Anul 2013 a fost unul de tranzitie in domeniul turismului, considera Javier Garcia del Valle, CEO Happy Tour Group, care subliniaza ca turistii au devenit mai calculati si si-au rafinat optiunile in ceea ce priveste destinatiile de vacanta.

"Schimbarea majora s-a putut observa la nivelul comportamentului consumatorului care, cu fiecare sezon ce trece, devine mai cultivat si mai calculat. Concret, turistii stiu mai bine ceea ce isi doresc de la vacanta lor, au cerinte mai specifice si se sedimenteaza un trend din ce in ce mai accentuat al turistilor care prefera vacante mai scurte sau mai putine, dar la standarde de confort mai ridicate si cu servicii suplimentare incluse. In plus, din ce in ce mai multi turisti aleg sa isi rezerve vacantele din timp, beneficiind de reducerile de pana la 40% de tip Early Booking. Practic bugetul lor de vacanta nu a suferit foarte mari modificari, dar si-au rafinat alegerile", a declarat Javier Garcia del Valle.

Pentru vacantele in strainatate, in topul preferintelor au ramas destinatii precum Turcia - Antalya, Spania - Tenerife si Palma de Mallorca, urmate de insulele grecesti Mykonos si Santorini.

In Romania, cele mai cautate destinatii in sezonul de vara au fost statiunile litoralului romanesc Mamaia, Neptun si Eforie Nord. Pentru restul anului foarte cautate au fost in 2013 zona Moeciu, statiunile de pe Valea Prahovei, Sibiu, Maramures si statiunile balneoclimaterice Baile Felix si Herculane.

Cat aloca romanii pentru vacante

Pentru vara anului 2013 Happy Tour a constatat o crestere cu aproximativ 10% a bugetului mediu disponibil pentru vacanta.

"Astfel, daca in 2012 un turist platea in medie 350 de euro de persoana, pentru o vacanta, anul trecut bugetul mediu a crescut pana la 380 de euro de persoana. In termeni de confort insa aceasta crestere de 10% inseamna cu mult mai mult intrucat in acest an turistii din Romania au profitat din plin de reducerile tip Early Booking, rezervandu-si vacantele inca din primele luni ale anului si beneficiind de reduceri cu pana la 40%. Astfel, desi nu au platit cu mult mai mult decat in anii anteriori, au beneficiat de variante de cazare cu confort sporit sau de servicii suplimentre in pachetul turistic", explica seful Happy Tour.

Pentru sarbatorile de iarna romanii au preferat fie vacante la ski, in Austria, Germania, Franta sau Italia, fie vacantele in Mauritius, Kenia sau Revelion in New York.

"Pentru sejurul organizat cu zbor charter in Mauritius, locurile sunt deja epuizate de aproximativ 2-3 saptamani",

Cele mai scumpe vacante cumparate de romani

Romanii nu s-au uitat la bani si au dat mii de euro pe vacante de lux.

"Spre deosebire de alti ani in care am inregistrat cate o vanzare-record, in 2013 am avut mai multi clienti care au optat pentru vacante exclusiviste in conditii de lux. Astfel, cativa clienti au preferat un sejur de doua saptamani in resorturile de lux din Caraibe, Bali, Thailanda sau Mexic, pentru care au platit pana la 10.000 de euro de persoana, cu toate serviciile incluse, bilet de avion la Business Class, cazare de cinci stele, toate mesele incluse, transferuri personalizate realizate cu limuzina. In topul vacantelor de lux sunt si croazierele cu itinerarii deosebite in Galapagos, Australia sau Fiordurile norvegiene, al caror pret depaseste 10.000 euro de persoana", potrivit lui Javier Garcia del Valle.

Happy Tour a fost infiintata in anul 1996 ca o afacere de familie. La sfarsitul anului 2007, compania a fost achizitionata de fondul de investitii GED Eastern Fund II, controlat de spaniolii de la GED Capital. Grupul Happy Tour estimeaza ca in acest an afacerile vor ajunge la 70 mil. euro.

Grupul este format din agentia de turism cu acelasi nume, agentia de turism online Paravion.ro, tour-operatorul Prestige Tours si brandul de lux al grupului Travel House.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri