Marile consortii imobiliare din lume au inceput sa aseze Romania in capul listei de prioritati. Fondurile de investitii, precum si companiile care au facut cariera pe pietele imobiliare din Occident mizeaza pe o piata bulversata, dar care le garanteaza profitul. Potrivit analistilor imobiliari, in urmatorii trei-patru ani, piata imobiliara romaneasca va absorbi fonduri externe de peste 2 miliarde euro. Pina acum, cel putin noua fonduri de investitii si companii specializate si-au anuntat intentia de a investi in sectorul imobiliar. Investitiile se vor concretiza in urmatorii trei-patru ani. In total, ar fi vorba de 2,1 miliarde euro, ne-a spus directorul de marketing si vinzari al Impact, Florin Chirita.

Cine sint si ce intentii au

Autoker Holding, o importanta companie imobiliara si de logistica din Ungaria, intentioneaza sa investeasca pe piata romaneasca de profil cel putin 10 milioane euro. In prima faza, banii vor fi orientati catre investitii in cladiri de birouri.

In cladiri de birouri, dar si in spatii comerciale doresc sa investeasca si cei de la Watani Central European Real Estate Fund, instrument investitional promovat de National Bank of Kuweit.

Cladirile cu birouri de clasa A se dovedesc a fi cele mai promitatoare investitii si pentru compania Africa - Israel Investments, care recent a devenit coproprietara pe o suprafata generoasa de teren, situata in apropierea centrului Capitalei.

La rindul sau, compania belgiana Liebrecht&WooD este dispusa sa investeasca rapid 22 milioane euro in piata bucuresteana a spatiilor de birouri. De altfel, in urmatorii trei-patru ani, compania intentioneaza sa aloce pentru proiecte imobiliare romanesti pina la 100 milioane euro.

Cel mai ambitios program de investitii care priveste zona imobiliara autohtona este cel anuntat de TriGranit Development Corporation. Practic, actionarii TriGranit, printre care se numara si descendenti ai renumitei familii de bancheri Rothschild, intentioneaza sa se implice in proiectul Esplanada, care bifeaza cu succes la categoria cel mai amplu proiect imobiliar din Europa centrala si de est, investitia fiind estimata la peste un miliard de euro.

Apollo Real Estate Advisors, companie americana, a lansat recent un fond de investitii care va aloca sume consistente pentru proiecte din Italia, Franta si tari din Europa de est. Romania nu a fost scapata din vedere, fondul intentionind sa investeasca in jur de 150 milioane euro.

European Future Group, companie britanica, tocmai a lansat un fond de investitii rezervat exclusiv pietei imobiliare romanesti. Astfel, in urmatorii cinci ani, European Future Fund va investi aproximativ 150 milioane euro in proprietati aflate pe plaiurile mioritice.

Un alt proiect, care se va inscrie in rindul celor mai mari investitii imobiliare din Romania, este cel derulat de grupul financiar Kardan, din Israel. Prin subsidiara din Romania a firmei Global Trade Center (GTC), grupul Kardan a cumparat 120.000 mp in Calea Victoriei, unde se construieste cladirea de birouri America House. Finalizarea proiectului a fost programata pentru primul trimestru al anului viitor, iar investitia este estimata la circa 65,5 milioane euro.

Meinl European Land, companie austriaca, si-a facut simtita prezenta pe piata de profil o data cu preluarea proiectului bucurestean Militari Shopping Center (complex cumparat de la Liebrecht&WooD), a carui valoare de piata este estimata la cel putin 20 milioane euro. Pe termen scurt, compania intentioneaza sa investeasca in Romania alte 100 milioane euro.
Companie/fond de investitii Tara Suma

1. Autoker Holding Ungaria 10 milioane euro
2. Watani Central European Kuweit 7,5 milioane euro
Real Estate Fund
3. Africa-Israel Investment Israel 9 milioane euro
4. Liebrecht&WooD Belgia 22-100 milioane euro
5. TriGranit Multinationala 1,5 miliarde euro
6. Appolo Real Estate Advisor USA 150 milioane euro
7. European Future Group Anglia 150 milioane euro
8. Kardan Israel 65,5 milioane euro
9. Meinl European Land Austria 100 milioane euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri