Unitatile turistice din Bucuresti platesc municipalitatii, in 2014, o taxa hoteliera de 1% aplicata la tarifele de cazare, conform unei hotarari aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in noiembrie 2013.

Potrivit articolului 279 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unitatile de cazare, scrie Mediafax.

Taxa hoteliera in cota de 1% din valoarea totala a cazarii sau a tarifulului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului se incaseaza de persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate.

"Taxa hoteliera se datoreaza pentru intreaga perioada de sedere, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, atunci cand taxa se datoreaza numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de cazare", potrivit alineatului 3 al articolului 279.

Taxa hoteliera nu se aplica pentru: persoanele in varsta de pana la 18 ani inclusiv; persoanele cu handicap grav sau accentuat ori invalide de gradul I sau II; pensionari si studenti; persoanele aflate pe durata satisfacerii stagiului militar; veteranii de razboi; vaduvele de razboi sau vaduvele veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit; persoanele fizice prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, se arata in articolul 280 al legii.

Unitatile de cazare au obligatia de a varsa taxa hoteliera la bugetul local, lunar, pana la data de 10, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care s-a colectat de la persoanele care au platit cazarea.

"Unitatile de cazare au obligatia de a depune lunar o declaratie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, pana la data stabilita pentru fiecare plata a taxei hoteliere, inclusiv. Formatul declaratiei se precizeaza in normele elaborate in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor", conform articolului 281 al legii.

In ultimii trei ani, in Bucuresti nu a fost incasata o taxa hoteliera, proiectele de hotarare cu acest obiect elaborate anual de Primaria Capitalei nefiind adoptate de CGMB.

Primarul general Sorin Oprescu declara, la sfarsitul lunii mai 2011, ca in 2010, cand taxa hoteliera era de 3%, municipalitatea a obtinut astfel 400 de milioane de lei. Din 2006, cota pentru Bucuresti a fost de 3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri