Peste 70% dintre hotelurile din Romania sunt de vanzare, pentru ca nu sunt profitabile, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Dragos Raducan, scrie Mediafax.

Unele dintre hotelurile care sunt acum de vanzare au fost construite in perioada de boom economic, cand banii erau ieftini, dar in timp proprietarii au constatat ca afacerea nu este rentabila daca nu este condusa de profesionisti sau locatia nu a fost bine aleasa", a spus Raducan.

El a afirmat ca sunt de vanzare si hoteluri de 2-3 stele, dar si unele de cinci stele, afiliate la diverse lanturi internationale.

Gradul mediu de ocupare a hotelurilor a scazut in ultimul an sub 30%, ceea ce face ca afacerile sa fie nerentabile, pe fondul cresterii taxelor si impozitelor si a costului utilitatilor.

"Preconizata introducere a impozitului forfetar este favorabila hotelurilor care au platit impozite pana acum, pentru ca le va reduce povara fiscala cu 40-50%, dar va elimina din piata societatile evazioniste. Si in multe dintre aceste cazuri proprietarii vor incerca sa vanda, dar din pacate si cumparatorii cunosc valoarea pietei", a spus oficialul federatiei.

Festivalul Neversea a crescut...
Citeste si: Pentru Festivalul Neversea hotelierii au majorat tarifele cu 30%

Din acest motiv, multi proprietari de hoteluri, constienti ca un activ inchis se degradeaza, incearca sa inchirieze sau sa dea in locatie de gestiune unitatea de cazare.

"Din cauza cresterii presiunii fiscale, tot mai multi proprietari prefera sa riste si sa lucreze fara clasificare, ceea ce a facut ca in ultimul an numarul locurilor neclasificate sa creasca foarte mult", a mai spus vicepresedintele FPTR, care estimeaza ca pe litoral numarul locurilor de cazare neclasificate l-a egalat pe cel din unitatile clasificate.
Numarul hotelurilor a crescut din 2008 de la 1.111 la 1.400 de unitati, iar numarul hostelurilor a urcat de la 46 la 178, la care se adauga peste 500 de pensiuni urbane si rurale.

La inceputul acestui an, din cele 1.400 de hoteluri din Romania, 28 erau de cinci stele, 233 de patru stele, 663 de trei stele, 395 de doua stele si 75 de o stea, iar sase unitati nu erau clasificate. In 2008, 16 hoteluri erau cotate la cinci stele, 99 la patru stele, 355 de trei stele, 453 la doua stele si 171 la o stea.

Un bilant care ne da de...
Citeste si: Un bilant care ne da de gandit! Peste 200.000 de romani isi petrec...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Reducerea cotei de TVA: de la interese la sperante