Circa 80.000 de turisti au ales pensiunile pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, in crestere cu 10% fata de 2012, cele mai solicitate regiuni fiind Bran-Moeciu, Bucovina, Marginimea Sibiului si Maramures, potrivit Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), scrie Mediafax.

"In ultimii ani se observa tendinta romanilor catre traditiile mediului rural, din cauza urbanizarii accelerate. Turistii aleg zone linistite, situate in mijlocul naturii, vor traditii, vor gastronomie autentica. De asemenea, se observa o fidelizare din ce in ce mai mare a clientilor, care sosesc de multe ori an de an la aceleasi pensiuni", a declarat Misu Chiruc, presedintele executiv al ANTREC.

Printre alte regiuni preferate de turisti s-au numarat Neamt, Apuseni, nordul Olteniei, Buzau, Arges si Vrancea. Pentru sarbatorile de iarna, judetele Botosani si Constanta nu au primit turisti, din cauza lipsei zapezii, dar si a ofertelor, mentioneaza ANTREC.

Ca lungime a sejurului, majoritatea turistilor au ales in medie 3 nopti de cazare.

In ceea ce priveste gradul de ocupare, cel mai ridicat nivel al acestuia s-a inregistrat in judetul Arges - 96%, urmat de Brasov - 80% de Craciun si 95% de Revelion, Buzau - aproximativ 90%, Covasna - 80% de Craciun si 100% de Anul Nou, Gorj - 90%, Harghita - 30-40% de Craciun si 75-80% de Revelion, Iasi - aproximativ 80%, Maramures - 75-80%, Mehedinti - 70-80% si Tulcea - sub 20% pentru Craciun si Revelion.

Citeste si:
Romanii au cheltuit 40 mil. euro pe Revelion in tara si in strainatate
Romanii au cheltuit peste 40...

Cei mai multi turisti straini care au ales turismul rural romanesc in perioada sarbatorilor de iarna provin din tarile vecine - Ungaria, Republica Moldova, Ucraina si Serbia si in numar mai mic din Franta, Israel, Marea Britanie. Ponderea acestora este de circa 15% din total.

Pensiunile din judetele Harghita si Maramures au atras cei mai multi turisti straini, respectiv 50% si 40% din totalul turistilor care au ales aceste zone.

In perioada 5-15 ianuarie, cand se sarbatoresc Craciunul si Revelionul pe rit vechi, sunt asteptati peste 10.000 de turisti din Republica Moldova, Ucraina, Rusia si Serbia. Tarifele variaza de la 40 lei de persoana, fara mic dejun, la o pensiune de 2 margarete, pentru o noapte de cazare, pana la 600 lei de persoana pentru 3 nopti, cu toate mesele incluse, la o pensiune de 4 margarete.

Potrivit ANTREC, 2013 a fost un an foarte bun pentru turismul rural, iar cererea a crescut per total fata de anii trecuti, aceasta tendinta urmand sa se mentina si in 2014.

Citeste si:
Care sunt cele mai cautate destinatii de Sarbatori
Unde merg romanii in vacante...

Datele prezentate de Asociatie sunt pentru perioada cuprinsa intre 20 decembrie si 15 ianuarie.

In prezent, in Romania sunt circa 5.000 de pensiuni, iar capacitatea totala de cazare este estimata la 80.000 de locuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BILANT: cat au urcat tarifele de Revelion si ce zone au ales romanii