Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei au fost incluse pe lista celor mai amenintate situri culturale din Europa, duminica, in timpul Congresului mostenirii culturale, dedicat conservarii patrimoniului, care a avut loc la Viena, informeaza AFP.

Alaturi de aceste situri culturale din Romania, lista include obiective de patrimoniu din Belgia, Grecia, Italia, Portugalia, Rusia si Serbia. Lista constituie un instrument important in ceea ce priveste promovarea in randul publicului a subiectului patrimoniului cultural amenintat al Europei, a declarat Denis de Kergorlay, presedintele executiv al Fundatiei Europa Nostra, care finanteaza partial Banca europeana de investitii (BEI).

Federatia paneuropeana pentru patrimoniul cultural Europa Nostra este o platforma reprezentativa care reuneste 250 de organizatii ce activeaza in domeniul patrimoniului cultural, din 50 de tari din Europa. Anul acesta, pe lista obiectivelor culturale aflate in pericol se mai afla Teatrul Bourla din Anvers (Belgia), cartierele istorice Dolcho si Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului national din Mafra (Portugalia), cartierul "social" din Cerniakovsk (Rusia), construit de arhitectul german Hans Scharoun in 1924, si sinagoga din Subotica (Serbia).

Lista siturilor culturale in pericol din Europa pentru anul 2014 a fost aleasa de consiliul director al Fundatiei Europa Nostra din 11 obiective, selectate de o comisie consultativa internationala, formata din experti in istorie, arheologie, arhitectura si finante. Nominalizarile au fost facute de organizatii ale societatii civile si de institutii publice din toata Europa, potrivit Mediafax.

Programul "The 7 Most Endangered" a fost lansat in ianuarie 2013 de Fundatia Europa Nostra, impreuna cu European Investment Bank Institute, ca partener fondator, si cu Council of Europe Development Bank, ca partener asociat. "The 7 Most Endangered" nu este un program de finantare, scopul acestuia fiind sa reprezinte un catalizator al actiunii si sa promoveze "puterea exemplului".

Bisericile de lemn din Romania au fost construite in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cu o arhitectura simpla. Interiorul este acoperit cu picturi pe lemn si fresce, iar valoarea de patrimoniu a acestor situri culturale este sporita nu numai de picturile murale din interiorul si exteriorul edificiilor, ci si de amplasarea privilegiata a acestora. In ciuda importantei lor istorice, sociale si culturale, numeroase biserici au fost abandonate in ultimele decenii, din cauza spatiului restrans si a lipsei de facilitati, in prezent aflandu-se intr-un grad avansat de degradare. Unele dintre acestea au devenit capele pentru cimitire, iar altele sunt amenintate de conservarea inadecvata.

Bisericile de lemn se afla in proprietatea a 60 de parohii ortodoxe, iar lista celor sapte biserici de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei a fost alcatuita de fundatia Pro Patrimonio.

Sursa foto: Biserica de lemn din Romania/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri