Voucherele de vacanta pentru angajatii companiilor de stat, aprobate marti de Camera Deputatilor, vor avea un efect moderat, urmand sa aduca un surplus de aproximativ 250.000 de turisti, dar daca ar fi fost scutite de impozite ar fi avut un efect de patru-cinci ori mai mare, potrivit ANAT.

"Nu am textul proiectului de lege in fata, dar, ca noutate, stiu ca se elimina intermediarul - societatile de tichete, care ar fi luat un comision in plus. Din cate stiu, nu s-a revenit la forma initiala a ordonantei din 2009, cand si angajatorul, si angajatul erau scutiti de taxe. Cred ca aceasta masura va duce la o crestere in turism, dar nu atat de mare pe cat ar fi fost daca se eliminau impozitele", a declarat agentiei Mediafax Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

El a estimat ca fata de cei 6 milioane de turisti romani care isi fac anual vacantele in tara, daca s-ar fi eliminat impozitele pentru vouchere, s-ar fi inregistrat o crestere de circa 20%, respectiv 1,2 milioane de turisti. Surse din Autoritatea pentru Turism au declarat ca voucherele vor fi scutite de plata contributiilor sociale, vor fi deductibile de la plata impozitului pe profit, dar vor fi impozitate pe venit.

"In forma in care este acum, probabil ca vor veni in plus in statiunile din tara aproximativ 250.000 de turisti", a mai spus Burcea. El a completat ca Ministerul Finantelor nu intelege ca voucherele, daca ar fi fost scutite integral de taxe, ar fi fost oricum "purtatoare" de TVA si ar fi dus la o crestere a incasarilor la buget.Camera Deputatilor a decis marti ca institutiile publice, regiile autonome, societatile si companiile nationale sa poata acorda angajatilor vouchere de vacanta in valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumparate pachete de servicii in unitati de turism autorizate.

Voucherele de vacanta se vor emite numai online si vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achizitionate prin intermediul voucherelor se va face in unitatile turistice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agentii nu va putea depasi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.Angajatul care va beneficia de vouchere de vacanta nu va mai primi prime de vacanta sau bilete de odihna.

"Ne deranjeaza faptul ca se limiteaza comisionul la agentii, ceea ce reprezinta un act neconcurential. Nicio agentie nu va dori sa vanda cu un comision limitat in lunile iulie si august, care sunt scurtele perioade cand pot vinde cu comisioane de peste 10%. Partea buna este ca aceste vouchere, prin care angajatii vor fi trimisi in vacante, elimina toate aranjamentele si combinatiile facute de anumite societati de stat si regii autonome. Acum, totul se va defasura transparent", a mai spus oficialul ANAT.

Tichetele de vacanta au fost introduse in anul 2009, pentru a stimula turismul intern, care scazuse pe fondul crizei economice, dar au fost eliminate un an mai tarziu pentru salariatii de la stat. Anul trecut, in unitatile de cazare din Romania au innoptat 7,91 milioane de turisti (in crestere cu 5%), dintre care 6,2 milioane au fost romani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri