Numerosi turisti romani renunta la peisajele autohtone, preferand sa-si petreaca \'vacanta de neuitat\' in zone care si-au castigat popularitatea de-a lungul timpului. Chit ca vorbim despre turism cultural sau de afaceri, un sejur de o zi sau de o luna, turistii romani si nu numai, au preferat in ultimii ani destinatii din ce in ce mai exotice.
Mini-vacantele in Dubai sau in Grecia au devenit deja un trend, asta pentru ca optam din ce in ce mai mult pentru iesiri care sa respecte raportul calitat-pret. De ce sa platim un bilet de sapte zile pe litoralul Marii Negre cand, cu aceeasi bani, ne putem bucura de plajele Greciei, Turciei sau chiar peisaje cubaneze si jamaicane.

Daca in 2005, Grecia a fost tinta preferata a romanilor, in acest an, cele mai multe vanzari ale biletelor de vacanta se inregiastreaza pentru Spania si Bulgaria. In pas cu cererile, agentiile se adapteaza, selecteaza si ofera turistilor cele mai variate destinatii, care sa fie profitabile din punct de vedere financiar, al calitatii produselor cat si cultural.

Nu mai ramane decat sa deschidem un Atlas, sa punem degetul incotro vrem sa mergem si sa apelam agentiile de turism din tara sau strainatate pentru a ne fi prezentate ofertele lor.

Dubaiul nu e numai pentru 'Burj Al Arab' - ieni

Daca sunteti interesati de pret si mai putin de aspecte de detaliu ale unitatilor de cazare, agentia Eximtur vine pentru clienti cu oferte din cele mai diversificate. ''Daca ne referim la ofertele exotice propuse pentru vara aceasta, clientii nostri au posibilitatea de a merge in Cuba, Emiratele Arabe Unite, Insulele Canare, Maroc, Madeira (Portugalia), Maldive, Sri Lanka, Thailanda, Indonezia, Mauritius si Jamaica. De asemenea, Kenia, Seychelles, Costa Rica, Florida, Canada sunt destinatii posibile, precum si croazierele, safari-ul in Kenia, si multe altele'', a precizat pentru Wall-Street Dan Vladea, director turism extern al Eximtur Bucuresti.

Agentia de turism Paralela45 nu se lasa mai prejos. Dintre cele mai bine cotate destinatii de plaja ale acestui sezon, dar si cele mai exotice, sunt insulele grecesti Creta, Rhodos si Corfu. Cu toate acestea, ca destinatie 'exotica' de vizitare prin excelenta este China, pe care o vindem foarte bine, circa 6-8 grupuri pe an, a specificat pentru Wall-Street, Ondina Dobriban, reprezentant al departamentului de vacante in strainatate.

Cat bani sunt insa dispusi romanii sa scoata din buzunar pentru a-si petrece vacanta intr-un loc nu neaparat mai neobisnuit ca destinatie dar cu siguranta interesant, si care sunt motivatiile lor, ne spun tot reprezentantii celor mai importante agentii de turism autohtone.

Turistii romani aleg deocamdata, in proportie de 80%, pretul produsului turistic extern si doar 20% aleg produsul fara sa ii intereseze pretul in mod special. Dintre toti acestia mai putin de 3% aleg un produs din snobism sau dorinta exclusiva de a mai bifa o destinatie pe harta deplasariilor lor'', specifica Dan Vladea.

Iar ca idee, daca ne gandim la o vacanta in functie de insemnatatea si valoarea ei, ''pentru o 'luna de miere' motivatia este suficienta pentru turist cat sa scoata din buzunar intre 4000 si 5000 euro fara nici o dificultate, asta pentru o saptamana de sejur in insule din Oceabul Indian sau alte produse similare. Daca facem referire la o vacanta de vara, de familie, o medie de 500 euro / persoana / saptamana este o suma care nu mai ridica deja nici un fel de problema turistului roman, fiind, la urma urmei, singura perioada din an in care se relaxeaza si suma este una cat se poate de rezonabila, afirma Ondina Dobriban.

Ofertele exotico - estivale

Dar sa exemplificam si sa calculam cat am cheltui pentru o astfel de vacanta. Daca alegem ca destinatie Cuba, Eximtur ne ofera in zona Varadero, cazare la hotel de 3* ( de la 1232 euro / persoana) , 4* (de la 1334 euro / persoana) sau 5*(de la 1888 euro / persoana). Pretul include sase nopti de cazare, si pachetul All inclusive, transport asigurat cu avionul, ruta dus-intors Romania-Cuba, precum si transferul asigurat de la aeroport la hotel. Excluse din acest pret sunt taxele de aeroport, de 65 euro/persoana, asigurarea medicala si asigurarea storno, care de altfel este optionala pentru orice oferta turistica.

Pentru o vacanta de sapte zile in Dubai, tot Eximtur vine cu oferte de cazare la hoteluri de 4* (de la 1279 euro / persoana) sau 5*(de la 1629 euro / persoana), pretul incluzand si micul dejun, transportul cu avionul pe ruta Romania Dubai Romania, cu escala in Munchen, Frankfurt, Stuttgart, Dusseldorf si transferul de la aeroport la hotel. De asemenea, pretul nu include taxele de aeroport, care sunt pana in 255 euro/persoana, asigurarea medicala sau asigurarea storno.

Aerul Jamaican este mai scump, pentru un hotel de 3*, pretul incepe de la 1490 euro de persoana cu mic dejun inclus si de la 1658 euro de persoana in regim de demipensiune. Pentru un hotel de 4*, cu optiunea All inclusive, pretul incepe de la 1776 euro. La fel ca si celelalte oferte, pretul include cazarea pentru sapte nopti, alaturi de serviciile de masa specificate, transportul pana la destinatie si transferul la hotel si nu include taxa de aeroport ( intre 0-50 euro/persoana ), asigurarea medicala si cea storno.

Si reprezentantii agentiei Paralela45 vin cu cele mai calduroase si exotice oferte ale lor, Grecia fiind una dintre principalele destinatii oferite turistilor. Corfu sau 'Insula verde' poate fi considerata in acest sens este una dintre cele mai 'accesate' astfel de oferte, mai ales ca pretul de pornire pentru cazare, la un hotel de 2*, este 298 euro/ persoana/ saptamana. In acest pret sunt incluse taxele pentru transportul cu avionul, cursa charter Bucuresti Corfu si retur, cazarea cu micul dejun, asistenta turisticasi transferul de la aeroport la hotel. Taxele de aeroport, de 75 euro/ persoana, asigurarea medicala (20,5 lei/ pers.), excursiile optionale si bauturile alcoolice sau racoritoare, cu exceptia hotelurilor 'All Inclusive' nu sunt incluse in pret.

Pentru insula Creta, cazarea incepe de la 199 de euro / persoana/ saptamana, serviciile incluse fiind transportul cu avionul cursa directa charter Bucuresti Heraklion si retur. Oferta agentiei include sapte nopti cazare si masa, mic dejun, demipensiune sau All Inclusive, la hoteluri de 2*,3*, 4*si 5*, asistenta turistica in limba romana si transferul la aeroport. Dintre serviciile neincluse in pachet fac parte taxele de aeroport si catering (aprox 75 euro / persoana), asigurarea de calatorie ( 20,5 ron/ persoana pentru 7-8 zile ) si asigurarea storno.

Rezervarile on-line nu sunt pe placul romanilor

Ca lucrurile sa fie mult simplificate, agentiile de turism ofera clientilor posibilitatea de a-si rezerva bilete prin intermediul paginii de internet. Turistii romani sunt insa mai putin familiarizati cu acest tip de abordare, preferand o intalnire cu agentul de turism care il poate ajuta de multe ori in alegerea unor oferte sau destinatii de vacanta care sa-l reprezinte si sa-l avantajeze.

Rezervarile online se dezvolta insa nu au nici pe departe amploarea pe care au luat-o in strainatate. Turistul roman doreste sa aiba un consultant, un fel de echivalent al 'medicului de familie', care sa-i recomande ce sa cumpere, sa-i spuna care este parerea sa, sa-l ajute in alegerea pe care o face astfel incat sa nu ramana cu impresia ca a dat banii pe niste simple fotografii postate pe Internet, ne spune Ondina Dobriban. In cazul Eximtur, doar 7% dintre turisti rezerva on-line bilete din oferta agentiei.

Un top al ofertelor care mentin echilibrat raportul calitate-pret in cadrul unei oferte turistice ne ajuta sa ne facem o idee de ansamblu asupra destinatiilor de vacanta care ne-ar aduce cele mai mari satisfactii. Pentru acest top, Paralela45 a nominalizat destinatii precum Spania Costa Brava si Costa Daurada, Creta, Antalya, Rhodos si Bulgaria, in timp ce agentia Eximtur situeaza ca lider al acestui top Turcia, urmata de Bulgaria, Spania si Grecia.

Daca insa facem o clasificare a celor mai avantajoase oferte atat din punct de vedere financiar, cultural sau al calitatii produselor oferite, agentiile sunt la fel de receptive. Paralela45 lucreaza cu clientii care aleg pentru relaxare si plaja in special statiunile din Spania si Turcia, care beneficiaza de un excelent raport calitate-pret, iar pentru vizite de tipul excursiilor culturale, sunt dornici sa ajunga in marile orase ale Europei ca Paris, Madrid, Bruxelles, Barcelona, Stockholm, Londra, enumerate in ordinea crescatoare a costurilor. Turistii Eximtur aleg din punct de vedere financiar Grecia si Bulgaria, pentru calitatea produselor aleg Turcia si Croatia iar ca destinatii privite ca importante puncte culturale, Spania si Franta.

Litoralul romanesc afectat de scandalul plajelor

Ce se intampla insa cu litoralul Marii Negre, zona pe care o putem considera exotica mai ales daca ne gandim ca este uneori mult ravnita in asociere cu perioada vacantei? Eximtur propune turistilor romani sejururi in toate statiunile, la peste 90 de hoteluri si vile, incepand de la cele de confort mai modest pana la unitati de cazare de 4*, la preturi accesibile fiecarui buzunar. Oferta noastra interna este cu atat mai atractiva cu cat oferim clientilor nostri si o oferta variata in statiunile balneare, montane si Delta Dunarii'', precizeaza pentru Wall-Street Dora Kiss, reprezentant pentru turism intern al companiei Eximtur.

Paralela45 se axeaza in mod deosebit pe zona Neptun a litoralului romanesc, loc unde s-au construit vile si hoteluri private la standarde ridicate de calitate. ''Este greu de spus care ar fi cele mai atragatoare oferte pentru litoralul romanesc din aceste puncte de vedere, ar putea fi hotelurile din Mamaia dar cum scandalul plajelor a dat peste cap atat oferta cat si cererea, ne concentram pe Neptun'', a conchis Ondina Dobriban.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri