Reabilitarea termica a locuintelor necesita peste 30 de miliarde euro
Suplimentarea si modernizarea fondului locativ din Romania necesita investitii in valoare de cel putin 60 de miliarde euro, sustine presedintele Comisiei de buget, finante, banci, asigurari a Senatului, Varujan Vosganian. "Este nevoie de 30-40 de miliarde euro pentru construirea de noi locuinte si de 30-35 de miliarde euro pentru lucrari de reabilitare tehnica, consolidari, si aici ma refer doar la locuintele pentru populatie", a spus Vosganian.

El a precizat ca necesarul de locuinte la nivel national se ridica circa un milion de apartamente sau case. "Cel putin 15% din familii traiesc in locuinte inadecvate si isi doresc o locuinta noua, la care se adauga si necesarul de reparatii. Avem o problema foarte grea si cu infrastructura, intrucat Romania se rupe sub noi", a afirmat Vosganian, in cadrul unui seminar organizat la Targul Privat de Vile. Potrivit lui Vosganian, ritmul de dezvoltare a sectorului de constructii rezidentiale este mai scazut decat ritmul de degradare a parcului imobiliar.


Vosganian a estimat ca Romania ar putea atrage pentru dezvoltarea sectorului imobiliar circa 15 miliarde de euro din fonduri externe, iar o suma similara ar putea fi investita din fonduri interne. "Cel mai important este sa mobilizam bani din partea celor care nu isi doresc locuinte, sa realizam un mecanism de colectare a banilor, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul Bursei", a spus Vosganian. Potrivit acestuia, investitiile in sectorul locativ ar putea fi stimulate prin modificarea legislatiei, pentru a permite tranzactionarea ipotecilor sub forma de valori mobiliare, si prin dezvoltarea asigurarilor. Vosganian a explicat ca ritmul de crestere a pietei asigurarilor - situata la un nivel inferior celei a leasingului - este incetinit de un grad ridicat al riscurilor privind pierderea locului de munca, cataclisme si de evolutia prea putin accentuata a reasigurarilor.

Presedintele comisiei din Senat a aratat ca exista o disproportie accentuata intre ritmurile de constructie in mediul rural si urban, iar multe proiecte din domeniu vizeaza constructia unor case de lux sau de vacanta, care nu sunt locuite permanent.
El a mai aratat ca puterea de cumparare a romanilor se afla la mai putin de o treime din puterea medie de cumparare din Uniunea Europeana.

Potrivit lui Vosganian, dezvoltarea sectorului locativ este influentata negativ si de fluctuatiile valutare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri