Castelul Bran si Complexul National Muzeal Astra din Sibiu sunt cele mai vizitate institutii muzeale din Romania in 2013, atragand impreuna peste 860.000 de persoane in acest an.

Castelul Bran a inregistrat in acest an un numar de peste 490.000 de vizitatori, conform estimarilor lui Alexandru Priscu, directorul Castelului Bran. Acesta a declarat, pentru Mediafax, ca, in perioada ianuarie - noiembrie, Castelul Bran a avut un numar de 477.004 de platitori de bilete, estimarea pentru luna decembrie fiind de 17.290 de vizitatori.
"Avand in vedere numarul total de vizitatori din anul 2012, valoarea anului in curs ramane pe directie ascendenta, inregistrandu-se o crestere de 5%", a spus Alexandru Priscu.
El a mai spus ca in 2013, din datele centralizate pana in luna noiembrie, strainii reprezinta 68% din numarul total al vizitatorilor Castelului Bran, in timp ce vizitatorii romani reprezinta un procent de 32%.
De asemenea, Alexandru Priscu a mai spus ca la Castelul Bran au fost organizate mai multe evenimente private, dintre care 90% au fost dedicate unor companii, iar 10% unor persoane fizice. El a mai precizat ca nu poate dezvalui informatii privind personalitatile care au vizitat Castelul Bran in acest an, din cauza clauzelor de confidentialitate.
Pe locul al doilea in clasamentul celor mai vizitate muzee din Romania in 2013 s-a situat Complexul National Muzeal Astra din Sibiu, care are in componenta Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder", Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus", Muzeul Civilizatiei Transilvane "Astra" si Studioul "Astra" Film.
Astfel, Complexul Muzeal Astra a avut in perioada 1 ianuarie - 1 decembrie un numar total de 367.849 de vizitatori, dupa cum au declarat, reprezentantii institutiei. Acestia au precizat ca in anul 2012 Complexul Astra a avut 409.650 de vizitatori.
Printre personalitatile care au trecut pragul muzeului Astra in ultimii doi ani si au scris in cartea de impresii se numara: principele Nicolae al Romaniei (pe 13 decembrie 2012), generalul David Richards, seful marelui stat major al armatei britanice (16 septembrie 2012) si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (pe 17 mai 2013).
Locul al treilea in topul celor mai vizitate institutii muzeale din Romania este ocupat de Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti si de Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitala, cu cate 350.000 de vizitatori.
Astfel, Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Antipa, a declarat ca estimeaza un numar total de aproximativ 350.000 de vizitatori in acest an.
"Numarul mare de vizitatori a fost influentat si de acea expozitie inedita - «The Human Body»", a spus Dumitru Murariu, precizand ca in 2012 Muzeul Antipa a avut mai multi vizitatori, respectiv in jur de 400.000 de vizitatori, acestia fiind interesati de cum arata institutia dupa renovare. Muzeul Antipa a fost inchis pentru renovare si modernizarea expozitiei permanente in ianuarie 2009 si redeschis pe 17 septembrie 2011.
In afara de expozitia "The Human Body", Muzeul Antipa a mai gazduit in acest an un eveniment foarte important. "Am gazduit pe 1 si 2 noiembrie o conferinta europeana. Exista o retea a muzeelor, NEMO - Network of European Museum Organisations, si am gazduit aceasta conferinta europeana de muzeologie cu gandul ca participantii sa si vada Muzeul Antipa, pentru ca suntem intr-o evaluare de eventuale premiere pentru 2014. Dar sunt mai multi aplicanti si nu vom sti rezultatul pana pe 26 aprilie, la Glasgow", a explicat Dumitru Murariu.
Pe de alta parte, si Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitala a atras in acest an un numar de aproximativ 350.000 de vizitatori, dupa cum au declarat, reprezentantii institutiei. Fata de 2012, in acest an a crescut numarul de vizitatori la Muzeul Satului cu aproximativ 15%.
"Avem pana in acest moment (20 decembrie, n.r.) 348.200 de vizitatori, dintre care 190.000 de vizitatori straini. Pana la finalul anului estimam sa trecem de 350.000 de vizitatori la sediu, in conditiile in care noi mai avem inca un muzeu in subordine, Muzeul Costumului Popular, din Palatul Parlamentului, si am avut si expozitii in strainatate, la Venetia, la Tel Aviv, la Marsilia si in Turcia, la care am avut chiar peste 10.000 de vizitatori", au explicat reprezentantii Muzeului Satului.
Potrivit acestora, evenimentul cu cel mai mare numar de vizitatori de la Muzeul Satului a fost Targul de Sfantul Dumitru, care a numarat 11.000 de vizitatori in doua zile. Totodata, punctul forte al Muzeului Satului in anul 2013 a fost reprezentat de expozitii si de programele pentru copii.
