Calin Rovinescu, romanul care a plecat din tara la inceputul anilor `60, conduce din 2009 Air Canada, companie care dupa ani de pierderi a obtinut anul trecut un profit de 131 milioane dolari. El ne-a povestit despre etapele cheie pe care le-a derulat in restructurarea companiei, care pot reprezenta un exemplu de succes si pentru companiile romanesti si a vorbit despre potentialul de crestere al industriei locale de aviatie.

Calin Rovinescu are 58 de ani si a emigrat din Romania inca din anul 1961, iar de atunci s-a mai intors in tara o singura data, in anul 1996.

Despre perioada petrecuta in tara spune ca are cateva amintiri vagi, insa spune mandru ca stie cateva cuvinte in romana si intelege bine limba romana.

"Inteleg romana, dar nu pot sa vorbesc atat de bine. Am plecat insa inainte de a incepe scoala, iar parintii mei vorbeau intre ei in romana, nu si cu mine", a spus Rovinescu.

Acesta s-a alaturat operatorului aerian canadian Air Canada de mai bine de 25 de ani, iar de peste patru ani este cel mai important om din companie. Rovinescu ne-a explicat cum a reusit sa aduca Air Canada pe profit, dupa cinci ani de pierderi, in urma unui proces de restructurare.

"Cea mai importanta masura pentru obtinerea acestor rezultate a tinut de reducerea costurilor, avand un program de restructurare a costurilor cu 530 milioane de dolari. In plus, am operat cu avioane cu densitate mare, respectiv un numar mai mare de locuri. De asemenea, ne-am extins la nivel international, am investit puternic intr-o franciza internationala, am aburat mai des catre China, Japonia si destinatii europene", a precizat Rovinescu.

Ce pot invata companiile din Romania din exemplul canadienilor

"Romania se confrunta cu provocari proprii in contextul economic actual si nu este usor pentru companiile din tara, care oricum sunt intr-o etapa de dezvoltare, sa obtina ceea ce poate o companie cu traditie. Cred insa ca pot invata din exemplul nostru", a explicat Calin Rovinescu, prezent la evenimentul Star Alliance Chief Executive Board Meeting, care a avut loc la Viena.

In ceea ce priveste ideea de a implementa zboruri Air Canada catre Romania, Rovinescu considera ca poate fi fezabila in urmatorii ani.

"Cred ca se va intampla acest lucru, este insa o chestiune de timp, in masura ce tara dezvolta afaceri cu alte parti ale lumii. Nu este suficient sa ai un zbor pe saptamana, acest model functiona in trecut, acum operatiunile pot avea succes daca sunt curse zilnice. Alocam multi bani ca sa pornim o cursa, asa ca doar fiind zilnica se poate dovedi profitabila. Romania va beneficia, probabil, in prima faza de evolutia operatorilor locali, apoi se va vedea daca va fi loc si pentru altii", a adaugat Rovinescu.

Seful Air Canada crede in potentialul de crestere al pietei aviatice din Romania.

"Cred ca Romania are mult potential pe piata de aviatie, nu exista semn de intrebare. Pe masura ce Romania depaseste aceasta perioada grea, cred ca exista oportunitati pentru a deveni un jucator mai important, insa trebuie sa tina pasul cu mediul de afaceri", a precizat Rovinescu.

Sfaturi pentru un bun leadership

L-am intrebat pe Calin Rovinescu cum poate ajunge un manager un bun lider in cadrul echipei sale, iar acesta a nominalizat buna comunicare.

"Comunicarea este baza, pentru ca de multe ori ai idei multe si bune, insa nu sunt comunicate bine catre echipe. In contextul provocarilor actuale economice, precum scumpirea combustibilului, trebuie sa ai o strategie si sa te misti reprede, iar pentru a te misca repede trebuie sa ai o buna comunicare cu echipa. Tocmai de aceea consider comunicarea primordiala pentru a fi un bun lider pentru echipa", a afirmat Rovinescu.

In plus, el a nominalizat si curajul unui manager de a lua decizii, chiar si dificile.

"In al doilea rand, trebuie sa ai curajul sa faci schimbari acolo unde nu este este evident ca poti face schimbare fara sa faci renuntare. In unele cazuri poate fi vorba despre furnizori, angajati, iar acestea sunt eliminari pe care le poti face doar daca ai curaj", a mai spus Rovinescu.

Calin Rovinescu ne-a mai spus ca isi propune sa revina in Romania in anul 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri