Patronatele din turism dezaproba controalele efectuate sambata de inspectorii ITM la Targul de Turism, sustinand ca aceste actiuni i-au facut pe cei din domeniu sa para evazionisti in ochii clientilor veniti sa cumpere vacante.

"Noi, ca ANAT, suntem perfect de acord ca ITM sa efectueze controale, dar nu suntem de acord sa descinda intr-o zi de sambata, cand targul e plin de vizitatori, iar inspectorii sa se aseze in fata agentilor de turism care voiau sa isi serveasca clientii", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, potrivit Mediafax.

Ea a mai spus ca nu crede ca astfel de controale sunt solutii impotriva evaziunii si le-a recomandat inspectorilor sa verifice la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) totalul contributiilor pe salarii platite de firmele din turism.

"Impresia pe care o lasa actiuni precum cea de astazi este ca agentii de turism sunt evazionisti. Eu, la firma mea, Eximtur, platesc taxe si impozite la stat in valoare de un milion de euro pe an, majoritatea contributii pe salarii, si ma simt jignita de un asemenea comportament", a mai spus Lucia Morariu.

Aceasta a adaugat ca agentii de turism care lucreaza sambata si duminica primesc zile libere.

Citeste si:
Grecia si Turcia, cele mai cautate vacante la Targul de Turism 2019
Targul de Turism: mai multi...

Si vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan, spune ca i se pare anormal ca pe durata targului sa existe un control, atata timp cat evenimentul se desfasoara sub patronajul unei institutii a statului - Autoritatea Nationala pentru Turism.

"Sunt curios daca (inspectorii ITM - n.r.) au lasat aceleasi notificari la angajatii Autoritatii Nationale pentru Turism si la standurile consiliilor judetene. Nu stiu daca nu cumva nu este o razbunare intre societati din turism concurente, folosind institutiile statului, sau este un control al ITM mai larg, care cuprinde si societati din turism. In acest caz, sunt curios daca au lasat formulare de control la standurile consiliilor judetene si primariilor sau acestea au inchis standurile si au plecat acasa in weekend, conform legislatiei muncii", a mai spus Raducan.

Inspectorii de munca din Bucuresti au facut controale, sambata, la Targul de Turism organizat la Romexpo, verificand printre altele daca reprezentantii firmelor prezente la standuri au contracte de munca, au declarat anterior surse din randul expozantilor.

Controalele au vizat si plata orelor suplimentare, respectiv daca personalul aflat la standuri este remunerat si pentru zilele lucrate in weekend, au mai precizat sursele citate, potrivit carora aceasta este prima editie a evenimentului la care s-au facut astfel de verificari.

Citeste si:
Meserie platita bine: cat castiga un inspector de munca la stat
Meserie platita bine: un...

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) al Municipiului Bucuresti, Constantin Bujor, a confirmat efectuarea controalelor, precizand ca acestea au inceput in urma cu cateva zile si sunt "de rutina", iar astfel de actiuni au avut loc si la editii precedente ale evenimentului.

La controale a participat si inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Ciprian Dragomir, precum si alti "opt-noua" inspectori de la ITM Bucuresti, a mai precizat Bujor.

Rezultatele controalelor ar urma sa fie facute publice saptamana viitoare.

Aflat la a 31-a editie, Targul de Turism al Romaniei reuneste, pana duminica, peste 280 de firme din domeniu, inclusiv agentii de turism si hoteluri.

Citeste si:
Belarus isi securizeaza granita din cauza turismului la Cernobil
Belarus isi securizeaza...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANPC da startul controalelor cu ocazia sarbatorilor de iarna