Pe de alta parte, Muzeul Satului a fost foarte vizitat in acest an si de delegatii oficiale. "Am avut 116 delegatii, dintre care 2001 de persoane foarte importante", au spus reprezentantii Muzeului Satului. Printre personalitatile care au vizitat institutia in acest an s-au numarat Evelin Ilves, Prima Doamna a Estoniei, Yang Kun, presedintele Comitetului pentru Audit si Inspectie al Republicii Coreea, si Ha Hung Cuong, ministrul Justitiei din Republica Socialista Vietnam.
Pe de alta parte, in 2013, si Complexul Muzeal Peles-Pelisor din Sinaia s-a regasit in planurile culturale ale turistilor, atragand pana la 1 octombrie un numar total de 246.310 de vizitatori, dintre care 75% au fost romani, iar 25% straini. Pana la sfarsitul anului 2013, reprezentantii complexului muzeal estimeaza un numar total de 285.500 vizitatori, dupa cum au declarat acestia.
"Numarul turistilor din acest an este in scadere usoara comparativ cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut (aproximativ 2%), ca urmare a faptului ca etajul al doilea al castelului Peles (numit mansarda) a fost inchis in luna iunie pentru conservare", au explicat reprezentantii institutiei muzeale.
In acest an, complexul muzeal a primit vizita Primei Doamne a Estoniei, Evelin Ilves, a Sefului Statului Major al Fortelor Navale Franceze, amiral Bernard Rogel, a numerosi reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditati in Romania, dar si a unor personalitati precum soprana Angela Gheorghiu, vedeta de televiziune Andreea Marin, actorul Vladimir Gaitan si cantaretul Connect-R.
Foarte vizitat in 2013 a fost si Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti, reprezentatii institutiei declarand pentru ca estimeaza un numar de aproximativ 115.000 vizitatori pana la finalul anului. In jur de 85% din vizitatori au fost de nationalitate romana, iar restul de 15% au fost straini, conform estimarilor reprezentantilor MNIR.
In acest an, MNIR si-a dublat numarul de vizitatori, comparativ cu 2012, cand expozitiile muzeului au fost admirate de aproximativ 50.000 de persoane. Printre "hit-urile" din acest an ale MNIR s-a numarat si "Comorile Chinei", care a fost considerata drept una dintre cele mai importante expozitii straine prezentate vreodata in Romania.
In anul 2013, la evenimentele MNIR au participat si personalitati din sfera publica, membri ai corpului diplomatic sau oficiali ai Romaniei, intre care: principesa Margareta, principele Radu, principele Nicolae, premierul Victor Ponta, dar si ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Franceze in Romania, Philippe Gustin, si ambasadorul Republicii Italiene in Romania, Diego Brasioli.
Alte doua institutii muzeale de referinta in 2013 au fost Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul National al Taranului Roman.
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a avut in acest an un numar de 90.000 de vizitatori, potrivit estimarilor reprezentantilor MNAR. Acestia au declarat ca aproximativ o cincime din vizitatori sunt straini.
Totodata, numarul de vizitatori a crescut in acest an cu apoximativ 20% fata de anul trecut, cand MNAR a atras 75.600 de vizitatori.
Cel mai proeminent vizitator de anul acesta al MNAR a fost Printul Charles al Marii Britanii, care, pe 3 iunie, a inaugurat Muzeul Colectiilor de Arta, alaturi de premierul Victor Ponta. De asemenea, Maria Basescu este oaspete frecvent la vernisajele MNAR, dupa cum au precizat reprezentantii institutiei.
O alta institutie muzeala importanta a Capitalei a fost in 2013 Muzeul National al Taranului Roman. Astfel, 37.562 de vizitatori au vazut expozitia permanenta a Muzeului Taranului Roman pana la 30 noiembrie, dupa cum au declarat reprezentantii muzeului. Acestia estimeaza ca pana la sfarsitul anului numarul vizitatorilor expozitiei permanente a institutiei va trece de 40.000.
Printre personalitatile care au vizitat Muzeul Taranului Roman in acest an s-au numarat: Maria Basescu, Peter Hurley, Mircea Daneliuc, Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc, Grigore Lese, Radu Gabrea, Marie France Ionesco, Mitica Popescu, Adrian Nastase, Daniel Barbu, Luminita Gheorghiu, Andrei Plesu, Vintila Mihailescu, Stelian Tanase, Dinu Zamfirescu, Sorin Dumitrescu, Razvan Theodorescu etc..
De asemenea, au vizitat muzeul aproape jumatate din ambasadorii acreditati la Bucuresti, dupa cum au mai precizat reprezentantii institutiei muzeale.

Sursa foto: muzeulastra.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri