Croatii nu-si permit o vacanta pe litoralul tarii lor

Numarul in crestere al turistilor straini din Croatia, noua atractie mediteraneana, alimenteaza economia statului, insa ar putea sa aiba efecte negative asupra locuitorilor croati.

Statisticile uniunii de comert NHS, preluate de cotidianul croat Jutarnji List, arata ca doar 40% dintre familiile croate isi vor permite sejururi pe coasta adriatica.

"Familiilor croate cu venituri medii le va fi din ce in ce mai greu sa mearga pe litoralul adriatic din cauza preturilor, care cresc mai repede decit salariul mediu pe economie", a spus presedintele NHS, Kresimir Sever, citat de cotidianul croat. El a adaugat ca, in medie, cele mai multe familii au un gol financiar de 30% de acoperit, in fiecare luna, pentru cheltuielile lor si ca majoritatea va trebui sa faca noi imprumuturi pentru concediile din aceasta vara.

Salariul mediu net in Croatia este de aproape opt sute de dolari, mai mare decat in majoritatea tarilor din regiune, insa tot atat costa si o saptamana pe litoralul croat, pentru o familie cu patru membri, mai estimeaza cotidianul Jutarnji List. Preturile hoteliere si imobiliare au crescut, in ultimii ani, pe masura ce Croatia se apropie de aderarea la UE. Industria turistica croata furnizeaza un minimum de 20% din PIB in aceasta tara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri