Mii de romani si straini au sfidat gradele scazute si lipsa soarelui pe cer si au umplut hotelurile de pe litoralul de la Marea Neagra, unde cei mai multi vin pentru tratamente balneare. Astfel, in statiunile din sudul litoralului, gradul de ocupare a fost intre 70% si 90%, iar in unele cazuri de 100%, mai ales ca preturile au ramas la fel ca anul trecut. Unii dintre hotelieri au introdus regimul all inclusive ca sa concureze cu Bulgaria si vor sa tina romanii in tara, iar altii vin cu facilitati care sa le creasca afacerile: gradinita unde copiii sa stea cat parintii sunt la plaja.

Cei mai multi hotelieri de la malul Marii Negre prevad o crestere a numarului de turisti si un an mai bun decat 2013. Unii dintre ei incearca sa-i faca pe romani sa nu mai treaca in Bulgaria si ii atrag astfel cu pachete all inclusive de la 200 de lei/camera. wall-street.ro va prezinta cum sta situatia pe litoral, ce oferte au hotelierii si cat costa pachetele de tratament, in urma unui infotrip organizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Hotelierii din sud, norocosii litoralului: namolul si spa-ul sustin afacerile patronilor

Fie romani (70%), fie straini (30%), turistii aleg statiunile din sudul litoralului pentru tratamente balneare si pentru spa si nu sunt interesati de gradele de afara. Acest lucru face ca hotelierii din sudul litoralului sa fie mai norocosi fata de cei din Mamaia, unde clientii nu au baze de tratament si au nevoie de mult soare pentru a se bucura de vacanta.

De exemplu, la hotelul Cocor Spa (4 stele) din Neptun, gradul de ocupare era in urma cu cateva zile de peste 90%, ceva mai mult decat in iunie 2013. "Clientii vin pentru spa si centru de recuperare, dar e greu sa ajungem la 100% grad de ocupare", a declarat Stelian Hagi, managerul general al unitatii de cazare, unde 30% din clienti sunt straini veniti din Olanda, Franta si Germania.

Cei mai multi straini vin pentru tratamente cu namol de la Techirghiol si platesc in medie 200 de euro pe un pachet pentru sapte zile. Tot strainii, in general persoane de varsta a treia, sunt cei care se cazeaza cel mai mult in statiunile din sudul litoralului romanesc, cu o medie sapte nopti fata de romani, care platesc pentru patru nopti.

litoralul romanesc, marea neagra, tratamente balneare

"Preturile au ramas ca in 2013. Nu suporta piata o crestere, suportam noi toate cresterile (n.r. ale utilitatilor generale)", a explicat managerul general al hotelului din Neptun, unde o camera dubla cu mic dejun si acces la piscina costa 200 de lei/noapte. Acest caz nu este singular. Situatia se regaseste si la alte hoteluri cu baze de tratament, sursa principala pentru care vin cei mai multi turisti in sudul litoralului romanesc.

Turistii fac rezervari din noiembrie

Gradul de ocupare la hotelul Decebal (3 stele) din Neptun a crescut cu 2% in iunie 2014 fata de aceeasi luna a anului trecut. Potrivit managerului, hotelul este preferat de familii, unde 10% sunt turisti straini. Aici, multi dintre clienti un rezervat inca din noiembrie anul trecut, fapt pentru care managerul unitatii de cazare se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri cu 10%, la 190.000, in acest an si un profit de 50.000 de euro net/an. La hotel Decebal, preturile au crescut cu 5% in acest an. Astfel, o camera costa in plin sezon 270 lei/camera dubla.

70% din turisti vin pentru tratament, un francez vine de 10 ani

La hotel Paradiso (3 stele) din Mangalia, 70% din turisti vin pentru tratamente balneare. Desi se afla in interiorul hotelului, baza de tratament apartine Ministerului Sanatatii, iar 10%-20% din pachetul de tratament revine sub forma de comision proprietarului hotelului. Pentru 5 zile, un astfel de pachet costa 420 lei, pret care ajunge la 900 lei pentru 12 zile.

In iunie, gradul de ocupare a fost de 80%, iar in mai de 70%, cand au fost cazati 100 de straini. Cel mai fidel client este un francez in varsta de 90 de ani care de 20 ani vine la baza de tratament din hotel. Strainii sunt cei care se cazeaza cel mai mult, pana la doua-trei saptamani, de obicei in extra-sezon, septembrie-octombrie, spre deosebire de romani care isi permit doar 6 zile. "In primii 10 ani de la deschidere hotelul a avut numai straini", spune un reprezentant al hotelului.

litoralul romanesc, marea neagra

Tot pentru tratament vin si turistii de la hotel Delfinul (4 stele) din Eforie Nord, unde exista cea mai mare baza din tara, intinsa pe 17.000 de metri patrati, cu 50-60 de proceduri. Potrivit managerului general, Nicolae Bucovala, Romania este pe locul doi in Europa in ceea ce priveste bazele de tratament, insa multe sunt in paragina. Aici, gradul de ocupare in iunie a fost de 90%, iar cei mai multi turisti sunt straini. In plin sezon, o familie cu copii plateste 360 lei/noapte in regim all inclusive.

Romanii, cei mai buni turisti la cheltuit in hoteluri

La hotel 2D din Neptun, unde gradul de ocupare a fost in iunie de 73%, 20% din straini vin in capete de sezon (aprilie-mai/septembrie-octombrie). "Inchidem si deschidem cu francezi si nemti, dar tot romanii sunt cei mai buni turisti. Lasa mai multi bani decat strainii, care vin prin oferte", explica mangerul general al 2DHotel, pentru care estimeaza in acest an o crestere de 10%-15% a veniturilor. Totusi, strainii sunt cei care stau cel mai mult in aceasta unitate, de la cel putin 12 zile, pana la 21-30 de zile, comparativ cu romanii care ajung la 10 zile.

Grad mare de cazare au si hotelurile in Jupiter. De exemplu, Majestic a incheiat iunie cu 50% grad de ocupare, iar din 15 iulie va urca la 100%, potrivit managerilor unitatii de cazare, care spun ca nu au majorat preturile fata de anul trecut, dar ca asteapta o cifra de afaceri mai mare cu 10%-15% in 2014.

Hotelierii se zbat sa tina romanii in tara

Patronii hotelurilor incearca sa atraga romanii pe litoralul romanesc si sa renunte la ideea unei vacante in Bulgaria pentru all inclusive-ul de la vecini. Astfel, tot mai multi hotelieri romani au introdus regim all inclusive, prin care clientii au gustari speciale intre mese si bauturi racoritoare si alcoolice de la micul dejun pana aproape de miezul noptii.

Un astfel de exemplu este hotelul Tismana, care a introdus regim all inclusive din 2013. Aici, turistii platesc 280 de lei pentru o camera dubla cu toate mesele incluse, ne spune Elena Stan, administrator al hotelului din 1977, de altfel cel mai longegiv administrator al unei unitati de cazare de pe litoral. Elena Stan, in varsta de 74 de ani, ne-a povestit ca o data a baut o tuica cu Gheorghe Gheorghiu Dej in Eforie Nord si ca regreta traiul despre vremea liderului comunist.

Elena Stan, cel mai longeviv administrator de hotel.

Hotelurile au chiar si gradinite: "Copiii determina cel mai mult parintii sa revina."

Pentru a atrage si mai multi turisti, hotelierii din sudul litoralului, o zona destinata in special familiilor cu copii, au facut chiar si gradinite in interiorul hotelurilor si au multiplicat zonele de joaca pana la cinci-sase pe unitate de cazare. O astfel de facilitate este la hotelul Dunarea din Eforie Nord, unde copiii beneficiaza si de cursuri de dans sau de pictura. In plus, hotelul Delta din Cap Aurora are inclus program de teatru, unde copiii sunt invitati sa vizioneze piese in timp ce parintii sunt la plaja. O facilitate pe care o au toate unitatile de cazare este cazarea gratuita pentru copiii pana in doi ani si la jumatate de pret pentru cei pana la 12 ani.

La hotel Melodia din Venus, un pachet de cazare pentru 5 nopti pe familie cu copii costa 1.332 lei, prin care copiii sunt dusi in vizita la o herghelie si la yachting. "Copiii determina cel mai mult parintii sa revina. 85% din clientii din 2012 au revenit si in 2013, si in 2014", sustine Ana Maria Nedelcu, managerul hotelului. Potrivit lui Nedelcu, tarifele sunt aceleasi ca anul trecut, astfel ca o persoana plateste 678 lei pe 6 zile cu pensiune complete in varf de sezon. Cei mai multi clienti (95%) sunt romani, insa in iunie a venit si un grup cu 60 de turisti norvegieni.

"Toti avem minusuri, dar cred ca cel mai mult la partea de exploatare a personalului. Chiar daca totul este impecabil, daca nu exista un zambet la angajati, clientii devin nemultumiti", explica managerul hotelului.

Chiar si asa, cei mai multi hotelieri estimeaza ca vor incheia anul cu o crestere a afacerilor de 10%-15%, desi in cele mai multe cazuri preturile sunt la nivelor celor din 2013 sau chiar din 2012. Mai mult, unii dintre ei spun ca sudul litoralului (partea dintre Eforie Nord si Mangalia), preferata de familii cu copii, va atrage tot mai multi turisti, inclusiv straini, in principal pentru tratamentele balneare.

Sursa foto: Marinela Oprea/statiunea Eforie Nord

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri