tarifele. Anul acesta au scazut unele tarife, dar au crescut altele. Au scazut tarifele din clasa intermediara.

Wall-Street.ro: Care este strategia pentru anul acesta, pe ce mizati?

Nicoleta Visan: Ne concetram foarte mult pe segmentul corporate, pe segmentul business care calatoreste in timpul saptamanii, care pleaca luni-miercuri sau marti-joi pentru care flexibilitatea in calatorie este foarte importanta si care vrea in timpul calatoriei un serviciu la bord mai bun, cum este aceasta clasa Premium Economy (clasa intermediara).

Acesta este segmentul pe care mergem noi in actiunile de promovare, de marketing si segmentul lung-curier (zboruri intercontinentale), pentru ca segmentul european nu mai reprezinta pentru noi o sursa de profit, nu avem cum sa ne batem cu operatorii low-cost care au preturi foarte mici.

Ne concentram fortele pe zborurile lung-curier si segmentul corporate.

Air France investeste 170 de milioane euro in avioanele care opereaza curse intercontinentale, circa 130 de milioane euro fiind divertismentul la bord. Aeronavele vor primi, intre iunie 2014 si iulie 2016, 10.000 de scaune noi Economy in valoare de 32 milioane euro si 1.100 de scaune Premium Economy de 8 milioane de euro.

Wall-Street.ro: Care a fost anul acesta gradul de ocupare al aeronavelor Air France?

Nicoleta Visan: Anul acesta am inregistrat un grad de ocupare de aproximativ 85%.

In 2012 Air France a avut un grad de ocupare de 80,2%, iar in cazul KLM a fost de 86,3%.

Wall-Street.ro: Unde zboara cel mai des romanii, care sunt destinatiile de top cu Air France KLM?

Nicoleta Visan: In Europa, romanii zboara cel mai des la Paris si Amsterdam, iar in afara ei, in top trei destinatii in luna septembrie au fost Lima, New York si Shanghai.

Wall-Street.ro: Unde calatoresc cel mai mult romanii la business class?

Nicoleta Visan: America de Nord si Asia. La ultima campanie de Business Class America de Nord cu New York au fost in top.

Wall-Street.ro: Spre ce destinatie este cel mai ieftin bilet cu Air France KLM, dar cel mai scump?

Nicoleta Visan: Cel mai ieftin bilet de avion este spre Amsterdam, 119 euro. Pretul mediu pe o ruta intercontinentala este de 600-700 euro, iar cand sunt promotii pretul ajunge si la 400-500 euro.

Wall-Street.ro: Ce rute noi ati lansat anul acesta?

Nicoleta Visan: Montevideo (Uruguay) cu KLM, Kuala Lumpur (Malaysia) cu Air France si Lima cu Air France.

In prezent, Air France opereaza 243 de rute. Sase dintre aceste destinatii din America de Nord (New York JFK, Washington DC, Los Angeles), Africa (Johannesburg), Asia (Tokio-Narita si Shanghai) sunt operate cu aeronava A380.

Wall-Street.ro: Ce destinatii noi veti lansa anul viitor?

Nicoleta Visan: Santiago de Chile cu KLM.

Wall-Street.ro: Cate avioane opereaza din Romania?

Nicoleta Visan: Sase avioane. Air France are trei avioane care zboara din Romania, iar KLM trei.

Wall-Street.ro: Cate zboruri aveti lunar?

Nicoleta Visan: Air France opereaza saptamanal 20 de zboruri si KLM 21 de zboruri cu plecare din Bucuresti. Considerand luna de 4 saptamani putem afirma ca avem in total 164 de zboruri lunar.

Air France KLM are in Romania 20 de angajati.

Air France, impreuna cu filiala sa regionala HOP!, opereaza 1.500 de zboruri zilnice atat in Franta, cat si in restul Europei si in intreaga lume. Flota sa cuprinde 374 de aeronave. Compania aniverseaza pe 7 octombrie, 80 de ani de existenta.

KLM a fost fondata in anul 1919, fiind astfel cea mai veche linie aeriana ce si-a pastrat numele original. In 2004, Air France si KLM au format alianta Air France KLM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri